Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto Francuskie - Krok po kroku

Dzisiaj przepis na ciasto francuskie. Jak dla mnie to najlepszy przepis jaki do tej pory udało mi się znaleźć. Cały proces zajmuje około 4 - 5 godzin...myślę, że jak na ciasto francuskie to wcale nie długo. Ale wierzcie mi..nie ma nic lepszego niż domowe maślane croissany o poranku:) Tutaj na zdjęciu  z piętki ciasta która mi została zrobiłam maluteńkie rogaliczki. Jeśli mi się uda w tym tygodniu, to się przyłożę i zrobię tak jak trzeba:) Wtedy będą pięknie zwinięte. Po tych paru godzinach te trzy maleństwa były najlepszą rekompensatą ;) Wyszły m-e-g-a chrupiące i leciutkie:) Zachęcam wszystkim do zrobienia tego ciasta!

 

 

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 25ml octu winnego (białego)
  • 2g soli
  • około 235g lodowatej wody
  • 50g roztopionego masła
  • 450g masła

Wszystkie składniki oprócz 540g masła połączyć ze sobą. Ze względu na rodzaj użytej mąki ilość wody może się nieco różnić. Ciasto musi być miękkie i elastyczne, a następnie owinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.

W między czasie przygotowujemy masło. Nożem dzielimy na mniejsze części, za pomocą wałka każdą rozpłaszczamy. Następnie wszystkie części łączymy ze sobą tworząc kwadrat ( masło wkładamy do lodówki).

Ciasto wyjmujemy z lodówki, wierzch ciasta nacinamy ostrym nożem "na krzyż". Następnie wałkiem zaczynając od środku każdą z czterech części rozwałkowujemy.

Masło wyjmujemy z lodówki i układamy na środku ciasta( środek ciasta powinien być nieco grubszy od boków). Każdy bok zakładamy na wierzch, zamykając je w środku( ja składnie koperty)


Dokładnie sklejamy każde złączenie i układamy na lekko podsypany blat tym złączeniem do dołu.


Następnie za pomocą wałka rozwałkowujmy ciasto na długi prostokąt. Wałkując uważajmy aby masło nie wypłynęło.


 

Kolejno : górną część składamy do środka, a dolną zakładamy na nią.


Obracamy ciasto o 90 * , palcami robimy wgłębienie w prawym górnym rogu,( zaczynając kolejne wałkowanie wgłębienie w cieście powinno być w lewym górnym rogu)

Owijamy folią i wkładamy do lodówki na minut 30 minut. Następnie powtarzamy cały proces, wkładamy do lodówki na kolejne 30 minut. Robimy tak 6 razy.Łącznie robienie ciasto powinno nam zająć około 4 godziny.

Gdy nasze ciasto będzie gotowe rozwałkowujemy cienko, układamy na papierze do pieczenia i wraz z nim zawijamy w rulon i wkładamy do lodówki na jeszcze jeden odpoczynek. Ciasto można przechowywać w zamrażarce, przed użyciem pozwólmy mu odpocząć 30 minut.

 

Do całego procesu dodaje filmik, na którym opiera się mój przepis.

O czym musimy pamiętać:

1. Zawsze ciasto i masło musi mieć taką samą konsystecje. Jeśli uznamy że nasze masło jest za miękkie, należy je ochłodzić w lodówce.

2. Zawsze należy pilnować aby ciasto nie miało zaokrąglonych boków, wszystkie płaty powinny idealnie na siebie nachodzić, wtedy ciasto będzie idealnie rosło podczas pieczenia.

3. Przed kolejnym wałkowaniem należy włożyć ciasto do lodówki na minimum 20 minut. Inaczej się ociepli, a masło wypłynie.

4. Starajmy się utrzymać ciasto zimne przez cały proces.

5. Zawsze musimy pozwolić ciasto odpocząć przed krojeniem i pieczeniem.

Przestrzegajmy zasad, a będziemy zadowoleni z efektów :) Ciasto nie jest trudne, wystarczy trochę cierpliwości:)


Na koniec pracy ciasto podzieliłam na 3 części. Dwie zamroziłam, a z jednej odkroiłam mały wystający kawałeczek i upiekłam mini croissanty:) Oczywiście te nie wyszły idealne, ale to dlatego że ta "piętka ciasta była bardzo wymęczona;p ;) Ale w smaku były idealne!! Chrupiące i maślane;)

Ja ostatnie dwa składania zamiast złożyć na 3 części składałam na 4 - ten proces jest także pokazany na filmiku ;)

Smacznego!

