Blog > Komentarze do wpisu

Chleb z płatkami owsianymi i sezamem

Najlepiej  mi smakuje na ¶niadanie..z jajkiem..jest taki syc±cy, delikatny.. lepszy.. Gor±co polecam.. ;- )

Składniki:

  • 2 szklanki m±ki pszennej
  • 2 łyżki m±ki żytniej ( u mnie m±ka żarnowa)
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 4-5 łyżek mleka
  • 2 łyżki sezamu + 3 na posypanie
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2/3 szklanki płatków owsianych


Wodę wymieszać z mlekiem, dodać drożdże i miód, wymieszać. Następnie wsypać płatki i pozostawić na 15 minut.

M±ki przesiać do dużej miski, dodać sól,sezam, oliwę  i namoczone płatki owsiane. Ciasto wyrobić, w razie potrzeby dodać odrobinę więcej mleka. Wyrabiać około 5 minut, ma być jednolite i lekko lepkie. Miskę przykryć i odstawić na 1h i 45 minut w ciepłe miejsce. Następnie wyj±ć, ufromować podłużny bochenek i włożyć do natłuszczonej keksówki. Kolejny raz pozostawić do wyro¶nięcia na 35 -40 minut. Przed włożeniem do pieca, wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać sezamem. Piec przez około 38 minut w 195 *C


 

¶roda, 31 marca 2010, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
2010/03/31 05:29:41
Pięknie rumiany, już czuję że i mnie by posmakował.
-
majanaboxing
2010/03/31 06:42:56
Podpisuję się pod Ani± :)) Mnie też by posmakował! :))
-
Go¶ć: e-migotka333, *.gdynia.mm.pl
2010/03/31 08:26:17
zachęcaj±co wygl±da :-) tylko by nam tak ładnie nie wyrósł, bo Gosia nie napisała ile drożdży trzeba dodać
:-)
-
2010/03/31 08:41:12
piękne zdjęcia! szczególnie podoba mi się pierwsze i drugie:)
lubię chleb owsiany!
-
blue_megi
2010/03/31 08:48:19
przepięknie wygl±da, tak puszysto :) i ten sezam... mniam :)))
-
Go¶ć: uletka77, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/03/31 10:27:57
A ile jest tych drozdzy?
-
gosiaa99
2010/03/31 12:08:34
Mojamała kuchnia: Czuje że napewno by ci smakował :)
Majanko: oj co¶ czuje że tak :)
MIgotko: masz rację, przepraszam,,już poprawiam ;))
viridianko: Dziękuje:))
blue megi: hehe dziękuje ¶licznie:
uletko: już dopisałam ;)
-
2010/03/31 13:58:31
piękny chlebu¶ Gosiu upiekła¶!:) lubię płatki owsiane, więc może kiedy¶ wypróbuję:)
-
2010/03/31 18:00:37
Wspaniały chleb, już widzę, że bardzo by mi smakował, pozwolisz, że odpiszę przepis i zaraz po ¦wietach biorę się do piecznia go, pozdrawiam ciepło :)
-
gosiaa99
2010/03/31 20:26:17
Ilciu: dziękuje:)
Antysujx: :) Oczywi¶cie, bardzo się cieszę :)
-
2010/04/01 02:45:09
Piekny chlebek!
Ty chyba juz wogule pieczywa nie kupujesz?
Zreszta nie wiem czy tutejsze sklepowe mozna nazwc pieczywem...?!
-
gosiaa99
2010/04/01 03:36:27
Magoldi: Nie kupuję, co najwyżej raz na jaki¶ czas bułki do hamburgerów ;p
A przez to pieczywo tutaj zaczęłam piec...nie mogę go strawić...
-
la_mad
2010/04/01 11:44:32
Ooo ten chlebek koniecznie dodaję do swojej "kolejki", i to chyba awansem przesunę go na miejsce bliżej pocz±tku :) Szkoda że mój "współlokator" ma alergię na miód, ale najwyżej zast±pię go cukrem trzcinowym, bo przepisu na pewno sobie nie odpuszczę :) Tzn zast±pię miód, a nie współlokatora.
Pozdrawiam!
-
gosiaa99
2010/04/01 13:27:19
La_mad : Bardzo się cieszę że ci się przepis podoba:) A z miodem to najmniejszy kłopot:)
P.s ten współlokator to ma z tob± dobrze;))
-
olciaky
2010/04/02 17:10:19
Cudny:)
A jak pięknie nacięty:)
-
Go¶ć: e-migotka333, *.gdynia.mm.pl
2010/04/03 09:24:19
Upiekłam :-)
Wyszedł lekko wilgotny, ale i tak jest smaczny. Może za mało m±ki dodałam, ale nie chciałam żeby wyszedł za twardy. Piekłam dobr± godzinę, w 200stC - mam piekarnik gazowy.
-
gosiaa99
2010/04/03 12:59:27
Migotko: Oj to chyba faktycznie za mało m±ki, u mnie nie był wilgotny. Ale potrzymaj jeden dzień to może lekko obeschnie :) Pozdrawiam
-
Go¶ć: Danu¶ka, *.3s.pl
2012/01/10 19:38:26
Potwierdzam, chlebek pyszny :) dziękuję za przepis :)
-
gosiaa99
2012/01/11 01:33:38
Bardzo sie ciesze:)

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
s± własno¶ci± autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.