Blog > Komentarze do wpisu

Gulasz z kurczakiem po węgiersku


Ten gulasz to jeden z moich popisowych dań. Do niego ugotowałam młode ziemniaki z koperkiem i mizerie. Wszyscy się zajadali, aż im się uszy trzęsły :)) Mi zresztą też on bardzo, ale to bardzo smakował. Zawsze go robiłam "na oko" tym razem specjalnie wszystkie składniki dokładnie spisałam. A co najważniejsze wcale nie jest trudny do zrobienia ;)Można go zjeść nawet z samym chlebem, albo zaserwować z plackami ziemniaczanymi.

Gorąco polecam!

Składniki: ( na około 5-6porcji)

  • 1/2 kg piersi z kurczaka
  • 1 duża papryka zielona
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1/2 żółtej papryki
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnitęgo przez praskę)
  • 1 duża lub dwie małe cebule
  • 3 -4 łyżki oleju
  • 4 średnie pomidory (można użyć w puszce)
  • 2 szklanki bulionu
  • 1/4 szklanki śmietany

Przyprawy:

  • słodka papryka
  • kminek (w proszku)
  • pieprz i sól
  • bazylia
  • oregano
  • chilli

Cebulę, paprykę i pomidory posiekać w kostkę.

Na oleju podsmażyć cebulę, wrzucić czosnek. Umyte mięso pokroić w większą kostkę i dorzucić do cebuli. Smażyć aż całość zmięknie.

Następnie dorzucić papryki, przyprawić i podsmażyć jeszcze 5 minut. Wszystko przełożyć do garnuszka z grubszym dnem. Zalać bulionem,  dodać pokrojone w kostkę  pomidory i zagotować. Zmniejszyć ogień na mały, przykryć i trzymać tak przez około 45 minut. W tym czasie jeszcze raz doprawić przyprawami. Nigdy nie żałuje mielonego kminku i papryki :)

Do śmietany dodać odrobinę gorącego płynu z gulaszu, wymieszać dodać jeszcze odrobinę i wtedy całość wlać do gulaszu (inaczej zahartować śmietanę).Gdyby był za rzadki zagęścić łyżką mąki-ja tak zrobiłam.

Całość trzymam jeszcze na ogniu przez około 5 minut. Mięso powinno i warzywa powinny być miękkie.

Gulasz wychodzi bardzo smaczny, zamist śmietany można dodać mąkę. Podawać ze świeżym pieczywem lub gotowanymi w ćwiartki czerwonymi ziemniakami i sałatką.

Smacznego!


