Blog > Komentarze do wpisu

Bułeczki z mleczkiem kokosowym i orzechową kruszonką

Najbardziej puszyste bułeczki jakie do tej pory udało mi się zrobić :) Są rewelacyjne! Mięciutkie, z delikatnym aromatem kokosowym  i pyszna chrupiącą posypką orzechową. Idealne na drugie śniadanie. Gorąco polecam!

Składniki:

  • 2 niecałe szklanki mąki pszennej
  • 200 ml mleka kokosowego z puszki
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła
  • 3 łyżki cukru
  • kilka kropel aromau kokosowego ( opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 płaskie łyżeczki drożdży
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mleka

Na posypkę :

  • 40g orzechów  (wedle uznania)
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki miękkiego masła

Na glazurę jedno jajko


Posypka/Kruszonka

Orzechy siekamy nożem na drobno. Masło łączymy z cukrem i mąką ( najlepiej mikserem) Na koniec dodajemy orzechy i wszystko razem mieszamy.

Kruszonki zużyłam tylko połowę, więc można zrobić z 1/2 porcji.

Ciasto:

Mąkę mieszamy z cukrem, solą i drożdżami. Oba mleka łączymy razem, wlewamy masło, ekstrakt i żółtka. Wymieszać. Suche składniki połączyć z mokrymi. Wyrabiać aż stanie się miękkie i jednolite. Przykryć i odstawić w ciepłe na około 1 godzinę i 40 minut. Po upływie czasu podzielić na 9 części, uformowac zgrabne kuleczki i ułożyć na natłuszczonej blaszce. Pozostawiać na 35 -40 minut do podrośnięcia.

 

Następnie wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać "grubo "orzechową kruszonką i wstawić do rozgrzanego piekarnika.

Piec około 25 minut w 185* C

Smacznego!


 

