Blog > Komentarze do wpisu

Pasztet drobiowo - grzybowy

Każdy powinien chodź raz zrobić domowej roboty pasztet. Jest o wiele lepszy, smaczniejszy od zakupionego w sklepie. Dzisiaj przygotowałam z kurczakiem i grzybami, ale drób można zastąpić innym mięsem. Pasztet wyszedł nie za suchy ( co jest bardzo ważne w przypadku kurczaka), z wyraźną nutą grzybową i cebulką. Idealny na kanapkę z korniszonem i musztardą:))

 

 

Źródło: Kobieta.pl

 

Składniki:

● cały kurczak
● włoszczyzna
● liść laurowy
● sól
● pieprz
● 10 suszonych grzybków
● 10 dag słoniny
● 20 dag pieczarek
● 2 cebule
● 3 jajka
● 2 ząbki czosnku
● gałka muszkatołowa

 

Z kurczaka, włoszczyzny i przypraw ugotuj rosół. Grzyby(namoczone wcześniej), ugotuj w tej samej wodzie. Słoninę pokrój w kostkę, wytop. Pieczarki opłucz, oczyść, poszatkuj, dodaj do słoniny. Włóż też pokrojone suszone grzyby wraz z zalewą, podduś. Mięso oddziel od kości, zmiel wraz z grzybami( ja mieliłam dwa razy). Cebule obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Wszystkie składniki wymieszaj, podlej szklanka rosołu, zagotuj, ostudź. Dodaj żółtka i zmiażdżony czosnek, przypraw solą, pieprzem i gałką, wyrób masę(pamiętajmy aby go dobrze przyprawić). Na końcu połącz z ubitą na sztywno pianą (jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj 2–3 łyżki gęstej śmietany). Wyłóż do natłuszczonej, posypanej tarta bułka foremki, wyrównaj wierzch( ja piekłam na papierzem silikonowym). Piecz godzinę w temp. 180OC. Ostudź, udekoruj grzybkami w occie. Przed pieczeniem wierzch posypałam dużą ilością papryki, odrobiną pieprzu i majeranku.

Smacznego!

niedziela, 25 kwietnia 2010, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
wiosenka27
2010/04/25 07:22:49
Pysznie wygląda:) Ja będę robić w czwartek bo w piątek wyjeżdżam i muszę go zabrać. Drobiowego jeszcze nie robiłam ale napewno kiedyś się skuszę:) Pozdrawiam:)
-
Gość: cookingmarta, *.chello.pl
2010/04/25 08:47:46
Domowy pasztet jest pyszny, ja tez od jakiegos czasu zaczelam robic swoj. Dodatek grzybow jest na pewno świetnym pomyslem, nastepnym razem go wykorzystam :)
-
2010/04/25 09:31:00
A ja się boję surowego mięsa :D
-
ugotujmy
2010/04/25 10:03:35
domowy jest tysiąc razy lepszy od kupnego, zdecydowanie.
piekłam pasztet raz. lubię maminy.
-
olciaky
2010/04/25 10:14:10
Hehe no proszę jaka fajna alternatywa dla zwykłego pasztetu:)
Pozdrawiam
-
majanaboxing
2010/04/25 10:48:53
Kuszą mnie te pasztety i kuszą, a ja sama jeszcze nigdy nie robiłam.
Pysznie się Twój prezentuje.

Pozdrawiam:)
-
diab79
2010/04/25 22:04:39
Już tyle widziałam różnych pasztetów na blogach i wszyscy tak zachwalają, że chyba i ja będę musiała w końcu spróbować.
-
katarzyna_sar
2010/04/25 22:31:29
Piękny pasztet Gosiu:-) Smacznie wygląda, aż ślinka cieknie, pozdrawiam:-)
-
gosiaa99
2010/04/26 04:27:10
Wiosenko: O zabierasz ze sobą? :) No pewnie ! Będzie lepeij smakował niż zaden inny :)
Marto: Cieszę się ze pomysł ci się podoba:)
Maniu: Nie ma czego się bać ;) Akurat tutaj mielisz już ogotowane, wystarczy tylko wrzucić do garnka i ugotwać rosół ;)
Ugotujmy: Oj nie ma to jak pasztet robiony przez mamę :) Ja pamiętam pasztet mojego taty..ach był pyszny!
Olciu: dzięki ;)
Majanko: Mam nadzieje że się skusisz bo warto:)
diab: Warto! :)
Kasiu : dziękuje:)
-
2010/04/26 04:34:12
W niedziele wieczorem zagladam tu zeby sprawdzic co tez nowego wymyslilas w weekend!
Juz jestem glodna jak widze ten pasztecik :)
-
gosiaa99
2010/04/27 18:14:37
Magoldi: Cieszę się :))
A może uda ci się też zrobić :) Jak będziesz miała kogo karmić:))

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.