Blog > Komentarze do wpisu

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Z okazji zbliżających się świat przygotowałam sobie kandyzowaną skórkę pomarańczową, która jest wporst idealna do wielkanocnych wypieków :) Nie wymaga wiele pracy, powiedziałabym że jest lepsza niż, ta ze sklepu. Zachęcam do zrobienia takiej w domu!:)

Składniki:

  • skórki z dwóch pomarańczy
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody

Przy obieraniu pomarańczy starajmy się aby wyciąć jak najwięcej "białej części" ( inaczej skórka będzię gorzka w smaku)

Zanim rozpoczeniemy pracy skókę należy wymoczyć w wodzie przez całą dobę. W między czasie zmienić wodę 2 -3 razy ( pozbędziemy się chemii, którą były pryskane owoce)


Skórkę kroimy wedle uznania, mogą to być cieniutkie paseczki lub kostka. Do garnuszka wrzucamy cukier i wlewamy wodę. Doprowadzamy do zagotowania i wrzucamy skórkę. Na średnim ogniu gotujemy przez około 40 minut, lub do momentu aż znaczna część wody wyparuje i powstanie gęsty syrop. Skórka ma być miękka i szklista.


1  )I teraz możemy ją wyciągnąć ułożyć na kratce, podsuszyć i oblać czekoladą.

2  ) jeszcze "mokrą" obtoczyć w cukrze.

3  ) Z jedenej szklanki wody i cukru zagotować syrop. Do czystego i   wyparzonego słoiczka wrzucić skórkę i zalać syropem.

4  ) Zaraz po gotowaniu przełożyć do słoiczka i wstawić do lodówki.

5  ) Podsuszyć na kratce i  trzymać w lodówce.

Opcji jest wiele :)

Więcej nie znam, ale jeżeli ktoś zna jakiś inny pomysł i zachcę się podzielić to bardzo chętnie dopiszę do listy:)


