Blog > Komentarze do wpisu

Bułeczki owsiane z maślanką

Przepyszne mięciutkie bułeczki ;) Mają zwarty miąższ i miękką skórkę. Wyszły bardzo smaczne... najlepsze delikatnie ciepłe z samym masełkiem ;) Polecam!

 

 

Źródło: http://peho.typepad.com/chili_und_ciabatta/2008/01/buttermilch-haf.html

Składniki:

Namoczka:

  • 75g płatków osianych
  • 120g wrzącej wody
  • 1 łyżeczka cukru

Składniki wymieszać i odstawić na około 5 minut.

Ciasto :

  • 1 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży (lub 9g świeżych)
  • 300g mąki pszennej
  • 60g wody
  • 60ml maślanki
  • 15g miękkiego masła
  • 7g soli

Glazura:

  • 1 jajko
  • 2 łyżki wody
  • płatki owsiane

Jajko rozbełtać i wymieszać z wodą.


Mąkę przesiać do dużej miski, dodać drożdże i sól; wymieszać. Następnie wlać maślankę, wodę, wrzucić masło i sól. Całość wyrobić ręcznie( około 8 minut) lub mikserem(4 minuty). Ciasto powinno się lepić, ale nie może być za rzadkie. W razie potrzeby dodać dodać odrobinę więcej mąki.

Ciasto pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 2 godziny. Po upływie czasu, wyjąć z miski, podzilić na 9 części. Z każdej uformować okrągłe bułeczki, a następnie ułożyć na natłuszczonej foremce. Delikatnie przykryć ściereczką i odstawić na 35 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem i posypać płatkami. Piec w 180*C przez około 18 minut.

Smacznego!


 

 

czwartek, 06 maja 2010, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2010/05/06 06:38:49
Piekne te bułeczki. Muszą być delikatne w smaku :)
-
poswiatka
2010/05/06 07:17:32
Cudoowne! Mimo tego, że z zasady nie lubię bułek mam na nie ochotę. Rumiane i puchate, mniam. :-))
-
wiosenka27
2010/05/06 07:24:59
Pyszne:)
-
2010/05/06 07:29:13
Bułeczki wyglądają rewelacyjnie :), koniecznie muszę je zrobić, pozdrawiam :)
-
katarzyna_sar
2010/05/06 07:50:53
Piękne bułeczki, bardzo mi się podobają. Skusiłaś mnie, będę na ten weekedn piekła bułeczki:-) pozdrawiam
-
2010/05/06 08:17:17
Gosiu bardzo fajne te bułeczki :) Takie rumiane i puszyste. Pysznie się prezentują :)
-
la_mad
2010/05/06 08:18:15
O rany, dawno nic nie piekłam :) ale chyba mnie skuszą te bułeczki... wyglądają pysznie!
-
bea.w.kuchni
2010/05/06 08:52:36
Wygladaja naprawde wspaniale! Poza tym wypieki z dodatkiem maslanki sa nader smakowite, prawda? :)

Pozdrawiam serdecznie!
-
2010/05/06 10:39:29
Cudne bułki :)
-
2010/05/06 11:00:51
To tam odłóż dwie, ja zaraz po nie wpadne, kusza jak cholera ;]
-
2010/05/06 12:09:29
Uwielbiam owsiane pieczywo.
-
mydelicious
2010/05/06 13:00:32
bardzo spodobał mi się wierzch tych bułeczek :) idealne na śniadanie!
-
2010/05/06 13:48:43
Z platkami owsianymi to juz lubie bez probowania ;)
-
cukrowawrozka
2010/05/06 14:57:18
śliczne, błyszczące, równiutkie! :]
-
gosiaa99
2010/05/06 16:35:42
Majanko: Po pierwszym kęsie uznałam, że są bardziej zwarte od innych, z czego byłam zadowolona ;) A w smaku delikatne, oczywiście smak płatkó dominuje;)
Poswiatko: Heh też tak mam z chałwą ;) Nie przepadam,..ale jak na nią patrzę to mam chęć ją zjeść:))
Wiosenko: dziękuje;)
Anytsujx: Cieszę się że ci się podobają ;)
Kasiu: O wspaniale :))) Pozdrawiam
Kasiu24: dziękuje ślicznie:)
la_mad: O świetnie ;) Napewno ci posmakują;) Pozdrawiam
bea : Są smaczne, ale nie wiem czy to maślanka czy te płatki:)) A może jedno i drugie;))
Noblevo: dziękuje;)
Zjedz_mnie: hehe za późno/.// :))
Kabamaiga: Cieszę się ;) W takim razie trzeba je upiec:)
Magoldi: hehe :))
Cukrowawrożko;Dziękuje ślicznie:)
-
ugotujmy
2010/05/06 18:09:19
ciepłe domowe bułki! nie wiem czy jest coś pyszniejszego.
-
gosiaa99
2010/05/06 18:26:54
Ugotujmy: :- ) I szklaneczka mleka !: )
-
2010/05/06 22:38:20
to ja poproszę taką lekko ciepłą i masełko...
-
karol.ina.l
2010/05/06 23:13:46
Wyglądają pysznie, ale najbardziej podoba mi się to, że zamiast wyrabiać ręcznie można przemielić przez mikser, co zawsze stanowi dużą oszczędność siły, które trzeba przecież mieć na jedzenie ;)
-
cezonia_wino_i_oliwki
2010/05/11 13:37:16
Wszystkie Twoje bułeczki są fantastyczne :)
-
Gość: Doro, *.dip.t-dialin.net
2013/03/19 18:54:47
zachwycona przepisami, jako drugie mam zamiar zrobic te buleczki na jutrzejsze sniadanie. Czy udadza sie jesli je dzisiaj zagniote zeby urosly, a rano tylko te pol godz przed pieczeniem ocieplic?
-
gosiaa99
2013/03/19 21:33:36
Tak ja tak często wkładam ciasto do lodówki. Daje mu raz wyrosnac w misce, a potem wkładam do lodówki. Na drugi dzień wyjąć i ufromowac bułki i wtedy trzeba czekać czasami i godzinę zeby wyrosły i do pieca. Tak długo, jak po lodówce ciasto sie ociepli, to bułeczki powinny wyjść bez problemu.
-
Gość: Doro, *.dip.t-dialin.net
2013/03/19 22:37:19
Dzieki wielkie!!!! :) to lece jeszcze do kuchni zagniesc :D
-
gosiaa99
2013/03/20 00:45:07
Trzymam kciuki w takim razie
-
Gość: Doro, *.dip.t-dialin.net
2013/03/20 10:37:32
byly pyszne! :)

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.