Blog > Komentarze do wpisu

Francuski chleb serowo - cebulowy

A właściwie chlebki :) Uwielbiam piec ..pewnie się powtarzam ;) Ale uwielbiam piec chleby z dodatkiem cebuli! Wychodzą tak pięknie rumiane..i pachnące, z miękką cieniutką skórką. W sam raz na niedzielne śniadanie z twarożkiem :)


Źródło:http://www.cookingbread.com/classes/class_onion_cheese_bread.html

Dzień wcześniej:

  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1/4 łyżeczki suszonych drożdży

Składniki połączyć, przykryć i odstawić na 12 -16 godzin w temp. pokojowej.

Ciasto właściwe:

  • 2 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki drobno posieknej cebuli ( ja podsmażyłam na rumiano na łyżeczce oliwy)
  • niecała szklanka startego żółtego sera ( u mnie cheedar)

Do zaczynu z dnia poprzedniego wlewamy wodę, drożdże, sól i cebulę. Całość łączymy. Następnie powoli, w miarę potrzeby dodajemy mąkę wymieszaną ze startym serem . Ciasto wyrabiamy na stolnicy  przez około 10 minut, lub do momentu aż będzie gładkie i jednolite. Następnie do czystej miski wlewamy łyżkę oliwy, wkładamy ciasto i obracamy, tak aby się pokryło. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 1 1/2 godziny. Dzielimy na dwie części, formujemy podłużne bochenki, przykrywamy i odstawiamy na kolejną godzinę.( lub aż podwoją objętość) Pieczemy w 185 *C przez około 30 minut. Wraz z chlebami do piekarnika wkładamy żaroodporne naczynie wypełnione szklanką wody.

Smacznego!

 

 

sobota, 17 kwietnia 2010, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2010/04/17 10:04:32
Fantastycznie wygląda ten chlebek, ma piękny słoneczny kolor. Super!:)
-
ugotujmy
2010/04/17 10:38:15
lubię zapach cebulowego chleba
sama nigdy nie upiekłam..
-
zaytoona
2010/04/17 13:38:50
Niestety cebulowe w moim przypadku nie wchodzą w grę - bo choć sama takowe uwielbiam, moja Mama takowego nawet nie spróbuje...

Bardzo kształtne bochenki. :)
-
grazyna1961.only
2010/04/17 14:16:36
Też piekę chlebki cebulowe, ale z serkiem jeszcze nie próbowałam. Pora to nadrobić, bo Twoje pięknie wyglądają :)
-
gosiaa99
2010/04/17 15:49:37
Majanko: dziękuje;)
Ugotujmy: Oj to czas najwyższy :))
Zaytoona: ach..to szkoda Grazynko: Dziękuje ślicznie ;)
-
milk_chocolate84
2010/04/17 21:26:35
no nie.. ja miałam bagietki robić.. a Ty mi teraz takim pysznym chlebkiem namąciłaś ;) Oj, muszę szybko zdobyć tą mąkę chlebową :)
-
2010/04/17 23:44:41
Uwielbiam serowo cebulowe połączenie, muszę upiec ten chlebek, pozdrawiam:-)
-
gosiaa99
2010/04/18 00:15:36
milk chocolate: To odrazu kup dwa opakowania:) A moze by tak upiec bagietki serowo cebulowe i bedzie dwa w jednym ? :))
Kasiu: dziekuje:) A przepis polecam, napewno ci posmakuje :)
-
2010/04/18 14:49:41
Wiosenny, cudowny, aromatyczny, z cebulką i twarożkiem - pycha!
-
2010/04/19 09:57:17
śliczne te chlebki:) no i ten zapach cebulki... musi to smakować doskonale:) pozdrawiam Cię Gosiu serdecznie
-
Gość: bernika, 81.219.92.*
2010/04/19 22:17:49
ekstra:) a kiedy dajemy ser?
-
gosiaa99
2010/04/19 23:56:24
Maniu: Masz racje w sam raz na piknik wiosenny ;)
Ilciu: Oj dosłownie:)
Berniko: Dziękuje śliczne za podpowiedź. Zawsze sprawdzam czy wszystko napisałam, ale czasem czytam i czytam i nie mogę się dopatrzeć:) To pewnie dlatego że generalnie robię to późnym wieczorem ;) Ale już wszystko poprawiłam ;)
-
Gość: monikucha, 147.62.42.*
2010/05/07 07:33:55
Zrobialam :) Tylko, ze twoje chlebki wyszly piekne, a moje bochenki sie rozlazly i bardziej wyszla ciabata, nie wiem czemu :( Ale w smaku...bomba!!!
-
gosiaa99
2010/05/07 12:50:37
Moniko: Czasem robię taki mały myk :) Jeśli uformuje bagietkę czy bułeczkę czy też chleb i po 10 minutuach zaczyna sie robić płaska to formuje ją jeszcze raz. Wtedy nieco lepiej się trzyma. A może warto dosypać odrobinę więcej mąki następnym razem? . A czasem jak się nie chce trzymać to włoże do keksówki i mam spokój ;))
A tak nawiasem.takie ciabaty serowo cebulowe też brzmią fantastycznie :)) Pozdrawiam

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.