Blog > Komentarze do wpisu
Bułeczki - ślimaczki z siemieniem lnianymZakręcone bułeczki na śniadanie:) Bardzo przyjemnie się je robi, a jeszcze przyjemniej zjada. Wyszły puszyste, miękkie z cieniutką smaczną skórką - to zasługa białka. Bardzo nam smakowały.. zaraz po upieczeniu znikła połowa... :)
Składniki na 8 bułeczek:
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Następnie dodajemy siemię, drożdze, sól i cukier. Wszystko mieszamy, wrzucamy masło, jajko, mleko i stopniowo wlewamy wodę. Całość wyrabiamy przez około 10 minut, aż stanie się jednolite, elastyczne i lekko lepkie. Wyrobione ciasto pozostawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie dzielimy na osiem części, każdą rolujemy w wałeczek ( około 15 cm), lekko spłaszczamy i zwijamy w ślimaczek.( jeśli będziecie dużo podsypywać mąką, porponuje wałeczek posmarować wodą, żeby ślimaczek lepiej się trzymał) Układamy na natłuszczonej i obsypanej mąką blaszce do kolejnego wyrośnięcia, na 30 minut w ciepłe miejsce. Przed pieczeniem wierzch posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w 185*C przez 23 minuty. Studzić na kratce. Smacznego!
piątek, 19 lutego 2010, gosiaa99
![]() ![]() Komentarze
majanaboxing
2010/02/19 06:42:44
Ślicznie bułeczki:) A u mnie też dziś bułki z siemieniem lnianym:)
2010/02/19 23:52:35
zakręcone ślimaczki na śniadanie z pewnością pozytywnie zakręca na cały dzionek ;))
ładnie tu u Ciebie po zmianach :)
la_mad
2010/02/24 22:04:21
Zrobiłam :) Rewelacja. Wrażenia i zdjęcia tu: mad-aboutfood.blogspot.com/2010/02/bueczki-slimaczki-z-siemieniem-lnianym.html
|
|