środa, 24 marca 2010, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
2010/03/24 06:31:36
Jejku, wyglądają tak puchato, tak pięknie! Sliczne te bułeczki!:))
-
2010/03/24 07:06:50
Wygladają jak puchate jaśki :) Takie drugie śniadanie, to marzenie...
Miłego dnia !
-
2010/03/24 07:53:56
Te bułeczki wyglądają jak drożdżówka, pysznie, zjadłabym sobie jedną:-)
-
2010/03/24 08:10:59
Bułeczki wygladaja rewelacyjnie, a fotki oddają cały smak ;]
-
ugotujmy
2010/03/24 08:13:40
są cudownie puchate.
lubię takie bułeczki..
-
eventually
2010/03/24 09:04:09
Zapowiadają się smakowicie.
-
eventually
2010/03/24 09:21:38
No i jeszcze: w jakiej temperaturze piec?
-
Gość: p, 195.182.9.*
2010/03/24 09:40:12
Właśnie, w jakiej temperaturze piekłaś bułeczki?
-
Gość: Ivon, 195.117.67.*
2010/03/24 10:52:26
Ale puszyste !!!! Cudo :D
-
Gość: PasjaPieczeniaLillan, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/03/24 11:02:07
Wow, wyglądają wspaniale i pewnie tak samo smakują :)
-
2010/03/24 11:37:49
Wyglądają super, tak mięciutko i zachęcająco. Napewno się skusze.
-
gosiaa99
2010/03/24 11:54:58
Majanko: dziękuje:)
Szarlotku: dziękuje ślicznie:) Ale muszę przyznać że nie spodziewałam się że wyjdą aż takie puszyste.
Kasiu:ach gdybym tylko mogła się podzielić:))
Ugotujmy: dziękuje
Eventually: dziękuje za podpowiedź :) Już poprawiam
Ivon: dziękuje:)
Lillian: w smaku są wspaniałe, nie za słodkie można dosypać więcej cukru albo zrobić z nadzieniem ;)
magdi: Bardzo się cieszę;)
-
2010/03/24 13:06:23
Robiłam kiedyś kokosowe bułeczki z czekoladą i nas zachwyciły. Muszę spróbować Twojej wersji, bo rzeczywiście sam puch.
-
wiosenka27
2010/03/24 13:43:44
Wyglądają rewelacyjnie, zwłaszcza kruszonka:)
-
rain1drop
2010/03/24 13:55:19
Wyglądają na naprawdę cudownie puszyste :)
-
margareta_2010
2010/03/24 14:31:12
Jaaa, jakie piekne buleczki! Jak smakuja tak pysznie, jak wygladaja, to musze je zrobic :)
Pozdrawiam cieplutko i zycze milego dnia :)
-
gosiaa99
2010/03/24 14:36:42
Kabamaiga: Samo mleczko kosowe nadaje bardzo delikatny posmak kokosu, i dlatego sugeruje dodać odrobinę aromatu a może kilka łyżek wiórek kokosowych:) Coś dla prawdziwych kokosożerców:)
Wiosenko dziękuje:) A reszte\ę rozsypanej kruszonki wyjadałam z blaszki hee:) Pycha
Rain1drop: Dziękuje:)
Margareta: A nawet lepiej:)) Pozdrawiam
-
Gość: Anulka, *.olsztyn.vectranet.pl
2010/03/24 16:38:23
mmmm... aż mi ślinka cieknie, mam już od jakiegoś czasu puszkę mleczka kokosowego i już wiem co z nim zrobię :) Dziękuję za super przepis :)
-
2010/03/24 16:51:52
Gosiu podaję mojego e-maila katarzyna_sar@gazeta.pl napisz jeśli masz ochotę pozdrawiam:-)
-
gosiaa99
2010/03/24 16:55:18
Anulko: Ja też się długo zastanawiałam co z nią zrobić ;) Mam nadzieje że posmakują, właśnie się zajadam z powidłem śliwkowym ;)
-
gosiaa99
2010/03/24 16:56:08
Kasiu: Wysłałam ci wiadomośc wczoraj, może nie doszła?..Wyśle jeszcze raz wieczorem
-
carmellina
2010/03/24 20:11:32
Robiłam podobne, ale chętnie zrobię je w Twojej wersji :)
-
gosiaa99
2010/03/24 22:07:28
Carmelio: Bardzo się cieszę ;)
-
2010/03/25 03:05:28
no , no ...niezly rarytas i naprawde puszyscie na zdjeciach wygladaja :)
super!
-
gosiaa99
2010/03/25 03:49:14
Magoldi: hehe dzięki ;)
-
2010/03/25 17:06:29
pięknie puszyste!:) uwielbiam takie drożdżowe wypieki:))) bardzo bardzo udane Gosiu te Twoje bułeczki!:))) nie nadążam za Tobą i Twoimi smakowitymi propozycjami:) jeszcze tyle zostało do wypróbowania... a tu tyle nowości pysznych:)
-
2010/03/25 17:12:12
pięknie puszyste!:) uwielbiam takie drożdżowe wypieki:))) bardzo bardzo udane Gosiu te Twoje bułeczki!:))) nie nadążam za Tobą i Twoimi smakowitymi propozycjami:) jeszcze tyle zostało do wypróbowania... a tu tyle nowości pysznych:)
-
gosiaa99
2010/03/25 18:45:40
Ilciu: Ja też ..mam nadzieje piec odrobinę więcej słodkich bułeczek ;)
A nie przejmuj się napewno zdążysz ;) ja mam taką pełną listę..ach nie mówiąc o twoim serniczku z rosą., na którego mam chrapkę od jakiegoś czasu ;)
-
majazteca
2010/03/25 22:12:10
Buleczki wygladaja rewelacyjnie! Jestem nimi zauroczona :))
-
gosiaa99
2010/03/25 23:12:22
Majazteca: Dziękuje za miłe słowa ;))
-
eventually
2010/03/26 00:11:08
Moje wyglądają tak: blip.pl/s/58827112 -- bo za mocno poglazurowałem. Jak widać, to ważne.
-
gosiaa99
2010/03/26 11:11:55
eventually: Powiem ci że niestety przy bułeczkach trzeba siedzieć w kuchni..każdy ma inny piekarnik .ja muszę w ciągle przekręcać a inni wogóle nie mają z tym problemu. Ale wiesz ważne że były smaczne., a następnym razem napewno wyjdą ci jak powinny ;) Pozdrawiam ciepło
-
gosiaa99
2010/03/26 11:15:36
A i wiesz jak na drugi raz będą ci się szybko rumienić przykryj wierzch folią aluminiową :)
-
eventually
2010/03/26 11:45:49
Wyszły brązowe, ale super smaczne i tak.
-
gosiaa99
2010/03/26 15:57:33
Bardzo się cieszę i pozdrawiam :)
-
eventually
2010/03/28 20:49:31
No to dodam, że trochę zmodyfikowałem przepis: nictrudnego.blox.pl/2010/03/Buleczki-z-nadzieniem.html i wyszło nieco lepiej (dla kogoś z narowistym piecem, taki jak mój), mleczka kokosowego nie znalazłem w żadnym markecie, stąd zwykłe.
-
gosiaa99
2010/03/28 21:59:39
Ebentually: Ojej wspaniałe ci wyszły!:) Myślałam o tym... i wszystkie wypieki które zawierają śmietanę, kremówkę czy też ( teraz wiem - mleczko kokosowe) mają tendencje do przypalania się. Cieszę się że, zamieniłeś mleczko na mleko, czyli doskonale poradziłeś sobie z tym problemem ;) Napewno zwrócę na to uwagę piekąc kolejne wypieki drożdżowe:) Pozdrawiam ciepło
-
eventually
2010/03/28 22:04:48
A skąd bierzesz mleczko kokosowe tak w ogóle?
-
gosiaa99
2010/03/28 23:18:22
Wiesz mieszkam na Florydzie więc mleczko znajdę w każdym sklepie. A z tego co się orientuje w Polsce możesz kupić w sieciach sklepów Piotra i Pawła , podobno też w Tesco i Realu, na stoisku z orientalną żywnością.

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.