Blog > Komentarze do wpisu

Old Milwaukee

W tym chlebie zakochałam się od pierwszego wejrzenia:) Ma cudowny  kolor i piękną strukturę. A w smaku....mieszanka kminku i molasy nadaje wyjątkowy smak. Tak jak pisała autorka chleb bardzo dobrze się wyrabia i formuje. Gorąco polecam!

Źródło:http://palcelizac.blogspot.com/2010/05/old-milwaukee.html


Zaczyn zakwasowy:

  • 20g zakwasu żytniego razowego
  • 250g wody (28C)
  • 250g mąki żytniej razowej
  • 1 łyżka nasion kminku

Składniki zakwasu wymieszać dokładnie i odstawić  na 16 godzin w temperaturze pokojowej.

Ciasto wlasciwe:

  • 370g wody (22C)
  • 100g mąki żytniej sitkowej
  • 650g mąki pszennej chlebowej
  • 1/2 łyżeczki drożdży instant
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła
  • 2 łyżki czarnej molasy
  • 1 łyżka ciemnego muscovado

Zaczyn  wymieszać  z wodą, dodać mąkę i pozostałe składniki. Zagnieść delikatnie lepkie, plastyczne ciasto. Nie powinno być ani za  luźne, ani zbyt ścisłe.Nastęnie zostawić do wyrośnięcia w naoliwionej misce na nieco ponad 1 godzine( u mnie 2 godziny).Wyrośnięte ciasto uderzyć kilka razy pięścia, tak aby pozbyć się "bąbelek". Kolejno  podzielić na dwie części. Odstawić na 10 minut, a następnie ukształtoać dwa podłużne bochenki( u mnie okrągłe). Ułożyć je w koszach złączeniem do góry. Zostawić do wyrośnięcia na 1 godzine i 15 minut. W tym czasie rogrzać piec z kamieniem. Gotowe bochenki przełożyć na łopatę, naciąć i szybko  wsunąć do pieca. Piec w 240*C przez 35 minut. W razie szybkiego brązowienia się chleba można ewentulanie przykryć je arkuszem folii aluminiowej. Studzić na kratce.

Smacznego!


poniedziałek, 10 maja 2010, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
wiosenka27
2010/05/10 13:44:15
Wspaniale wygląda. Lubię takie ciemnawe chlebki:)
-
2010/05/10 13:44:15
Ja tez mam ochote na ten chlebek :)
Tylko w kolejce mam do odrobienia zaleglosci z Wp po godzinach!
Ale zrobie napewno ...
Wyglada bosko :)
-
wiosenka27
2010/05/10 13:44:38
Wspaniale wygląda. Lubię takie ciemnawe chlebki:)
-
gosiaa99
2010/05/10 13:46:52
Magoldi: Gorąco polecam! U mnie w domu wszystkim smakował ;)
Wiosenko: dziękuje i polecam :)
-
2010/05/10 14:07:02
Piekłam kiedyś chleb z muscovado i miał super słodkawo-orzechowy smak. Muszę milwaukee też wypróbować :)
-
milk_chocolate84
2010/05/10 14:10:18
Nisestety to jeszcze nie moje progi ;) Ale chlebek piękny!
-
ugotujmy
2010/05/10 14:38:23
ładny ma kolor, rzeczywiście.
-
mydelicious
2010/05/10 15:46:02
jejku, jaki kolor! taki miodowy! fantastyczny! chyba bym na niego patrzyła zamiast jeść ;P
-
zaytoona
2010/05/10 16:10:19
FENOMENALNY kolor.
Wspaniale wygląda ten chlebek...
-
majanaboxing
2010/05/10 17:25:46
Piękny chlebek! Ma śliczny kolor no i w ogóle cały jest śliczny!:)
-
2010/05/10 19:47:03
kolejne pyszne pieczywko Gosiu znów wyczarowałaś:))
-
darki85
2010/05/10 22:46:26
zjadłabym taki z twarożkiem na śniadanie, bo wygląda zachęcająco (:
-
dagmara_65
2010/05/11 00:12:23
Rewelacyjne fotki !!! Twój chlebek wspaniale prezentuje się. Jest puszysty i ma cieniutką skórkę. Widać to na Twoich zdjęciach jak na dłoni. Zjadloby się taki popijając kubkiem zimnego mleka. Chyba wybiorę się w najbliższym czasie do zduna zamówić piec. Łopatę już mam :)) Pozdrawiam Cię Gosiu :)
-
majazteca
2010/05/12 13:06:23
Rewelacyjny chlebek! Wyglada pieknie i podejrzewam, ze rownie dobrze smakuje.

Mam pytanie: skad wzielas molase?

P.S. Wlasnie odswiezalam linki na blogu i wpisalam sobie tez Twojego bloga :) Teraz bede Cie miala "pod reka" :))
-
gosiaa99
2010/05/12 13:22:00
Noblevo: Polecam z całego serca:)
milk choclate: Oj myśle ze już niedługo zabierzesz się za zakwas:))
Ugotujmy: dziękuje:)
mydelicious: heheh ;) Ja miałam odwrotnie, nie mogłam się doczekać aż go pokroje ;p; 0
zaytoona: dziękuje :)
Majanko:dziEkuje:)
Ilciu: Dziękuje ślicznie:)
darki: Naprawdy smaczny chlebek ;)
Dagmaro: O widzę że powoli uzupełniasz swój piekarniczy dorobek:) Rzeczywiście, ja też nie rozstaje się łopatą. Kamień jest nieoceniony :) Czekam na twoje chlebki w takim razie;))
Maju: Jest naprawdę pyszny!:)
W tej kwesti nie pomogę..mieszkam na florydzie i tutaj można ją kupić prkatycznie wszędzie. W polsce...nie mam pojęcia ;(
Ale jak kupisz molasę, to upiecz ten chlebek napewno będziesz zadowolona:)) Ja żałuje bo upiekłam tylko z połowy porcji ;(
-
2010/05/16 18:41:01
Upiekłam dziś ten chleb i uważam, że jest to jeden z lepszych chlebów jakie upiekłam. Smak i konsystencja chleba są po prostu stworzone dla mojego podniebienia. Zrobiłam tylko jedną modyfikację, ze względu na mojego syna, nie dodałam kminku ziarnistego tylko mielony, ale i tak jest on wyczuwalny i nadaje chlebowi specyficzny wspaniały aromat.
Polecam gorąco!!!!!!
-
gosiaa99
2010/05/16 20:53:32
dawny_basik; Bardzo sie ciesze;) Ja rowniez sie tym chlebek zachwycam :)
A co do kminku, to fakt nie wszyscy go lubia, ja tez czesto zastepuje go mielonym;)
Pozdrawiam cieplo! )

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.