sobota, 29 maja 2010, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Komentarze
2010/05/29 05:59:54
Jakie kolory:)))), dobry pomysl moim zdaniem, jezeli chodzi o kurczaka,chudsze mieso i bardziej dietetyczne danie wychodzi. Jednym slowem swietna jednogarnkowa potrawa.
-
2010/05/29 06:59:56
Uwielbiam wszelkie gulasze, zwłaszcza z kurczakiem. Pycha:)
-
2010/05/29 09:02:06
Apetyczne jednogarnkowe danie.
-
2010/05/29 09:12:03
kurczak w takim towarzystwie to wspaniałe danie!
-
2010/05/29 09:24:02
jak pięknie wygląda... aż chce się zjeść
-
2010/05/29 09:53:48
Wygląda rewelacyjnie :)
-
2010/05/29 10:24:52
Jejku,jaki cudny kolor! Apetyczne danie!:))
-
2010/05/29 11:02:34
wygląda apetycznie baardzooo;) i te kolorki..
-
2010/05/29 11:47:57
Koniecznie muszę wypróbować, bo coś mi się wydaje, że to będzie doskonała alternatywa dla fasolki po bretońsku, która mi się już przejadła.
-
2010/05/29 12:42:31
Bardzo lubię smaki węgierskie i często robię potrawy tej kuchni. Twój gulasz wyglada wspaniale :)
-
2010/05/29 13:00:03
Beatko: Zawsze robię z kurczakiem bo nam bardziejs smakuje ta wersja ;) I faktycznie bardziej dietetyczne;))
Wiosenko: Bardzo mnie to cieszy, kto wiem może się skusisż?; )
Ewo: tak, podsumowując:))
justmydelicious: Fakt :) W doborowym towarzystwie:))
iza: To czestuj sie smiało ;))
anytsujx: dziękuje;)
Majanko: dziękuje ślicznie!:)
Panna mm ; Bardzo sie ciesze ze ci sie sposobal ;))
diab:O fasolke tez lubimy! :) A tak taki gulasz..masz racje:)
rain1drop: Dziękuje ślicznie ! :)
-
2010/05/29 17:21:14
też taki robię..jest pyszny:)
-
2010/05/29 21:55:42
Gosiu, dostałaś ode mnie zaproszenie do zabawy :)
-
2010/10/01 10:10:52
Zrobiłam, bo wyglądał pysznie :) A ja strasznie lubie dobre jedzenie i dobrze wykopnane zdjęcia. Wyszło pycha :D Ja podałam z plackami ziemniaczanymi i wszystkim się aż uszy przy jedzeniu trzęsły. Jest dużo lżejszy niż tradycyjny polski gulasz. Był świetny :) przepis ląduje do mojej książki ze sprawdzonymi, dobrymi przepisami :D
-
2010/10/01 14:43:10
Devilmouse: Bardzo sie ciesze, ze gulasz sie udal i wszystkim smakowal:))
I oczywscie dziekuje, ze pozostawilas komentarz...dobrze wiedziec, ze ktos sie skusil i zrobil:)
Pozdrawiam
-
Gość: Bartosz89, cou93-1-87-88-26-239.dsl.club-internet.fr
2010/10/15 14:49:02
Naprawde polecam sam robie go dosyc czesto jest naprawde przepyszny autorce przepisu dziekuje za dodanie go ;):)
-
2010/10/15 16:44:29
Bartosz: Bardzo sie ciesze, ze gulasz posmakowal ;) Dziekuje za komentarz i pozdrawiam:)
-
2010/12/02 16:19:03
dziś kupiłm piersi z kurczaka , jutro potrawę wykonam i podzielęi się opinią
-
2010/12/02 17:30:43
winko49: Świetnie ;) W takim razie czekam na opinie
-
2010/12/12 09:27:57
Gosiu kurczak rewelacyjny, zrobilam i bede do niego wracac baaardzo czesto. Dzieki!!!
-
Gość: hana, kosciuszki.gl.digi.pl
2011/06/30 16:51:58
PREZENT URODZINOWY DLA STEFANA DURAJA.
-
Gość: Olala, nat4-4.ghnet.pl
2011/07/01 12:42:55
Wysmienity, robię już kolejny raz ale po pierwszym z drobną modyfikacją - zamiast piersi z kurczaka (jak dla mnie są za suche) używam mięsa z udek z kurczaka - jest trochę zabawy z filetowaniem udek ale za to efekt - rewelacyjny!!!
-
2011/07/02 01:29:14
Kochani, bardzo mi milo, ze gulasz smakuje :)
Olala: Oj z miesem z udek, napewno lepiej smakuje..zawsze mnie uczono (w ordzinym domu), ze wszystko od kosci zawsze smaczniejsze:) Ale tutaj jest mi latwiej i szybciej uzyc piersi. Jesli kiedys jednak uzyjesz kurczaka, to moze na poczatku, gdy smazysz mieso z cebula, to wrzuc je pod sam koniec, tak na minute, aby sie nie smazyl za dlugo. Moze to pomoze? :)
Pozdrawiam serdecznie!
-
Gość: kawucha, 213.156.120.10*
2011/08/03 14:29:13
robiłam, jutro robie kolejny raz, polecam!! jest prze-prze-przepyszna!! dodałam troche fasolki czerownej, dziękuje za pomysł!!
-
Gość: kawucha, 213.156.120.10*
2011/08/03 14:31:21
