Blog > Komentarze do wpisu

Chrupiące pszenne bagietki

Musiałam, ale musiałam zrobić chrupiące pieczywo :) Niestety ostatni mój chleb taki nie wyszedł...ba! nawet miał wyjątkowo miękką skórkę... Ale za to te bagietki wyszły chrupiące i bardzooo smaczne ;) Polecam!

 

Dzień wcześniej:

Biga:

  • niecała szklanka mąki pszennej chlebowej
  • 90 - 110 ml wody
  • 1/3 łyżeczki suszonych drożdży

Składniki zagnieść w kulę ( powinna być w miarę twarda, w razie potrzeby dodać łyżkę wody) włozyć do pojemnika i przykryć folią. Pozostawić na 13 do 16 godzin w temperaturze pokojowej.

Ciasto właściwe:

  • 1 1/3 -do  1 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 3 1/2 łyżki startego sera parmezan
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka brązowego cukru

Wyrośnięty zaczyn pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do dużej miski. Wlać wodę, wsypać drożdże, sól, cukier, parmezan, a na końcu 3/4 szklanki mąki. Zacząć wyrabiać ręcznie lub za pomocą maszyny. W miarę potrzeby dodawać resztę mąki. Ciasto wyrabiamy do momentu aż zrobi się gładkie i elastyczne. Starając się przy tym dosypywać jak naj mniej mąki.( ciasto powinno się lekko lepić!)

Następnie przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na 1 1/2 godziny do wyrośnięcia. Po upływie czasu dzielimy na 3 części, formujemy zgrabne bagietki, przykrywamy i kolejny raz odkładamy do wyrośnięcia na 45 minut.( ja je ułożyłam na obsypanym mąką płótnie) W tym czasie nagrzewamy kamień lub pieczemy na blaszce. Następnie ostrym nożem zrobić kilka naciąć. Piec przez pierwsze 10 w 220*C, a kolejne 13 - 16 w 185*C. Wraz z bagietkami do piekarnika wsuwamy naczynie wypełnione 200 ml wody ( dzięki temu uzyskamy ładną chrupiącą skórkę)

Smacznego!


środa, 14 kwietnia 2010, gosiaa99
Tagi: drożdże

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
gin86
2010/04/14 00:13:07
Mniam. Aż nabrałam ochoty na takie smakowitości. Ostatni raz bagietki jadłam na śniadanie w domu, kiedy byłam w Polsce - z pysznym twarogiem... Jak tylko oddadzą mi wodę w kranie, będę piec :)
-
majanaboxing
2010/04/14 06:39:40
Piękne bagietki! Ależ bym schrupała..mmmmm :)
-
wypiekibeaty
2010/04/14 07:25:07
a może wiesz jak zamienić to na drożdże świeże?
-
milk_chocolate84
2010/04/14 08:43:03
wyglądają wspaniale :) Skórka wygląda na bardzo chrupiącą, i wprost rozpływam się na myśl takiej jeszcze ciepłej kromeczki z masełkiem :) mmm...
-
rain1drop
2010/04/14 09:17:35
Wyglądają wspaniale. Właśnie szukam czegoś w kategorii "chrrrupiące" więc zapisuję sobie Twój przepis do wypróbowania :)
-
majazteca
2010/04/14 09:22:54
Rewelacyjne! Wygladaja tak pieknie z tymi nacieciami, ze az szkoda ich jesc :) Zdolna z Ciebie dziewczyna :))
-
gosiaa99
2010/04/14 17:58:30
gin: W takim razie trzeba koniecznie zrobic :) Po tak dlugim czasie beda ci wyjatkowo dobrze smakowac:)
Majanko: dziekuje:)
beato: do zaczynu dodaj szczypte drozdzy, a do ciasta wlasciwego okolo 2g. Pozdrawiam
milk chocolate: Dziekuje sliczne ;)
rain1drop: Bardzo sie ciesze :)
majazteca: hehe :) Dlugo sie nimi nie nacieszylam ;]Rozeszly sie w jeden dzien
-
2010/04/14 21:25:47
śliczniusie bagietki Gosiu!:) uwielbiam chrupiące pieczywko:))
-
grazyna1961.only
2010/04/14 23:03:20
Wyszły wręcz pokazowo :)
-
gosiaa99
2010/04/15 03:46:33
Ilciu, Grażyno Dziękuje ;))
-
dyrdymalki
2010/04/15 14:28:51
Gosia .. ja nie mogę wchodzić na twojego bloga .. bo moją dietę szlag trafi w ciągu kilku sekund ....

