Blog > Komentarze do wpisu

Chałka koszerna

Już od dawana miałam na nią ochotę. Nigdy wcześniej nie robiłam chałki bez mleka, więc nie wiedziałam czego się spodziewać. Muszę przyznać, że tradycyjna chałka jest bardziej miękka i puszysta. Ta ma bardziej zwartą strukturę( ale nie jest zbita!), co mi wcale nie przeszkadza ;) A w smaku jak dla mnie pyszna, delikatnie słodka..no i oczywiście ta skórka ;))Myślę, że dorównuje smakiem do tradycyjnej;] Gorąco polecam!

Źródło:http://video.about.com/kosherfood/How-to-Make-Kosher-Challah.htm

Składniki:

  • 4 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 2 łyżki cukru (dodałam 6)
  • 1 i 1/4 szklanki letniej wody
  • 2 duże jajka
  • +1 żółtko lub całe jajko na glazurę

 

Drożdże rozpuścić w wodzie i odstawić na 5 minut. Mąkę, sól, cukier wymieszać razem, następnie wbić jajka, wlać oliwę i rozpuszczone drożdże.Wszystko dokładnie połączyć na jednolite, gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć folią i odstawić na godzinę. Po upływie czasu, ciasto uderzyć kilka razy pięścią( tak aby opadło) i ponownie odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Z ciasta uformować chałkę i ułożyć na natłuszczonej blaszce do podrośnięcia (około 40 minut) Przed pieczeniem posmarować jajkiem lub samym żółtkiem.  Piec w 180*C przez około 35 minut.

Dodaje też stronkę gdzie można zobaczyć cały proces przygotowywania - KLIK-

* ja odłożyłam 1/3 część ciasta, którą podzieliłam na trzy kawałki. Z każdego uformowałam wałek, a następnie splotłam w warkocz. To samo zrobiłam z większym kawałkiem ciasta. Następnie większą chałkę ułożyłam na natłuszczonym papierze. Na wierzch nałożyłam mniejszą.*

*mimo, iż w przepisie używane są amerykańskie"cups", ja używałam "naszych" szklanek.*

 


 

Smacznego!

niedziela, 09 maja 2010, gosiaa99
Tagi: drożdże

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
tehuana
2010/05/09 07:34:31
Przepiękna! Idealna!
-
milk_chocolate84
2010/05/09 09:17:18
robiłam chałkę bez mleka. Jak dla mnie była lepsza niż ta z mlekiem :))) Pozdrawiam niedzielnie :)
-
Gość: cookingmarta, *.chello.pl
2010/05/09 09:32:16
Mi zaplatanie chalek jeszcze jakos super nie wychodzi, zawsze cos mi sie poplacze ;) ale nalozenie dwoch na siebie to fajna opcja. a sam przepis tez wart wyprobowania.
-
majanaboxing
2010/05/09 10:22:13
Jest piękna! Ależ mi narobiłaś chęci na chałkę!
Cudownie Ci sie upiekła :)
Pozdrawiam.
-
olciaky
2010/05/09 11:31:58
Ach chałeczka:)
Uwielbiaaaam:))))!!!!
Pozdrawiam, Olcik z Waniliowej Chmurki
-
darki85
2010/05/09 12:52:43
lubię chałki, więc pewnie kiedyś i tej spróbuje (:
pozdrawiam ciepło.
-
2010/05/09 14:47:24
Piekna! tak wspaniale blyszczaca, zjadlabym kawałek :)
-
2010/05/09 15:43:29
Wow!
Pieknie spleciona i ten kolor ...powalajacy :)
Super!
-
2010/05/09 16:13:13
Śliczna chałka, pięknie wyrośnięta i ładne zdjęcia, pozdrawiam :)
-
gosiaa99
2010/05/09 16:40:10
tehuana: dziękuje:)
milk_chocolate: W smaku mi ona też bardzo odpowiada:)
cookingmarta: Jageneralnie zawsze robię takim sposobem, wtedy chałka jest wyższa a krmeczki ładniejsze:) chodź może następnym razem pokuszę się na uplecienie zwykłej:)
Majanko: w takim razie może się skuszisz:))
Olciu: dziękuje:)
darrki: Bardzo mnie to cieszy:)Pozdrawiam
aklat: dziękuje ślicznie:)
Magoldi: Wielkie dzięki:)
anytsujx: Dziękuje!!! :)Pozdrawiam
-
2010/05/09 18:27:02
Piękna! Jak malowana :)
-
2010/05/09 20:25:42
piękna chałeczka!:) Mój Krzyś myślał, że ta chałka jest ze sklepu;) taka kształtna i ładna Ci wyszła:)) pozdrawiamy
-
2010/05/09 21:15:49
Jestem pełna podziwu - nie tylko z powodu splotu, ale koloru i połysku! PIĘKNA!!!
-
2010/05/10 09:11:16
Jak cudnie zapleciona.... i te kolory :) Smakowita !
-
dorota20w
2010/05/10 09:15:37
ale piękna !
-
Gość: pyra, *.internetdsl.tpnet.pl
2010/05/10 12:31:45
Niczego jej nie brakuje , wygląda ,że .....aż glodna sie robie
-
gosiaa99
2010/05/10 14:25:39
namiotle: dziękuje!:)
Ilciu: Dziękuje ślicznie:) Ciato było bardzo elastyczne więc łatwo się zaplatało ;)
Rafasiu: dziękuje!:)
Szarlotku: Bardzo się cieszę że ci się podoba :)
Dorota:dzięki:)
Pyra: W takim razie zapraszam:)
-
Gość: , *.ceti.pl
2010/05/10 15:46:00
Mam pytanie, czy cukru mają być 2 łyżki i jeszcze 1 łyżeczka?
-
gosiaa99
2010/05/10 16:54:54
Pilotow: Nie wiem skąd ta łyżeczka ..;/ Ale w oryginalnym przepisie mają być dwie łyżki cukru, jak dla mnie to za mało więc dodałam 6 ;) Pozdrawiam
-
majazteca
2010/05/12 13:02:00
Wyglada oblednie! Idealna :)
-
gosiaa99
2010/05/12 13:22:33
Maju: dziękuje:)))
-
joanna-kuchareczka
2010/07/19 12:37:09
Jaka piękna! już dawno za mną chodzi, żeby zrobić tak "prawdziwie" zaplecioną chałkę. Muszę wreszcie kiedyś zrobić, jeszcze nie próbowałam ;). Pozdrawiam
-
gosiaa99
2010/07/19 14:04:57
Joasiu: Robienie chalki to dla mnie prawdziwa frajda:) DOslownie uwilebiam ja robic, a potem zjadac hehe:) U mnie w domu raczej nie przepadaja za bulkami bez "nadzienia', ale i tak raz na jakis czas robie i zawsze znika:))

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.