Blog > Komentarze do wpisu

Bułeczki śniadaniowe z makiem

Bułeczek z tego przepisu wychodzi tylko cztery, więc nadają się wprost idealnie na śniadanie. Ach..lubię takie leniwe śniadania..

 

Składniki na 4 bułeczki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki drożdży
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 łyżka mleka w proszku
  • 2 łyżki maku
  • na glazurę :1 jajko i mak

Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Mąkę przesiewamy, wlewamy wodę drożdżową i resztę składników. Mieszamy ręcznie lub mikserem, do czasu aż, powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Pod przykryciem pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po upływie czasu ciasto dzielimy na 4 części. Formujemy bułeczki, proces formowania bułeczek można znaleźć TUTAJ. Bułeczki pozostawiamy do napuszenia na około 25 minut. Przed pieczeniem smarujemy wierzch rozbełtanym jajkiem i posypujemy makiem. Piec  około 13 minut w 190 *C.

Smacznego!

piątek, 12 lutego 2010, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
dyrdymalki
2010/02/12 07:03:40
cudne !
-
grazyna1961.only
2010/02/12 07:36:46
jakie śliczne, żółciutkie :)
-
2010/02/12 08:24:59
jakie cudowne Ci wyszły :) Pięknie zaplecione :)
-
cukrowawrozka
2010/02/12 08:35:45
No i szybko się robi, co ważne przy robieniu śniadania . : ]
-
2010/02/12 09:39:44
Nie Ty jedna, też takie lubie. A z takimi bułkami.... pycha ;]
-
majanaboxing
2010/02/12 09:58:41
Piękne te bułeczki! :)))
-
olciaky
2010/02/12 10:00:19
Takie podobne do mojej chałeczki niedawnej:)
-
2010/02/12 10:08:11
Finezja! Chętnie zasiadłabym do takiego śniadanka i w tak pięknej scenerii jak ta Twoja. Ale już jestem po. U mnie były tylko wczorajsze pączki i kawa ze śmietanką. Cieplutkie pozdrowionka Gosiu :)
-
2010/02/12 10:33:46
ooo bułeczki z makiem!!:) moje ulubione:) biorę jedną zaraz na śniadanko;)
-
katarina.f
2010/02/12 11:35:36
Bułeczki śliczne! co leniwych śniadań - też je kocham, ale gdzie one się podziały? :)
-
komarka
2010/02/12 12:51:00
Ale ładne - jak małe chałeczki :) Na śniadane z masłem, dżemem i kubkiem kakao - poezja!
-
gosiaa99
2010/02/12 14:24:42
Dyrdymalki: dziękuje:)
Kasia&grażyna Dzięki:))
Cukrowawrożko : dokładnie:)
Zjedz mnie: ach żeby każdy było takie..
Majanko: dziękuje:)
Olciaky: zaraz zmykam zobaczyć twoją chałkę:)
Dagmara: U mnie nie został ani jeden pączek, więc musiałam pleść bułeczki:)
Ilciu: Proszę bardzo :)
Katarina: ach.. właśnie..
Komarko: Przypomniałaś mi o kakao! ojej tak dawno nie piłam idę sobie zrobic :)
-
Gość: Isadora, *.sanetja.pl
2010/02/12 14:26:58
Piękne te bułeczki, muszę zapisać sobie recepturkę :)
-
bea.w.kuchni
2010/02/12 14:38:32
Pieknie zaplecione! Faktycznie idealne na sniadanie :)
-
Gość: , *.chello.pl
2010/02/12 15:19:51
Idealne sa !! Piekne!!!!!!!!!!!!!
pozdrawiam
-
Gość: , *.chello.pl
2010/02/12 15:20:02
www.kucharzytrzech.blogspot.com :)
-
2010/02/12 17:51:13
Gosiu jestem pełna podziwu! w życiu nie brałabym się za pieczenie 4... nie wystarczyłoby dla mnie :)
-
gosiaa99
2010/02/12 21:50:11
Isadoro: Cieszę się , mama nadzieje że posmakują:)
Bea: Dziękuję )
Kucharzytrzech: Dzięki :)
Myolinko: he widziałam że chce upiec chlebek dzisiaj więc nie robiłam więcej:)
-
2010/02/12 22:25:30
Śliczne !
Takie śniadanko mogłabym jeść codziennie :)
-
gosiaa99
2010/02/12 23:39:50
ja też tylko kto je będzie robił ;)
-
agnieszka.w
2010/02/14 20:25:50
rozmarzyłam się patrząc na te bułeczki, zapachniało mi wschodem słońca w letnie ciepłe dni, śniadanie u rodziców na tarasie w domku po za miastem, mhmmm
ps. czekam na tort :)
-
Gość: Kejti, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/07/30 11:44:25
a czy mogę ciasto wyrobić wieczorem i wstawić do lodówki a rano tylko upiec? rano niestety najczęściej głód mi nie pozwala czekać :)
-
gosiaa99
2013/07/30 13:05:50
Możesz ciasto wyrobić odstawić na pól godziny i potem przykryc ( zeby nie wyschlo) i wstawić do lodówki.
Rano wyciągniesz odstawisz na godzinę, aby sie ocieplilo,a potem formujesz buleczki i dalej wedle przepisu. Możesz tez wyjąć z lodówki, odrazu uformujesz bułki ułożysz na blaszce, ale wtedy tez musisz czekać pewnie około godziny, aby podwoiły objętość.
Jeszcze jedna opcja to taka, ze dzień wcześniej ciasto wyrasta, formujesz bułki tak jak mówi przepis i wtedy układają na blaszce, przykrywasz dobrze, zeby nie wyschlo i wstawiać do lodówki. Przez noc bułki wyrastają, a rano wyciągasz z lodówki i ja bym dołożyła na 15 minut( przed pieczeniea) i bah! do pieca-:)

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.