Blog > Komentarze do wpisu
Penne Rigate & Puree z pieczonego bakłażana i pomidorówPomysł na to danie znalazłam na Food Network. Sos wyszedł gęsty, o przyjemnym smaku bakłażana z domieszką pomidorów. Bakłażan sam z siebie nie daje dużo smaku więc, starałam sie go dobrze doprawić. A na koniec duża ilość parmezanu ; ) Pomysł zaczerpnięty z http://www.foodnetwork.com/recipes/giada-de-laurentiis/rigatoni-with-eggplant-puree-recipe/index.html Składniki na 4 porcje:
Bakłażan, pomidory i cebulę kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy do dużej brytfankim dodajemy obrane ząbki czosnku, polewamy trzema łyżkami oliwy, przyprawiamy łyżeczką soli i pieprzu. Mieszamy aby warzywa pokryły się oliwą. Pieczemy w 240 *C przez około 30 minut. ( aż zmiękną ) Upieczone wkładamy do blenera lub malaksera, dodajemy 2 łyżki oliwy, paprykę, oregano, pietruszkę, sos pomidorowy i mielimy na gładką masę. Masę przekładamy do miski, dodajemy ketchup do smaku i parmezan ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. ( sos wychodzi gęsty więc można dodać więcej soku pomidorowego lub bulionu) Makaron gotujemy wedle przepisu na opakowaniu. Przekładamy do miski , dodajemy sos i mieszamy. Serwujemy na talerze, posypujemy odorbiną parmezanu, ozdabiamy natką pietruszki. Z tak upieczonych warzyw wychodzi także smaczna zupa :)
niedziela, 14 marca 2010, gosiaa99
![]() ![]() Komentarze
ilka_86
2010/03/14 22:13:06
a ja jeszcze nigdy bakłażana nie jadłam:( Mój Tata dziś mnie namówił na krewetki, to był mój debiut, ale b. udany:) na bakłażana również mamy chęć:) pięknie i pysznie się prezentuje ten Twój dzisiejszy obiadek Gosiu:))
gosiaa99
2010/03/14 22:15:35
Ilciu: Bakłażana naprawdę warto spróbować. Mi najbardziej smakuję faszerowany mięsem mielonym, grzybami i ryżem, a potem zapieczony w piekarniku pychaa:)
majanaboxing
2010/03/14 22:18:43
O mniam! Uwielbiam takie dania! Pomidor + bakłażan to jest to co lubię!:)
ugotujmy
2010/03/15 09:07:13
fajny pomysł na bakłażana
te które już zdążyłam wypróbowac jakoś mnie nie zachwyciły..
gosiaa99
2010/03/15 12:36:19
Ugotujmy: Bakłażan nie ma praktycznie smaku, myślę że w tym cały problem.
Katarina: Od czasu do czasu można zjeść obiad bez mięsa ;) 2010/03/15 23:24:36
Ja to caly czas moglabym jesc obiady bez miesa wiec lubie wszelkie pomysly na takie dania!
W poscie to zawsze przez 40 dni - zero mieska!
gosiaa99
2010/03/16 00:06:57
Magoldi Zazdroszczę ci ;) U mnie raczej są zjadacze mięsa, ciężko mi jest zaa- serwować tyle posiłków bezmięsnych. Ale chetnie odmówiłbym sobie mięsa.
|
|