sobota, 06 marca 2010, gosiaa99
Tagi: pomarańcze

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Komentarze
2010/03/06 00:18:01
ależ ładna fotka..i w ogóle bardzo ładnie odmieniony blog (trochę z opóźnieniem się w tej kwestii odzywam), a jutro to chyba zrobię zakupy owocowe, bo te Twoje owocki w czołówce tak kusząco wyglądają...
-
2010/03/06 00:29:47
ja jutro robię..;):) na śniadanie pomarańcze....a potem produkcja skórki..;)
-
2010/03/06 00:34:30
reve: Dziękuje ci ślicznie:) Oj ja dzisiaj byłam i jak zwykle bez owocu nie wyszłam ;) Nabyłam śliczne truskawki
Iza: O cieszę się bardzo ;) Napewno będziesz zadowolona z efektów ;) Pozdrawiam ciepło
-
2010/03/06 06:52:31
Bardzo dobry i smaczny pomysł. Też robię:) Pozdrawiam:)
-
2010/03/06 07:05:48
Wczoraj w tym celu kupiłam pomarańcze w nadziei, że w sieci znajdę przepis! Bosko! :)
-
2010/03/06 07:52:00
To chyba telepatia! Ja też wczoraj robiłam skórkę! :)))) Tak jak Ty uważam, ze dużo lepiej zrobic ją samemu, niż kupować, zwłaszcza, kiedy się i tak je pomarańcze :)
-
2010/03/06 08:33:21
a ja robiłam kilka dni temu plasterki pomarańczowe na wczorajszy wypiek ;D uwielbiam pomarańcze!
-
2010/03/06 08:55:48
Pięknie wygląda !
Kiedyś też robiłam, ale boje się chemii w pomarańczach... Chociaż pewnie ta w sklepach też z pomarańczy konserwowanych... Może wrócę do tradycji :)
-
2010/03/06 09:29:41
moja opcja to - dodać skórkę do sernika i pałaszować ze smakiem :)
-
2010/03/06 10:40:50
kiedyś pomarańczową skórkę omijałam szerokim łukiem
ale odkąd poznałam ciasteczka z jej dodatkiem to zwykle mamy w domu pudełeczko
domowa musi byc bardziej aromatyczna i pyszna..
-
2010/03/06 11:14:05
moja mama robi taka skorke:)
-
2010/03/06 12:15:22
Wiosenko: Oj tak bardzo smaczny :)
Katarina: No proszę :) Bardzo się cieszę ;)
rain1drop: oj tak my ich zjadamy..właściwie ja dużo :) Bardzo lubię sobie też ja położyć do miseczki i zostawaić..pięknie pachnie w całym pokoju ;)
Viridianka: o plasterki ;) Zaraz erkenę do ciebie :)
Grażynko: Wierz możesz skórki moczyć nawet dwie doby..chodź jedna wystarczy. Przed obieraniem wyszoruj porządnie szczoteczką a potem namocz i gwarantuję że będą mieć mniej chemi niż te ze sklepu ;) pozdrawiam
Myolinko: hahha ja tez bardzo lubię połączenie ze serem ;))
Ugotujmy: Dokładnie :) Mieć taką skórkę w domu naprawdę warto ;) I w sumie za darmo bo przecież normalnie ją wyrzucamy ;]
iis: ach dobrze mieć taką mamę pod ręką ;)
-
2010/03/06 13:28:16
też ją robiłam, ale przed Świętami Bożego Narodzenia:) fajnie, że przypomniałaś mi o niej, bo już mi się kończy;) miłego weekendu:)
-
2010/03/06 15:24:08
Ilciu: Nie ma sprawy :) I nawzajem:)
-
2010/03/06 17:32:50
Gosiu, mam rację. Domowa skórka kandyzowana jest o wiele lepsza od sklepowej:))
-
2010/03/06 20:24:30
Chyba też sobie sprawie, do mazurków się przyda :D
-
2010/03/06 20:54:09
Oj tak, taka samodzielnie zrobiona jest o niebo lepsza od sklepowej, bo tamta na kilometr śmierdzi mi chemią, chociaż pewnie to złudzenie, bo pryskane pomarańcze z których przyrządza się tę domową to żadna ekologia... ale, ja uparcie twierdzę, że sklepowa odpowiednia jest jedynie na bardzo nagły wypadek, a Ty mi przypomniałaś, że rzeczywiście przed świętami dobrze by było uzupełnić zapasy, bo przed Bożym Narodzeniem (wcale nie żartuję) z tego powodu było troszkę nerwowo.
-
2010/03/06 21:02:49
Andziu: Cieszę sie że podzielasz moje zdanie:)
Carmelia: I do babek!
Karolina: Powiem że dawnoo nie miałam w ustach takiej ze sklepu że tereaz chociaż bardzo chce nie mogę sobie przypomnieć,ale to chyba dobrze:) Bardzo się cieszę że przypomniałam, faktycznie w ostatniej chwili ciężko jest pomyśleć o wszystkiem..nie mówiac o tych kolejkach we wszystkich sklepach .
-
2010/03/06 22:24:08
Nie sądziłam, że zrobienie skórki jest takie łatwe. Musze spróbować :) Piękne zdjęcie, taki wiosenno-letnie
-
2010/03/06 22:28:16
Już ją widzę na pączkach i sernikach :) Pycha :)
-
2010/03/06 22:39:43
Kabamaiga: Powiem ci że jak pierwszy raz zrobiłam to to samo pomyślałam :)
Kasiu: mnim masz rację pięknie sie na pączkach prezentuje ;)
-
efi
2010/03/07 14:17:44
Skórka pomarańczowa kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem, ale do Wielkanocy pasuje chyba jeszcze bardziej. Ostatnio odkryłam sklep z ekologicznymi i nie pryskanymi owocami więc jak dostanę akurat pomarańcze to na pewno kupię. Pozdrawiam serdecznie - muffingirl
-
2010/03/07 16:57:41
Efi: wiesz ja też na słowo skókapomarańczowa nasuwa mi się boże narodzenie ale w sumie to więcej jej zużywam na Wielkanoc do tych wszystkich babek i mazurków :)
-
2010/03/08 22:50:50
Domowa skorka pomaranczowa - tez wole sama zrobic - zupelnie inny smak :)
-
2010/11/08 12:58:38
Właśnie zrobiłam według Twojego przepisu tę skórkę .Gotowałam co prawda 2 godz. ale wyszła dokładnie taka jak piszesz .Mięciuteńka ,klarowna,słodziutka i bardzo pachnąca :-)))
Przełożyłam do słoiczków ,a jak ostygnie zakręcę i włożę do lodówki .Myślisz,ze tak przetrwa do Świąt ?
Dziękuję Ci Gosiu za kolejny ,super przepis :-)))
-
2010/11/08 14:31:24
Hipciu: Mysle, ze spokojnie przetrwa do swiat ;-) Pamietam swoja, ktora po otwarciu ! (nie dalo mi ;p ;) trzymalam w lodowce. Po wyjeciu z lodowki musilalam jedynie szybko "potraktowac ja goraca woda ( gdzy byla odrobine za twarda). Ale po tam dlugim czasie dalej smakowala tak samo, jestem tego pewna, gdyz wtedy upieklam duzy sernik z kandyzowana skorka i byl pycha! ;-)
Mozesz ja tez rozlozyc na kratce i zostawic na kilka godzin, az wyschnie i wtedy przelozyc do sloiczka, porzadnie zakrecic i trzymac w chlodzie.
Pozdrawiam!
Takze jesli dobrze slocziek ci "zassal " powinna bez problemu wytrzymac:)
-
2010/12/30 18:35:23
właśnie ją robię :) Pachnie w całym domu - dzięki za przepis :)

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.