Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto Cappucino

Na weekend można zaszaleć :) Na to ciasto miałam już ochotę od dawna. Przepis znalzłam tutaj, jak się potem okazło..niestety jest wybrakowany. Postarałam się jednak odtworzyć go i myśle, że wyszło mi to całkiem nieźle ;) Ciasto jest pyszne ! Biszkopt jest wilgotny, obie masy w połączeniu smakują wyśmienicie ;) Chciałam aby się wyróżniały, ale może nie  powinnam była użyć budyniu waniliowego , ale wierzcie mi z bliska widać różnice ;)

Biszkopt:

  • 4 duże jajka
  • niecała szklanka mąki pszennej
  • 1 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 -3/4  szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywo ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem i wymieszać z olejem. Białka połączyć z żółtkami. Obie mąki, kakao i proszek partiami przesiewać do masy, delikatnie mieszająć łyżką ( nie używać miksera!) Połączyć składniki i wylać do natłuszczonej foremki. ( u mnie foremka 21 x17) można też zastąpić tortownicą 26cm )Piec około 23 minut w 180 *C. Ostudzić.

Masa I:

  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 1 szklanka mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 125g miękkiego masła
  • kilka krop soku cytrynowego
  • łyżeczka ekstraktu z wanili

1/3 szklanki mleka wymieszać z cukrem, ekstraktem i budyniem, resztę zagotować. Do gotującego się mleka wlać miksurę budyniową, gotować kilka minut dłużej, cały czas mieszając.Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę,  w między czasie dodawać po łyżce  zimnego budyniu. Na koniec wmieszać sok z cytryny.

Masa II:

  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki kawy instant
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 1/2 łyżki gorącej wody

Żelatynę i kawę rozpuścić w wodzie. Śmietankę ubić na sztywno, wlać kawę i całośc wymieszać.

Poncz:

  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki cappucino
  • dodatkowo łyżeczkę alkoholu (wedle uznania)

Składniki na poncz wymieszać, a następnie skropić biszkopt.

Na wierzch biszkoptu rozłożyć równomiernie masę nr. I, a kolejno masę nr II. wierzch ozdobić startą czekoladą lub kakao. Słodzić w lodówce przed podaniem

Smacznego!

piątek, 16 kwietnia 2010, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Komentarze
2010/04/16 06:42:13
Cóż za pyszność! Wygląda wspaniale !
Miłego dnia:)
-
2010/04/16 08:08:48
Takie pysznosci od samego rana...to powinno byc zakazane :)) Sliczne ciasto.
-
2010/04/16 08:27:30
Ooo... świetne ciasto :) Trzeba będzie spróbować.. tylko że ja mam już tyle Twoich przepisów na liście "do zrobienia" że zastanawiam się kiedy przyjdzie na nie pora ;) Pycha :)
-
2010/04/16 08:45:16
ojejku! wyglada bajecznie! zapisuje przepis! wkrotce szykuje mi sie wiele urodzin, moze wykorzystam :-)
-
2010/04/16 08:48:40
wygląda bardzo apetycznie.....:):)zapisuję oczywiście
-
2010/04/16 09:07:13
jakie pyszne to ciasto :)
-
2010/04/16 10:06:03
widac wyróżniające się masy, jedna jest bardziej żółta
a ciasto o kawowym aromacie brzmi bardzo pysznie
-
2010/04/16 10:59:38
Wspaniale wygląda, musi być przepyszne :)
-
2010/04/16 11:53:49
Pyszne to ciasto wygląda, zjadłabym sobie do kawki:-) pozdrawiam
-
2010/04/16 15:14:58
Mniam mniam:) Gosia! Jesteś mistrzynią!! :)
-
2010/04/16 16:21:44
Majanko: Dziękuje;)
Majazteca: hehe :) I dziękuje:)
Milk chocolate: Bardzo się ciesze, że podobają ci się przepisy ;)) cudawianki: Bardzo się cieszę :) Myśle, że też by świetnie wyglądał przekładany :) Izzo: cieszę się :)
Grażynko: dziękuje;)
Ugotujmy: w czasie nakładania mas wydawało mi się że jest zasadnicza różnica..dopiero po przekrojeniu zdałam sobie sprawe że tak nie jest...ale cieszę się że zauważyłaś :) czyli nie jest tak źle ;))
Alivea: dziękuje :)
Kasiu: Dziękuje:) Pozdrawiam
ses-ame: Dziękuje:) Aż się zaczerwieniłam ;))
-
2010/04/16 21:00:17
A niepotrzebnie:) Zaglądam tu codziennie i wypróbowałam kilka twoich pomysłów:) Pyszności:)
-
Gość: , chello089079251235.chello.pl
2010/04/16 21:21:26
Ide chyba spać, bo jak nie to zabieram się za pieczenie ciacha!!!! Mniam.
Pozdrawiam
www.kucharzytrzech.blogspot.com
-
2010/04/17 00:26:35
ses-ame : W takim razie bardzo się cieszę :)) I miłego weekendu:)
Kucharzytrzech: No to może.. jutro ? :)
-
2010/04/20 07:51:22
Twoje ciasto wygląda mega pysznie, oj zjadłabym teraz taki kawałeczek do kawki, pewnie bym się skusiła bo ciasta jadam tylko w weekendy :))
-
Gość: M., staticline52142.toya.net.pl
2010/06/04 12:59:59
Ciasto z tego przepisu zrobiłam wczoraj i jedno co powiem to tyle, że jest to najlepsze ciasto jakie kiedykolwiek w życiu jadłam ( a piekę nawet do czterech ciast w tygodniu ;)) ! Cudowanie smaczne masy, delikatny nasączony biszkopt - po prostu rozpływa się w ustach!
-
2010/06/04 13:25:41
Gościu: Jest mi bardzo miło! :)) Naprawdę bardzo sie cieszę, że przepis przypadł ci do gustu:)) Mi ono bardzo przypadło do gustu..zresztą nie tylko mi:) Pozdrawiam ciepło:)
-
Gość: iwona, ip-178-212-217-133.ambit24.net
2012/03/21 22:07:18
proszę mi powiedzieć jak dodawać żelatynę do śmietany zęby sie nie zważyła .??????
-
2012/03/22 12:26:26
Iwona: Zelatyne rozpuszczamy w goracej wodzie, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Musisz troche to robic na wyczucie.
Dodajac zelatyne do masy musi ona byc jeszcze plynna, bo jesli bedzie zastygnieta, to powstana grudki. Jesli smietanka jest dobrze schlodzona, to takze zelatyna jesli bedzie za goraca, to sie zwarzy. Musisz nabarac wprawy:)
W niektorych przepisach zelatyne rozpuszcza sie w zimnej wodzie, odstawia do napeczenia i dodaje goracej wody, zeby masa powstala plynna i wtedy dodajemy do masy.
Do tego ciasta mozesz zaltyne pominac, jesli masz trudnosci.

