Blog > Komentarze do wpisu

Masa makowa na cztery sposoby

W każdym domu na świątecznym stole nie może zabraknąć makowca, łamańców czy też makiełek :) U nas zawsze musi być choćby jeden smakołyk z makiem. Przepis na biszkopt czy też ciasto drożdżowe. Każdy myślę, że ma swoje ulubione. Nie wiem jak wy, ale ja zawsze mam dylemat co do masy makowej, więc każdego roku robię inną. Dlatego też postanowiłam przedstawić te cztery przepisy na masy makowe.Każdy jeden wypróbowałam i tak na prawde każda mi smakowała, lecz faworytem była masa numer IV. Mam nadzieje że te przepisy wam się przydadzą :)

Przepisy pochodzą z mojej Książki Ciasta i Desery Ewy Aszkiewicz

Masa makowa I

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki maku
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • duża łyżka masła
  • 1/2 szklanki jasnych rodzynek
  • 1/2 szklanki skórki pomarańczowej
  • 1/2 kostki roztopionego masła
  • sok z cytryny do smaku
  • 2-3 łyżki miodu (ewentualnie)

Dokłądnie wypłukany mak zalewamy szklanką gorącego mleka, stawiamy na niewielkim ogniu, gotujemy około 15 minut( mak powinnien być miękki). Cedzimy i rozdrabniamy w  malakserze. W 1/2 szklanki mleka rozprowadzamy budyń. W rondelku zagotowujemy masło, cukier pozostałe mleko, wrzucamy roztarty mak. Składniki mieszamy, zalewamy rozprowadzonym w mleku budyniem, dodajmy rodzynki i skórkę. Farsz można doprawić do smaku sokiem z cytryny oraz miodem.

Masa makowa II

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki suchego maku
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki miodu
  • 3/4 szklanki bakalii
  • 1/3 szklanki surowych białek
  • sok z cytryny do smaku

Wypłukany mak zalewamy w orndelku gorącą wodą, stawiamy na niewielkim ogniu, gotujemy 10 min, cedzimy. Odsączony mak wrzucamy do malaksera, rozcieramy na miazgę, dodajemy surowe białka, cukier puder, cukier waniliowy i miód - dokładnie ucieramy. Masę łączymy z bakaliami. Farsz można doprawić sokiem z cytryny do smaku.

Masa makowa III

Składniki:

  • 1 szklanka i 1 łyżka maku
  • 1/3 kostki masła
  • 2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki miodu
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki rumu
  • szklanka wydrylowanych wiśni
  • sok z cytryny

Wypłukany, odsączony mak przekładamy do rondelka z gorącym mlekiem, gotujemy 10 minut na niewielkim ogniu. Cedzimy go, pozostawaimy do ostygnięcia, przekładamy do malaksera, rozbijamy na miazgę. W rondelku podgrzewamy mió i cukier. Zasmażamy minutę, cały czas mieszając. Dodajmy mak i smażymy kolejne 2 minuty. Zestawaimy z ognia. Do ciepłego maku dodajemy lekko spienione jajka, alkohol i wiśnie. Doprawaimy sokiem z cytryny

Masa makowa IV

Składniki:

  • 1 szklanka i 1 łyżka maku
  • 1/3 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/3 kostki masła
  • 1/2 szklanki surowych białek
  • 1/2 szklanki powideł
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • sok z cytryny

Wypłukany, odsączony mak przekłądamy do rondelka, zalewamy gorącą wodą, gotujemy 10 minut na niewielkim ogniu. Cedzimy. Schłodzony mak wrzucamy do malaksera i ucieramy. Jednolitą masę łączymy z miodem, masłęm, ubitymi białkami z cukrem pudrem na gęstą pianę, powidłąmi oraz rodzynkami. Całość mieszamy. Farsz doprawaimy sokiem z cytryny.

Tutaj załączam pierwsze zdjęcie masy numer IV

środa, 23 grudnia 2009, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Komentarze
2009/12/23 08:18:34
u nas makowiec upiekła moja Babcia i już się skończył:D zawsze, koniecznie z domową masą makową, takie kupne to mi strasznie nie smakują, tzn może jest jakaś smaczna ale ja na taką jeszcze nie trafiłam :))
-
2009/12/23 10:16:13
Podobają mi się te przepisy, ale ja jednak kupuję gotową, jeszcze sama nie robiłam, mmoże kiedyś się skuszę, nie wykluczam :)
Pozdrawiam ciepło :)
-
2009/12/23 13:43:20
Myśle że, masę makową trzeba zrobić przynajmniej raz, żeby mieć porównanie do tej ze sklepu. :)
-
2009/12/23 13:59:33
Wczoraj przeglądałam te przepisy i zastanawiałam się, kiedy ulegnę pokusie na jedna z nich :) Ta z wiśniami wydaje mi się bardzo interesująca :* Pozdrawiam !
-
2009/12/23 15:45:27
aż mi wstyd, bo u mnie zawsze puszkowa. od przyszłego roku to się zmieni. Z masą IV najprawdopodobniej, skoro najlepsza. :]
-
Gość: JoanE, pt2.internetdsl.tpnet.pl
2010/03/31 14:24:52
Wyglądają nader zachęcająco te przepisy. Uczciwie jednak przyznaję, że najczęściej kupuję gotową masę makową Helio - pragmatycznie patrząc - jest bardzo dobra do wypieków a niestety nie mam czasu robić masy samodzielnie:(
-
2010/03/31 16:58:04
Eklerku: Cieszę się ;)
joan: Ja też czasem kupuję gotową masę, ale bardzo lubię ją sama przygotowywać. W zależności od tego co robię poprostu tak na "oko" dodaje co wiśnie, rodzynki, miód ...co mi pod rękę wpadnie:) Pamiętam jak zrobiłąm pierwszy raz..to chyba coś sknociłam bo mi wogóle nie smakowała..a teraz dosłownie wyjadam z biszkoptami hehe:)

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.