Blog > Komentarze do wpisu

Biscotti z czekoladą i orzechami

Zakochałam się po uszy w tych ciasteczkach :) Są bajeczne! takie jak lubię: mocno chrupiące i bardzo smaczne. Trzeba nad nimi nieco więcej popracować, gdyż wymagają podwójnego wypiekania. Zdecydowanie warto je wypróbować zrobić w domu, wychodzą identyczne jak ze sklepu..no może nawet lepsze:))

Źródło:http://www.joyofbaking.com/biscotti/ChocolateAlmondBiscotti.html

Składniki: (około 18 sztuk)

  • 225g mąki pszennej
  • 110g orzechów ( ja użyłam "pecan")
  • 135g cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 110g pokrojonej w kawałki czekolady

Orzechy posiekać nożem, wysypać na blaszkę i podpiec przez około 10 minut w 180 *C. Ostudzić

Jajka, wanilię i cukier ubić mikserem na gładką, puszystą masę. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i solą. Masę jajeczka powoli połączyć z mąkę. Na koniec wmieszać orzechy i czekoladę. Z ciasta utworzyć podłużny pas długości około 25 cm i szerokości około 7-8cm. Ułożyć na blaszce wyłożoną papierem i piec w 180*C przez około 20 -25 minut. Następnie wyjąć i odstawić na około 10 -15 minut. Nożem pokroić cienkie, ukośne kromeczki (1cm) i ułożyć na blaszce. Temperaturę zniżyć do 165*C i piec po  około 10 minut z każdej strony, aż zrobią się chrupiące i złote. Wystudzić.

Smacznego!


czwartek, 03 czerwca 2010, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2010/06/03 19:48:24
Piękne biscotti!
Alez kusisz tymi zdjęciami.
Ja jeszcze nie robiłam biscotti, ciągle o nich myślę, a nie mogę się zebrać ;)
-
zaytoona
2010/06/03 19:55:54
Fakt "identycznych jak ze sklepu" nie działa tak bardzo na zmysły... ale kiedy dodałaś, że są JESZCZE LEPSZE, odpłynęłam.

Cuda!
-
emma001
2010/06/03 20:03:14
Jeszcze nigdy nie piekłam biscotti ale jak napisalas ze sa chrupiace to przemówiły do mnie i chyba sie niedługo na nie skusze ;)
-
gosiaa99
2010/06/03 21:05:42
Majanko: warto! Przypominaja coś w stylu sucharek na słodko ;)
zaytoona: Lepiej mi smakowały, pewnie przez to że mozesz dodać tyle i tak naprawdę co tylk ochcesz do środka;)
Emmo: O wspaniale! W takim razie czekam:)
-
2010/06/03 21:40:08
zawinęłabym w papierową torebkę i zabrała jutro do pracy...tak na osłodę :)
-
gosiaa99
2010/06/03 22:42:50
Myolinko: Oj gdyby to tylko było możliwe ;)
-
2010/06/03 22:54:54
Oh, łał :)
-
gotujebolubi
2010/06/03 23:29:18
no i właśnie przepis trafił do zakładki: przepisy do przetestowania :)))
-
cuda.wianki
2010/06/03 23:44:20
a wiesz Gosiuuu, ze ja nigdy jeszcze nie pieklam biscotti... wygladaja u Ciebie bossssko, wiec moze sie skusze? :-)
-
gosiaa99
2010/06/04 00:10:22
Gotuje bo lubi: Wspaniale, bardzo się cieszę ;))
cuda.wianki: Oj powinnaś, bo one sa zupełnie inne o tych wszystkich ktore piekłam do tej pory..może dlatego mi tak smakują? :)
-
2010/06/04 00:42:46
jej ale one wyglądają zachęcająco:) piękne i zarazem pyszne:)
-
2010/06/04 00:48:30
jej ale one wyglądają zachęcająco:) piękne i zarazem pyszne:)
-
justmydelicious
2010/06/04 08:10:42
rewelacyjnie wyglądają! przepis zapisuję :)
-
2010/06/04 08:13:39
Wyglądają naprawdę ślicznie !:)
-
2010/06/04 08:51:45
Gosiu, jak zwykle piekne zdjęcia! A biscotti, rzecz jasna, wyglądają przepysznie:))
-
2010/06/04 11:50:18
hm, a ile mąki? ;) bo chyba nie ma nic o mące w składnikach. :D
-
gosiaa99
2010/06/04 12:55:31
Dzięuje wam ślicznie! :)))
Bea: duży buziak! Spostrzegawcza jesteś :))))
-
2010/06/04 13:22:57
Przepiękne. Ja kiedyś zrobiłam biscotti i nie wyszły. Muszę porównać z Twoim przepisem, bo te wyglądają bosko
-
gosiaa99
2010/06/04 13:29:20
Kabamaiga: hmn to chyba faktycznie coś z przepisem nie tak. Bo jedyne co sprawia trudoność to krojenie, tzn wierzch jest chrupiący i lekko twardawy, a środek jeszcze miękki, więc trzeba ostrożnie kroić, żeby wyszły ładne kromeczki. A tak pozatym to nie ma przy niech wiele zachodu:)
Mam nadzieje, że następnym razem ci się udadzą ;) Pozdrawiam
-
dorota20w
2010/06/04 16:35:25
ale piekne zdjęcia !
-
Gość: e-migotka333, *.gdynia.mm.pl
2010/06/04 17:57:06
Moje ukochane biscotti to czekoladowe z orzechami włoskimi. Bajka, szczególnie do kawy :-)
Do ciasta dodaję łyżkę kakao. Piekę na podstawie przepisu Michaela "Domowego kucharza" Smitha z Kuchni.tv
:-D
-
2010/06/04 18:31:28
Biscotti to moj plan na pzryszlosc!
Piekne kolorowe zdjecia :))
-
gosiaa99
2010/06/04 23:11:28
dorota: dziekuje:)
Emigotko: Wiem o ktrym przepisie mowisz:) szukajac motywacji przypadkiem wpadam na jego biscotti. Jednak o ile sie nie myle w skladzie bylo maslo, a ja chcialam zrobic bez. Ale skoro polecasz, ze sa pyszne sprobuje nastpnym raze zrobic te ciasteczka z dodatkiem masla i zobacze roznice;)
Magoldi: Dziekuje i czekam na twoja wersje:)
-
ugotujmy
2010/06/05 09:11:21
nigdy nie jadłam biscotti. boję się, że jak spróbuję to przepadnę.. ;-)
-
majazteca
2010/06/08 07:09:20
Juz od jakiegos czasu "chodza" za mna biscotti :) Pieklam je tylko raz, juz dosyc dawno temu. Teraz nabralam ochoty na Twoje :)
-
zjedz_mnie
2010/06/08 10:08:13
Wyglądają czarująco ;] Poważnie wyszły Ci super, tylko chwytać i chrupać ;]

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.