Blog > Komentarze do wpisu

Mazurek orzechowy

Przyznaje że przepis wydał mi się bardzo ciekawy, różni się nieco od tradycyjnych mazurków. Ciasto jest miękkie, pokryte kwaskowatym powidłem, a wszystko przykryte słodką bezą z kawałkami orzechów. Zdecydowanie następnym razem ubiję więcej białek, aby beza była wyższa. Ciasto idealne na popołudniową kawę lub herbatę; )

Źródło: Magazyn Domowy

Składniki:( ja zrobiłam z połowy porcji)

ciasto:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 300g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 200g cukru
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kieliszek rumu lub czystej wódki

pianka orzechowa:

  • 250g orzechów włoskich
  • 3 białka (proponuje dodać 4 białka)
  • 6 łyżek cukru
  • 1 mały słoiczek powideł śliwkowych

Przygotowanie:

Śmietanę ubij na sztywno, dodaj cukier, a następnie po jednym jajku. Do gotowej masy śmietanowo-jajecznej wsyp mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, i alkohol. Wyłóż na prostokątną blaszkę (24x38) i piecz w temp. 180 st. do suchego patyczka, około 30 minut,

Orzechy upraż w piekarniku na złoty kolor, a następnie pokrusz, uderzając w nie wałkiem lub wałkując. Białka ubij z cukrem, dodaj orzechy.

Na upieczonym cieście rozsmaruj warstwę powideł, a następnie rozłóż równomiernie orzechową piankę. Piecz około 10 minut więcej.

Smacznego!

sobota, 27 marca 2010, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
2010/03/27 17:48:59
Gosiu pysznie wygląda twój mazurek :) Czuję już święta :)

Pozdrawiam wiosennie :)
-
iwaaaa1234
2010/03/27 18:02:17
Tak, wygląda obłędnie. Ja tak właśnie myślę, który mazurek zrobić na święta.
-
2010/03/27 19:04:58
Śliczne zdjęcia, a mazurek prezentuje sie wspaniale!!!
-
wiosenka27
2010/03/27 19:15:29
Orzechowy musi być pyszny:)
-
gosiaa99
2010/03/27 19:22:40
Kasiu: Dziękuje:) Tak powoli robię porządki..dekoruje dom..w końcu święta tuż tuż ;)
Iwo: Faktycznie dużo jest wyboru, tyle wspaniałych mazurków na blogach i stronach ach...najpiękniejsze są te udekorowane ;)
Andziu: dziękuje :)
Wiosenko: Właściwie dałam sporo powidła więc te smaki łączą się ze sobą, ale to mi jak najbardziej odpowiada ;)
-
majanaboxing
2010/03/27 19:29:55
Sliczny mazurek i zapewne pyszny! Czy wytrzyma do świąt ? ;) Pozdrawiam!
-
2010/03/27 19:50:55
przepiękny mazurek!:) no i jakie dobre rzeczy w nim się kryją:) pycha!
-
gosiaa99
2010/03/27 20:21:32
Majanko: Nie wiem czy do jutra wytrzyma ;p ;)
Ilciu: dzięuje!:)
-
grazyna1961.only
2010/03/27 20:43:25
Jakie to pyszne ciasto ! Nie przepadam za mazurkami ale ten mi się bardzo podoba :)
-
2010/03/27 20:45:57
Ciasto na bitej śmietanie brzmi morderczo apetycznie i zachęcająco. Smacznie się to zapowiada.
-
gosiaa99
2010/03/27 21:50:35
Grażynko: Dziękuje:)
Magdi: Też byłam ciekawa rezultatu..wyszło coś pomiędzy ciastem ucieranym a biszkoptowym
-
2010/03/27 22:31:38
piękny mazurek, mam zamiar w końcu upiec w tym roku bo jeszcze nigdy nie robiłam
-
ugotujmy
2010/03/27 23:24:09
najchętniej wyjadłabym ta bezę orzechową.. :-)
ale to nieładnie wyjadac, więc z przyjemnością zjadłabym cały kawałek takiego mazurka!
-
2010/03/28 01:15:23
Wiesz, ze ja nigdy mazurkow nie robie bo tak jakos u mnie w domu bylo.
Chociaz Twoj jest taki inny , wyglada pysznie!
Narazie zrobilam Twoja babke mleczna i sie zajadam , bardzo dobra :)
czeka w kolejce do wpisu :)
-
gosiaa99
2010/03/28 01:32:00
nobleva: Ja też zawsze omijałam mazurki szerokim łukiem ;) Dopiero w tym roku mnie dopadła wielka chęć :)
Ugotujmy: hehe a wiesz ta beza to najlepsza część mazurka, tylko szkoda że jej tak mało;/ Na drugi się poprawie:)
Magoldi: Ojej cieszę się bardzo że wyszła , a jeszcze bardziej że ci smakowała! Jestem bardzo ciekawa jak pięknie zrobiłaś:) Czekam z niecierpliwością na wpis:))
-
olciaky
2010/04/02 17:11:58
Mniam, cudowny.
Ja swój według Liskowego przepisu będę piekła już dzisiaj wieczorkiem:)
Pozdrawiam serdecznie, Olcik.

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.