Natomiast jesli mialas problemy ze zwarzeniem smietanki, to musialas ja zbyt dlugo ubijac. Zelatyne dodaje tak prawie pod koniec ubijania.
Mam nadzieje, ze troche pomoglam :)
Pozdrawiam
-
Gość: Justek, 77-253-187-140.adsl.inetia.pl
2013/01/27 15:53:35
Pokusilam sie zrobic na niedziele choc nie mam doswiadczenia z zelatyna, no i zostaly mi grudeczki kawowe w smietanie :(( W smaku jednak baaardzo dobre i wszyscy zachwalaja :))
Jeszcze jedno-masa nr 1 to mistrzostwo swiata w ucieraniu!!! budyn z 1 szkl.mleka jest tak gesty ze ruszyc go wymaga wiele sily, nie kazdy, niestety moze sobie na drogie roboty kuchenne pozwolic (polskie realia)
-
2013/01/27 16:12:20
Kremówkę, gdy ubijasz to musi być zimna, a żelatyny z drugiej strony strony rozpuszczasz w gorącej wodzie, więc gdy ja wlewasz do kremówki się ścina i powstają grudki. Najlepiej jest czekać tak do ostatniej chwili, gdy żelatyna jest letnia, ale jeszcze płynna. Dobrze jest też ją wmieszać do np. szklanki kremówki zamiast do całej masy na wypadek, gdyby zrobiły się grudki, to zawsze masz jeszcze większośc masy dobrej.
Świetnym sposobem jest też użyć "Usztywniacza" do śmietanki zamiast żelatyny.
Co do budyniu to rzeczywiście jest cięzko ucierać...ale zwykły mikser nie daje rady? hmn w sumie to możesz następnym razem zwiększyć nieco ilość mleka, aby lepiej ci się ucierało. Masa będzie nieco luźniejsza, ale myśle, że możesz sobie na to pozwolić.
Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za cenny komentarz!
-
Gość: Justek, 77-253-187-140.adsl.inetia.pl
2013/01/27 22:20:46
Dziekuje za dobre rady Gosiu, z pewnoscia jeszcze wroce do tego ciacha!!!
Mój zwykly mikser troche wmiekal, do tego nie za wysoka miska i mialam po wszystkim troche sprzatania ;)
-
2013/01/27 22:27:08
Z tymi nie wysokimi miskami to tez nie raz problem:-) za to pies był szczęśliwy, kiedy na podłodze była większość masy hehe.

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.