Blog > Komentarze do wpisu

Crusty Hard Rolls

Tak..tak..znowu bułeczki..Obiecuje, że odpuszczę sobie na jakiś czas ;]

Przepis znalazłam na blogu Tatter...wyglądały tak kusząco i apetycznie ;)Bułeczki wychodzą nie za duże, z pyszną chrupiącą skórką i zwartym miąższem. Pięknie wyglądają z tym pojedynczym nacięciem przez środek. Według przepisu powinny mieć owalny kształt, ja o tym zupełnie zapomniałam i zrobiłam okrągłe. Następnym razem się poprawie ;))

Źródło:http://piekarniatatter.blogspot.com/2009/10/crusty-hard-rolls.html

Cytowałam za Dorotą:www.mojewypieki.blox.pl

Składniki na około 20 bułeczek:

  • 780 g mąki pszennej (użyłam chlebowej)
  • 500 g letniej wody
  • 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli

Ponadto:

  • 1 jajko wymieszane z łyżką mleka do posmarowania
  • kilka łyżek maku do posypania

Przygotować rozczyn z 260 gramów mąki, letniej wody, cukru i świeżych drożdży. Wszystko wymieszać w misce i zostawić w cieple na 15 minut. Po tym czasie do rozczynu dodać resztę mąki, sól i wyrobić elastyczne ciasto. Zostawić na 1 godzinę, znów zagnieść i ponownie zostawić do fermentacji na godzinę.

Gotowe ciasto podzielić na 20 części, pozostawić pod przykryciem na 15 minut. Następnie z każdej części ukształtować owalne bułeczki. Ułożyć je na naoliwionej blaszce i pozwolić im wyrastać przez 30 minut (przykryte). Przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać makiem lub sezamem. Naciąć wzdłuż ostrym nożem.

Piec w temperaturze 220ºC przez 25 minut (piekłam krócej, około 18 minut). Wystudzić na kratce.

Smacznego!

piątek, 07 maja 2010, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
2010/05/07 04:14:40
Sliczne, jak malowane :)
-
majazteca
2010/05/07 07:01:57
Nie odpuszczaj sobie pieczenia buleczek :) Wychodza Ci doskonale. Jak ja bym chciala robic takie piekne naciecia...
-
majanaboxing
2010/05/07 08:29:47
Śliczne bułeczki :))Piecz je piecz, a ja chetnie popatrzę i może coś upiekę?;))
Pozdrawiam!
-
ugotujmy
2010/05/07 08:50:54
nie odpuszczaj, bułeczki są cudowne
z tymi nacięciami i ziarenkami, jak malowane
-
katarina.f
2010/05/07 09:18:06
Fantastyczne! Zapisuje do wykonania! :-)
-
mydelicious
2010/05/07 09:37:34
piękne są te bułeczki, szczególnie z makiem :)
-
2010/05/07 10:35:14
Bułeczki jak zwykle pysznie wyglądaja ;]
-
2010/05/07 10:45:34
Piękne bułeczki :)
-
milk_chocolate84
2010/05/07 15:05:33
no no no.. pełen profejonalizm :) Wyglądają bosko!! Kurcze, jakbym miała próbować wszystkie przepisy które mi się u Ciebie spodobają.. to by mi na nic innego czasu nie wystarczało ;)
-
2010/05/07 17:33:14
oj tam, oj tam, okrągłe czy owalne, wyglądają niezwykle smakowicie (:
-
2010/05/08 06:32:29
Jak dla mnie nie musisz się poprawiać, doskonale Cię rozumiem z tym pieczywem. Bułeczki są wspaniałe, przepiękne i nie wiem co jeszcze.
-
2010/05/08 12:00:23
piękne bułeczki Gosiu!:) ale mi ochoty na nie narobiłaś:)
-
reve82
2010/05/08 22:17:35
i ja muszę je zrobić niebawem, dla samego wyglądu i dla męża...sama sobie popatrzę i powącham, bo muszę niestety unikać mąki pszennej...a tak lubię drożdżowe wypieki, a tu taki psikus losu...piękne te bułeczki
-
gosiaa99
2010/05/09 03:38:20
Magoldi: dziękuje:)
Maju: wystarczy ostry nożyk :)Nalepiej użyć żyletki...ale jakoś zawsze chętniej sięgam po nożyk ;))
Majanko: dziękuje i pozdrawiam:)
Ugotujmy: heh dziękuje bardzo za miłe słowa:)
Katarino: cieszę się bardzo:)
mydelicious: heh ja też po nie chętnie sięgałam:)
Zjedz mnie: dziękuje pięknie:)
Kasiu: dzięki:)
Milk_chocolate: hehe;) bardzo mi miło że przepisy ci się podobają:)
Viridianko: w sumie prawda:))
kabamaiga:a ja zauważyłąm że coś jest nie tak dopiero po upieczeniu hehe ;)
Ilciu: może i ty się skusisz? :)
reve: ach...powiem ci że ja też tego nie zjadam..tzn tylko odrobinę..czasem nawet muszę sobie odpuścić..czy to pieczywo czy obiad...chodź mam ogromną ochtę ..zwłaszcza po paru godzinach spędzonych w kuchni...
Jedno co to zawsze próbuje..bo przecież muszę wiedzieć jak smakuje:))
Ale z drugiej strony pieczywo z mąki żytniej jest też bardzooo dobre i o wiele smaczniejsze :)

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.