Blog > Komentarze do wpisu

"Zitny Chleba" - Czeski chleb wiejski

Zdecydowanie jeden z moich faworytów, teraz mam dylemat pomiędzy tym a greckim chlebkiem, który piekłam kilka dni temu. Chleb ładnie wyrasta, dobrze się go formuje i utrzymuje kształt w czasie pieczenia. Ma pyszną chrupiącą skórkę i naprawdę smaczny miąższ. Dodatek mąki żytniej jest strzałem w dziesiątkę, dzięki temu smakuje jeszcze lepiej. Gorąco polecam!

 

Źródło: Książka " Local breads" - Daniel Leader

Składniki**

  • 3/4 szklanki zakwasu żytniego (150g)
  • 1 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 3/4 szklanki mąki żytniej jasnej
  • 1 1/2 łyżeczki soli

Około 12 godzin przed rozpoczęciem pieczenia należy wyciągnąć zakwas z lodówki i odświeżyć.

Wlać wodę do dużej miski, dodać drożdże, mąkę żytnią i chlebową i sól; wymieszać. Następnie wlać zakwas i całość dokładnie wymieszać. Ciasto wyrabiać przez około 8 minut, aż zrobi się jednolite i elastyczne. Następnie przykryć i odstawić na 10 minut. Po upływie czasu ciasto jeszcze raz wyrabiać przez kolejne 7 minut.

Ciasto przełożyć do natłuszczonej oliwą czystej miski, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 2 - 2 1/2 godziny. Następnie ciasto podzielić na dwie części (ja tego nie robiłam ) uformować bochenki, delikatnie przykryć folią plastikową i pozostawić do podrośnięcia na 1 - 1 i 1/2 godziny.

Chleb piec na rozgrzanym wcześniej kamieniu lub blaszce, w 218 *C przez około 3- 40 minut, aż bochenek zrobi się rumiany. Wraz z chlebem do piekarnika wsuwamy naczynie żaroodporne wypełnione 3/4 szklanki wody. Przed pieczeniem chleb możemy naciąć kilka razy ostrym nożem.

Smacznego!

** Tutaj zamiast szklanek 250 ml są użyte amerykańskie "cups". Tutaj znajduje się przelicznik -http://kalkulator.przepis-na.pl/



 

wtorek, 27 kwietnia 2010, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
evenka-arabeska
2010/04/27 05:22:16
Piękny chlebek! I skórka tak ładnie przypieczona... Zapisuję do wypróbowania :-)
-
atina_bc
2010/04/27 05:45:58
Wygląda cudownie i bardzo pysznie!
-
majanaboxing
2010/04/27 06:46:20
Chlebek wygląda wspaniale ! :))
-
2010/04/27 09:48:31
bardzo smakowity i prawda ,że to bardzo smaczny chleb
-
2010/04/27 11:16:48
Jak już tak kusisz, to poproszę dwie kromeczki, na śniadanie. O kolacji nie wspomnę ;]
-
ugotujmy
2010/04/27 11:28:17
cudowną ma skórkę!
-
rain1drop
2010/04/27 11:28:55
Faktycznie, piękny chlebek. wygląda idealnie!
-
majazteca
2010/04/27 11:47:49
Idealny chlebek! I ta chrupiaca skorka...cudo :))
-
wiosenka27
2010/04/27 15:30:25
Wygląda jak z moich marzeń:)
-
2010/04/27 16:08:08
piękny, cudowny chlebek Gosiu:)) chciałabym bardzo kiedyś taki upiec...:) pozdrawiam
-
gosiaa99
2010/04/27 16:16:29
Evenko: Cieszę się że ci się podoba:)
Atinko: Dziękuje:)
Majanko: dzięki!:)
Margot: Naprwdę pyszny, znikł po pierwszy dniu... :)
Zjedz_mnie : Częstuj się ;)
Ugotujmy: Oj tak skórka jest bardzo smaczna:)
rain1drop: dziękuje:)
Maju: dzięki:)
Wiosenko: Ja też bardzo lubię tego typu chlebki ;)
Ilciu: Oj już niedługo....coś czuje że się powoli szykujesz:)
-
zaytoona
2010/04/27 16:33:10
Nigdy nie mogę się powstrzymać przed śmiechem na czeski język.
Źle, wiem.

Chlebek jest śliczny!
-
gosiaa99
2010/04/27 17:40:36
Zaytoona: Myśle, że oni mają tak samo gdy słyszą język polski :))
-
karol.ina.l
2010/04/27 21:28:49
Chlebek wygląda przepysznie, od razu mi się przypomniało, że dawno nie piekłam i oczywiście robię się głodna :) Ale na zakwas chyba ciągle się nie odważę.
-
2010/04/28 00:08:01
Wspanialy !
-
dagmara_65
2010/04/28 00:36:00
Gosiu, Twój chlebek prezentuje się arcypysznie! Aż czuję jego zapach !!
-
gosiaa99
2010/04/28 01:29:04
Karolino: Powiem ci że jak upieczesz swój pierwszy chleb na zakwasie..to będzie trudno przestać ;)
Magoldi: dziękuje:)
dagmaro: Dzięki ;]
-
Gość: , *.felixcom.3s.pl
2014/05/15 19:54:01
Jak zrobić ten zakwas?podałaś tylko że go wlewasz proszę o info
-
gosiaa99
2014/05/16 01:28:34
Zakwas mozesz zrobic sama o to link
www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/jak-zrobic-zakwas
Lub mozesz tez kupic, ale sugeruje zrobic samemu:)

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.