Blog > Komentarze do wpisu

Penne Rigate & Puree z pieczonego bakłażana i pomidorów

Pomysł na to danie znalazłam na Food Network. Sos wyszedł gęsty, o przyjemnym smaku bakłażana z domieszką pomidorów. Bakłażan sam z siebie nie daje dużo smaku więc, starałam sie go dobrze doprawić. A na koniec duża ilość parmezanu ; )

Pomysł zaczerpnięty z http://www.foodnetwork.com/recipes/giada-de-laurentiis/rigatoni-with-eggplant-puree-recipe/index.html

Składniki na 4 porcje:

  • opakowanie makaronu Penne rigate
  • 1 bakłażan
  • 5 średnich pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek + 2 do sosu
  • 5 łyżek "ketchupu"
  • 2 łyżeczki suszonej mięty
  • 1/3 szklanki soku pomidorowego (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki parmezanu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżeczki papryki
  • 2 łyżeczki oregano

Bakłażan, pomidory i cebulę kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy do dużej brytfankim dodajemy obrane ząbki czosnku, polewamy trzema łyżkami oliwy, przyprawiamy łyżeczką soli i pieprzu. Mieszamy aby warzywa pokryły się oliwą. Pieczemy w 240 *C przez około 30 minut. ( aż zmiękną )

Upieczone wkładamy do blenera lub malaksera, dodajemy 2 łyżki oliwy, paprykę, oregano, pietruszkę, sos pomidorowy i mielimy na gładką masę. Masę przekładamy do miski, dodajemy ketchup do smaku i  parmezan ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. ( sos wychodzi gęsty więc można dodać więcej soku pomidorowego lub bulionu)


Makaron gotujemy wedle przepisu na opakowaniu. Przekładamy do miski , dodajemy sos i mieszamy. Serwujemy na talerze, posypujemy odorbiną parmezanu, ozdabiamy natką pietruszki.

Z tak upieczonych warzyw wychodzi także smaczna zupa :)

 

niedziela, 14 marca 2010, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
2010/03/14 22:13:06
a ja jeszcze nigdy bakłażana nie jadłam:( Mój Tata dziś mnie namówił na krewetki, to był mój debiut, ale b. udany:) na bakłażana również mamy chęć:) pięknie i pysznie się prezentuje ten Twój dzisiejszy obiadek Gosiu:))
-
gosiaa99
2010/03/14 22:15:35
Ilciu: Bakłażana naprawdę warto spróbować. Mi najbardziej smakuję faszerowany mięsem mielonym, grzybami i ryżem, a potem zapieczony w piekarniku pychaa:)
-
majanaboxing
2010/03/14 22:18:43
O mniam! Uwielbiam takie dania! Pomidor + bakłażan to jest to co lubię!:)
-
gosiaa99
2010/03/15 00:16:46
Majanko: Widzę że celnie trafiłam w twoje podniebienie:)
-
ugotujmy
2010/03/15 09:07:13
fajny pomysł na bakłażana
te które już zdążyłam wypróbowac jakoś mnie nie zachwyciły..
-
katarina.f
2010/03/15 09:32:09
Bardzo często sobie robię takie "cóś". :) I znowu mam ochotę!
-
gosiaa99
2010/03/15 12:36:19
Ugotujmy: Bakłażan nie ma praktycznie smaku, myślę że w tym cały problem.
Katarina: Od czasu do czasu można zjeść obiad bez mięsa ;)
-
2010/03/15 23:24:36
Ja to caly czas moglabym jesc obiady bez miesa wiec lubie wszelkie pomysly na takie dania!
W poscie to zawsze przez 40 dni - zero mieska!
-
gosiaa99
2010/03/16 00:06:57
Magoldi Zazdroszczę ci ;) U mnie raczej są zjadacze mięsa, ciężko mi jest zaa- serwować tyle posiłków bezmięsnych. Ale chetnie odmówiłbym sobie mięsa.

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.