Blog > Komentarze do wpisu

Aromatyczne bułeczki z makiem

Te bułeczki zrobiły u mnie w domu furorę! Specjalnie zrobiłam większą ilość, aby wystarczyło na kilka dni..i cóż wczoraj zrobione dzisiaj zostały już tylko trzy... Dobrze, że udało mi się jeszcze zdjęcie zrobić :)

Bułeczki są bardzo mięciutkię, z delikatną, cieniutką chrupiącą skórką. Puszyste w środku, z ładnymi dziurkami ;)) A ten mak powoduje, że nie tylko świetnie wyglądają, ale i wspaniale smakują:)

W składnikach jest skórka cytrynowa, ale w smaku nie jest praktycznie wyczuwalna. Za to mają bardzo delikatny, cytrynowy zapach :)

Pomysł powstał na podstawie ciasta znalezionego tutaj:http://www.joyofbaking.com/breakfast/LemonPoppyseedBread.html

Składniki: (12 sztuk)

  • 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży (lub 18g świeżych)
  • 1 szklanka maślanki (temp. pokojowa)
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki suchego maku

 

Maślankę, wodę, miód, skórkę, oliwę i drożdże mieszamy razem, aż do rozpuszczenia się składników. Do dużej miski wsypujemy 2 szklanki mąki, mak i sól, wlewamy cały płyn i mieszamy. Zaczynamy wyrabiać powoli dosypując resztę mąki. Wyrabiamy ciasto około 8 minut, do momentu aż zrobi się jednolite, elastyczne i lekko lepkie (nie rzadkie!). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce.

Po upływie czasu dzielimy na 12 równych części. Każdą formujemy w zgrabną, okrągłą kuleczkę i układamy na nasmarowanej tłuszczem blaszce.  Bułeczki przykrywamy delikatnie folią plastikową( wcześniej można je delikatnie natłuścić, aby nie przywarła do ciasta). Pozwalamy im wyrosnąć przez około 40 minut. Wyrośnięte wsuwamy do rozgrzanego piekarnika do 190 *C. Pieczemy przez 20 - 23 minuty. Studzić na kratce.

Smacznego!

Smacznego!

wtorek, 22 czerwca 2010, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
2010/06/22 17:13:28
Też takie robiłam! Tylko jeszcze nie dodałam przepisu :)
-
gosiaa99
2010/06/22 17:19:52
Maniu: O to w takim razie czekam :))
-
grazyna1961.only
2010/06/22 17:22:25
Gosiu, pysznie wyglądają te bułeczki. A skórka cytrynowa na pewno dodała im pysznego aromatu :)
-
panna_malwinna
2010/06/22 17:45:22
Apetyczne, najlepiej prosto z piecyka, cieplutkie z masełkiem;)
-
atina_bc
2010/06/22 20:05:51
jak ja lubie takie bułeczki! Pysznie wyglądają:)
-
joanna-kuchareczka
2010/06/22 20:14:22
fiu fiu, ale fajne bułeczki. Z nutą cytrynową i z makiem na pewno smaczne, takie niecodzienne.
-
Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/06/22 20:55:42
Ja też, ja też poproszę jeżeli oczywiście wystarczy :)
-
zaytoona
2010/06/22 20:55:54
Urocze!
Wcale się nie dziwię, że tak szybko zniknęły. ;))

Pozdrawiam!
-
emma001
2010/06/22 21:34:47
Ten mak tak wspaniale wyglada. Teraz juz pewnie zadnej nie zostało ;)
-
majanaboxing
2010/06/22 21:40:13
Są piękne! A zdjęcia zrobiłaś cudowne! Zapisuję przepis do zrobienia:)) U mnie w domu wszyscy lubią bułeczki,szczególnie na śniadanko sobotnie:)
-
2010/06/22 22:18:46
bardzo apetyczne! zapisuję przepis bo makowe lubię :)
-
majazteca
2010/06/23 07:14:47
Wygladaja idealnie. Tan mak dodaje im niesamowitego uroku :)
-
ugotujmy
2010/06/23 08:06:41
już samo to, że bułeczki są domowe sprawia, że są najpyszniejsze na świecie.
-
2010/06/23 14:03:16
Ja juz nie wiem co podziwiac najwpierw ...wypieki czy zdjecia bo wszystko wyglada oszalamiajaco :)
-
ses-ame
2010/06/23 14:24:47
A aromat czuć aż tutaj:)))
-
2010/06/23 15:00:04
To mnie nie dziwi, wygladają przepysznie ! :)
-
gosiaa99
2010/06/23 17:14:36
Dziękuje wszystkim! :)
Cieszę się, że przypadły wam do gustu:)
Pozdrawiam

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.