Bagietki .. ślina mi leci .. ratunkuuuu
-
milk_chocolate84
2010/04/15 14:30:04
Mam ambitny plan zrobić je na weekend :) Gosiu, a powiedz mi czy one się nie "rozchodzą"? Nie wymagają formy do bagietek? Ja się zawsze obawiam że rozejdą mi się na boki i będzie placek a nie bagietka ;)
-
gosiaa99
2010/04/15 14:59:13
dyrdymalki: hehe :)
Milk choclate: Nie nie rozchodzą się, ale dokładnie wiem co masz na myśli. Jeśli chodzi o formowanie bagietek najlpszym sposoem żeby utrzymały ładną formę jest delikatne rozwałkowanie ciasta na cienki placek i zwinięcie w rolon. Dokładnie sklej boki i ułóż na deseczce. Tak jak tutaj -- mojeekspresjekulinarne.blox.pl/2010/01/Chrupiace-bagietki-z-sezamem.html Powodzenia ;)
-
milk_chocolate84
2010/04/15 19:06:28
mam nadzieję że choć trochę będą przypominały Twoje :) Wyglądają baaaaardzo zachęcająco :) Dziękuję za radę i trzymaj kciuki :)
-
gosiaa99
2010/04/15 19:32:32
milk chocolate: Napewno, jak nie lepiej:) I bede trzymac kciuki ;)
-
milk_chocolate84
2010/04/17 21:11:54
buuu..nie mogę dostać u siebie mąki chlebowej :( Ze zwykłą nie próbuję, zatem niestety mimo wielkiego niezadowolenia czekam do przyszłego weekendu :( Mam nadzieję że uda mi się ją "upolować" do tej pory :)
-
2010/04/18 19:49:38
Jak pysznie wyglądają te bagietki, ale bym sobie schrupała jedną, pozdrawiam:-)
-
gosiaa99
2010/04/18 21:47:53
milk_chocolate: W takim razie bede czekac ;)
Kasiu: dziekuje!:)
-
milk_chocolate84
2010/04/25 09:51:41
Gosiu, POMOCY!! :) Zrobiłam wczoraj wieczorem bige. Dzisiaj rano podejrzałam i ta kulka się.. rozpłynęła. Tak miało być? Mam zerowe doświadczenie w wypieku pieczywa :(

Myślisz że coś z tego będzie? Do krojenia to to się na pewno nie nadaje.. :(
-
gosiaa99
2010/04/25 12:42:50
milk: Tak to normalne, ona zrobi się nieco rzadsza, nie przejmuj się tym :) Ważne że rośnie i coś się z nią dzieje;] Nie jestes w stanie ją pokroić to poprostu ją podzielisz ręcznie:)
-
milk_chocolate84
2010/04/25 12:52:24
Luz.. sytuacja opanowana. Widać że to coś żyje, więc jestem dobrej myśli ;) Trzymaj kciuki :))) Zabieram się właśnie do dalszej obróbki.
-
gosiaa99
2010/04/25 13:58:40
Milk chocolate: Czasem tak jest że ciasto delikatnie będzie się różniło..w zależności od rodzaju mąki, jedną chłoną więcej wody ..inne mniej:) Więc przy wyrabianiu, czasem należy dosypać bądź odjąć wody ;) Ważne żeby ciasto było dobrze wyrobione i elastyczne. Napewno będziesz wiedziała kiedy twoje ciasto nabierze tej "elastyczności".
Trzymam mocno kciuki...i kiedys musi być pierwszy raz:) Jak przejdziesz "chrzest" to potem już z górki ;)) Ale ostrzegam pieczenie wciąa! :)) Pozdrawiam
-
milk_chocolate84
2010/04/25 14:27:18
Domowe pieczywo to wspaniała rzecz, więc czasem warto się trochę "pomęczyć" :)) A teraz lecę formować bagietki i przede mną ostatnie wyrastanie :)

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.