Blog > Komentarze do wpisu

Bagietki z siemieniem lnianym i słonecznikiem

Pyszne, jedne z lepszych jakie piekłam. Mimo tego, że uwielbiam chrupiące bielutkie pieczywo..to mam słabość do takich bagietek. Wyszły bardzoo pulchne i miękkie..z cieniutką, delikatną skórką. Bardzo smaczne, nie pachną drożdżami..co tutaj jest dużym plusem :) U nas zjedzone na kolacje sałatką ;) Polecam!

 

Składniki na dwie duże lub 4 małe bagietki:

Dzień wcześniej:

  • 6 płaskich łyżek mąki pszennej
  • 8 łyżek wody
  • 1/4 łyżeczki drożdży

Składniki wymieszać, ewentualnie dodać łyżkę wody więcej. Przykryć i pozostawić na około 12 godzin.

Ciasto właściwe:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mielonego siemienia lnianego
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 5 łyżek ziaren słonecznika
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/3 szklanki mleka

Do dużej miski dodać mąkę, siemie, słonecznik, sól i oliwę. Mleko, wodę, miód i drożdże wymieszać razem. Wszystkie składniki połączyć. Ciasto wyrabiać około 8 minut, aż zrobi się jednolite gładkie i elastyczne. Miskę przykryć i odstawić na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia. Po upływie czasu ciasto podzielić na dwie lub więcej części. Uformować bagietki i ułożyć na natłuszczonej blaszce. Przykryć ściereczką i odstawić na 40 -45 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem wierzch posmarować wodą, naciąć głęboko kilka razy i wsunąć do piekarnika. Piec pierwsze 10 minut w 220 *C a kolejne 20 - 25 w 190 *C. Bagietki powinny się ładnie zarumienić. Studzić na kratce.


Smacznego!

sobota, 01 maja 2010, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
2010/05/01 07:54:21
Bagietki po prostu piękne! Też mam słabość do takiego pieczywa.
-
ugotujmy
2010/05/01 08:51:37
ja to chyba mam słobośc do każdego pieczywa.. a już szczególnie do bułek/bagietek. domowych:-)
-
2010/05/01 09:48:04
piękne i pyszne pieczywko:)) zapisuję do zakładek:) na pewno zrobię:)))
-
majanaboxing
2010/05/01 10:46:15
Cudne bagietki! Zabieram kawałeczek :)
-
lis_ka
2010/05/01 11:40:28
Ale one muszą być smaczne!
-
Gość: Atria_C, *.chello.pl
2010/05/01 14:16:45
Hej!

Mam pytanie, myślisz, że mogą przeleżakować w lodówce na drugi dzień?
Baardzo lubię siemie lniane..
-
grazyna1961.only
2010/05/01 14:27:23
Pięknie wyglądają! Uwielbiam takie chlebki :)
-
2010/05/01 14:31:53
Gosiu świetnie wygląda. Musi byc przepyszna :)
-
gosiaa99
2010/05/01 14:56:28
Mojamałakuchania: Bardzo się cieszę, że ci się spodobały :)
Ugotujmy: Oj to fakt :)
Ilciu: Cieszę się:)
Lisko: Bardzo! :)
Atria: Masz na myśli pozowolić im wyrastać w lodówce i upiec następnego dnia z rana, czy upieczone już przechowywać w lodówce? Jeśli chodzi o wyrastanie w lodówce myśle, że mozesz tak zrobić,, ale dobrze przykryj żeby nie wyschły za bardzo. Ja pozowliłabym im wyrosnąc odrobinę a potem włożyć do lodówki.
Jeśli natomiast chcesz jeprzechowywać w lodówce, to ja tego nigdy nie robię, mam wrażenie że pieczywo robi się ciężkie i nie jest już tak smaczne. Wole zawinąć w papier, a potem wkładam do cieniutkiego woreczka.. Nie potrafie powiedzić ile to bagietki wytrzymaja bo u mnie znikły w pierwszy dzień ;) Ale zazwyczaj pieczywo jest idealne 2 pierwsze dni, 3 - 4 dalej jest dobre, ale wtedy wole już przypiec w tosterze:) Pozdrawiam
Grażynko: dziękuje:)
Kasiu: bardzo pyszne, może tak nam smakowały bo rzadko kiedy pieke takiego rodzaju pieczywo ..ale zdycydowanie warto:)
-
mydelicious
2010/05/01 15:12:47
wspaniałe! najlepsze ciepłe z masłem pewnie :)
-
2010/05/01 15:43:05
A ja kocham właśnie nie pszenne pieczywo a takie z ziarenkami. Zapisuję.
-
2010/05/01 19:37:02
Gosiu, są śliczne, uwielbiam bagietki, szczególnie teraz, majem, gdy zaczyna się sezon na grilla (:
-
gosiaa99
2010/05/01 23:48:39
Mydelicious: hehe tym razem pozwoliam im aby ostygly w spokoju:))
Kabamaiga: Bardzo sie ciesze ;))
Viridianka: Wiesz nawet o tym nie pomyslalam :) Ale masz racje, mozna zrobic taki malutkie tosty z grilla.. ;)
-
2010/05/02 03:49:18
Super!
Na Twojej stronie jest juz kilka przepisow na bagietki , ktore napewno wkrotce wyprobuje :)
-
atina_bc
2010/05/02 07:21:53
Pysznie się prezentują:)
-
gosiaa99
2010/05/02 17:08:35
Magoldi: Bardzo się cieszę ;))
Atinko : dziękuje;)
-
Gość: Hermina, *.uznam.net.pl
2010/05/03 20:03:58
Wolę używać świeżych drożdży,nie wiem czemu,pieczywo na suchych nigdy mi nie wychodzi:(Bardzo bym chciała upiec te bagietki,uwielbiam ziarniste pieczywo,więc moje pytanie,jaką ilością świeżych drożdży zastąpić w przepisie suszone?Byłabym wdzięczna za odpowiedź,pozdrawiam gorąco:)
-
gosiaa99
2010/05/03 20:34:00
Hermino: Szczerze powiem, że sama wolę używać świeżych drożdży..ale niestety jest mi bardzo ciężko je dostać :(
1/4 łyżeczki suszonych drożdży to będzie mniej więcej 1 -2 g
a na drugi dzień ( 1/2 łyżeczki) około 4 gramy
Pozdrawiam:)
-
Gość: Hermina, *.uznam.net.pl
2010/05/08 06:18:23
Dziękuję bardzo za odpowiedź,na pewno już niebawem spróbuję bagietek:)

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.