środa, 21 kwietnia 2010, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
2010/04/21 03:49:40
Jestes dzielna!
Ja uzywam sklepowego ciasta francuskiego ale obiecalam sobie , ze kiedys wyprobuje :)
-
gosiaa99
2010/04/21 05:21:48
Magoldi: dziekuje:) Mam nadzieje ze i ty sie kiedys skusisz ;)
-
2010/04/21 07:56:52
Gosiu, robienie ciasta francuskiego to nie lada przedsięwzięcie, gratuluję efektów! Ja jeszcze trochę poczekam zanim się na robienie tego ciasta zdecyduję, ale pewnego dnia ...na pewno. Pozdrawiam i życzę miłego dnia :)
-
ugotujmy
2010/04/21 08:07:37
zazdroszczę cierpliwości..bardzo
i roagalików pysznych,domowych
-
2010/04/21 08:21:45
Jak widać, cierpliwość to cnota, która nagradza apetycznymi croissantami ;]
-
2010/04/21 09:09:13
Gratuluję wytrwałości, na pewno ciasto francuskie domowej roboty jest o niebo lepsze niż kupne, pozdrawiam:-)
-
tysiaczek81
2010/04/21 10:07:36
Cudowne croissanty,ja nie miałabym tyle cierpliwości, więc podziwiam ogromnie.
-
Gość: Ewelina, *.komster.pl
2010/04/21 10:37:42
Uwielbiam ciasto francuskie, ale moje lenistwo powoduje, że zawsze je kupuje. Może kiedyś się skusze żeby zrobić je samodzielnie. Pozdrawiam
-
cuda.wianki
2010/04/21 11:40:51
wow!! pelen podziw! :-))
-
dyrdymalki
2010/04/21 12:15:23
podziwiam .. podziwiam .. i gratuluję Iszej strony na gazecie.pl ;)
-
gosiaa99
2010/04/21 13:01:30
Noblevo: dziękuje ślicznie:)
ugotujmyL niestety tylko trzy zrobilam, ale juz abieram się za nie z czekolada:)
Kasiu : Napewno jest wieksza przyjemnosc z jedzenia:)
Zjedz mnie: W tym wypadku naprawde warto ;)
Tysiaczku: Moze kiedys się i ty skusisz? ;)
Ewelino: Mam nadzieje, warto spróbować swoich sił ;)
Cudawianki: dziękuje
Dyrdymalki: Ojej dziękuje serdecznie:))
-
2010/04/21 16:20:04
Gosiu robiłam ciasto francuskie raz jeden jedyny, jakie ono było pyszne! zupełnie inne niż takie sklepowe, milionowo-warstwowe i tak wysoko rosło.
również z jego wykorzystaniem zrobiłam rogaliczki, ale także ciasteczka z truskawkami i innymi owocami oraz na wytrawnie kurczaka w tymże cieście z pieczarkami albo szpinakiem, coś wspaniałego.
-
2010/04/21 16:22:01
aha! później mnie tylko strasznie ramiona bolały od wałkowania ;D

ps. masz nowy aparat? (:
-
gosiaa99
2010/04/21 16:28:22
Viridianko: Tak sama radość ;) Mnie co prawda ręce nie bolały, ale nie lubię tego wkładania i wyciągania z lodówki :)
A co do aparatu mam taki sam od jakiegoś już czasu;] Czasem poprostu uda mi się zrobić lepsze zdjęcie, a czasem jak na złość nie mogę zrobić ani jednego dobrego ;)
-
2010/04/21 17:38:56
Też się muszę zmusić do tego ciasta ;]
-
majanaboxing
2010/04/21 19:31:53
Wow, podziwiam! Super!:))
-
bee-3
2010/04/21 19:51:27
Eh, nie mogę patrzeć na te rogaliki, głodna się zrobiłam :P
-
2010/04/21 20:21:37
wiesz Gosiu, całkiem niedawno też miałam zrobić tąpracochłonną wersję francuskiego, ale niestety brak czasu pokrzyżował plany;/ gratuluję pięknego ciasta! Twoja cierpliwość została nagrodzona:)) pozdrawiam
-
katarina.f
2010/04/21 20:47:33
Podziwiam! To jednak nie dla mnie, choć z ogromną przyjemnością bym zjadła rogalika!
-
atina_bc
2010/04/21 21:22:51
podziwiam! pyszności!
-
gosiaa99
2010/04/21 21:38:47
Maniu: Naprawdę warto! :)
Majanko: dziękuje:)
bee-3 : Też tak mam :) Wystarczy mi zdjęcie, a już robię się głodna;)
Ilciu: Wcale mnie to nie dziwi ;) Wiem że mamy podobne smaki eheh ;)
Katarina: Ewentualnie zawsze można kupić ;)
Atino: dziękuje:)
-
izaa_a
2010/04/21 21:47:54
Gosiu podziwiam za cierpliwość, kiedyś widziałam przepis na ciasto francuskie ale jakoś nie mogę się za nie zabrać....pozdrawiam
-
julka_pa
2010/04/22 15:07:41
Zawitałam tu po raz kolejny i znów coś pysznego! Dzięki :)
-
chantel111
2010/04/29 09:20:34
kuszące rogaliki :) ciasto francuskie też mnie kusi, tylko niestety mój wieczny brak czasu krzyżuje mi plany, ale kto wie, wakacje już blisko... podziwiam za cierpliwość :)
-
Gość: , *.wegrow.domtel.com.pl
2010/06/23 21:36:44
super

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.