chciałam jeszcze dodać, że nie mam zielonego pojęcia o przyprawach, co, z czym, do czego, myślę, że ta kompozycja, którą Ty zaproponowałaś w tym przepisie sprawia że ta zupka jest tak wyjątkowo pyszna
-
2011/08/04 12:57:44
Swietny pomysl z ta fasolka:)
Cudownie, ze przepis sie przydal, a ja juz tez dawno tego gulaszu nie robialam..choc byl okres, ze przyrzadzalam go czesto. Poczekam, az zrobi sie nieco zimniej )
-
Gość: sabusia, 178.252.50.136.internetia.net.pl
2012/07/11 12:36:29
dziękuję za super przepis!!wyszło rewelacyjnie!!mąż był zachwycony a ja zrobiłam to do ryżu..pozdrawiam
-
2012/07/12 00:20:00
Wspaniale:) Ciesze sie, ze smakowalo;-)
-
Gość: darcymon, ip-37-209-145-225.free.aero2.net.pl
2012/09/08 13:41:28
wyglada gucio i pewno tak smakuje obawiam sie ze tez ukichce pewno cos po swojemu pozmieniam ale nie wiele:)
-
Gość: darcymon, ip-37-209-129-179.free.aero2.net.pl
2012/09/08 21:39:26
tak jak mowilem i ukichcilem od wczoraj mialem dokladnie pol kilo piersi z kuraka pocietej na powiedzmy gulasz :) zastanawialem sie co zrobic czy szaszlyka czy cosc innego :) wpadl mi ten przepis no i zrobione, co zrobilem wiec przedewszystkim pozbylem sie lupiny z paprykii nad gazem i we wrzatku lupinek z pomidorow proporcje podobne z tym ze radze wiecej pomidorow po po wypestkowaniu jest ich mniej przyprawy dodalem swoje kostki rosolowe hmmm tez dodalem ale mysle ze na nastepny raz to bym moze z 15 deko boczunia bo dodawanie prawdziwego czosnku i pomidorow nie idzie w paradzie z kostka np:winiary lub podobnymi :) albo na samej wodzie:) bo jak ktos daje pomidory to niepowinenen dawac tych kostek z glutaminem itp pozawszystkim wyszlo fajowo a i bym zapomnial kawalki piersi lepiej wczesniej na gleboki tluszczyk w sitku po frytach mozna lekko przyrumienic tym razem zrobilem wedle przepisu ale na nastepny raz w glebokim tluszczu smietany niedawalem zbytek niepotrzebny :) ktos napisal ze groch czerwony ufff nigdy bym nie dodal ponoc to kuchnia madzarska a tu groch z mexico beee po moich zabiegach wyslo rewelka i tak musialo papryka lubi mieso proponuje zrobic podobnie z gulaszowym wolowym z np: biedronki maja tam przepiekne ala gulasz 0,5 kilo
-
2012/09/09 17:46:30
Oj coś czuje, że gulasz wyszedł wspaniały..przyznaje, że narobiłes mi teraz smaku na taki gulasz:)
Pozdrawiam
-
Gość: gość, h-87-199-6-14.dolsat.pl
2012/09/10 16:32:48
chciałabym zapytac ile mniej wiecej tych przypraw, boje sie ze przesadze, zwlaszcza z chili, albo dam czegos za malo... prosze o odp:)
-
2012/09/10 19:47:21
Z tymi przyprawami to bywa rózne - kwestia upodobania. Najlepiej jest je dodawac stopniowa..ja czasami nawet 3 razy doprawiam ;-)
Ale powiem ci mniej więcej ile ja dodaje:
około 2 -3łyżeczki słodkiej papryki
kmniku okolo 1 i 1/2 - 2 łyzeczki
soli hmn - mysle, ze w sumie bedzie nawet z dwie łyzeczki ( cięzko mi poweidzieć)
pieprzu z około 1i 1/2 łyżeczki
oregano okolo jednej łyzeczki
i chili też około jednej plaskiej
Zacznij od tego, zagotuj i potem ewenualnie dodaj soli lub pieprzu.
Z chili raczej ostroznie, bo nie kazdy lubi pikatnie.
Moj mąż zawsze doprawia na talerzu, bo jemu jest wciągle mało, a dla mnie za to jest wystarczająco :)
Mam nadzieje, że choć trochę pomogłam
Pozdrawiam
-
Gość: Fanka, 89-77-92-207.dynamic.chello.pl
2012/11/30 13:04:11
Wspaniały przepis! :) Ten gulasz na stałe zagościł do mojego jadłospisu. Razem z chłopakiem uwielbiamy go. Nigdy nie żałujemy czosnku, lecz rezygnujemy z kminku. Pychota! :)
-
Gość: Bulapek, 89-76-232-146.dynamic.chello.pl
2013/03/02 17:13:19
Dziękuje bardzo za ten przepis. Właśnie go spróbowałem i naprawde jest pyszny. Naprawde to jeden z najlepszych gulaszów jakie jadłem :). GORĄCO POLECAM!
-
2013/03/02 23:55:17
Super:) Bardzo się cieszę:)
-
Gość: jsbach, 87.204.188.1*
2013/04/12 14:34:52
zamiast bulionu dodałem sok pomidorowy. Dzięki za pomysł. Rewelacja!!!
-
Gość: Joasia, user-188-33-154-92.play-internet.pl
2014/01/23 13:55:53
gulasz rewelacyjny. nie mogę się nim najeść.

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.