Blog > Komentarze do wpisu

Chleb Wiedeński (Vienna Bread)

Pyszny i piękny chlebek, który przypomina mi bułkę paryską. Ma cudowną połyskującą się, rumianą skórkę. Miąższ zwarty, miękki, ładna struktura. Ciasto jest bardzo elastyczne, więc z łatwością możemy uformować kształtne bochenki. Niestety nie udało mi się zrobić zdjęcia, gdy bochenek był jeszcze cały...właściwie to jeszcze chwila i zostałaby tylko piętka :)

 

Źródło: The bread bible -beth hensperger's

Składniki na dwa duże lub 3 małe bochenki:

Zaczyn:

  • 240g wody
  • 1 i 1/2 łyżki suszonych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 240g ciepłego mleka
  • 326 mąki pszennej

Ciasto właściwe:

  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 570g -  600g mąki pszennej

Glazura:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 3 łyżki sezamu

Jajko rozbełtać, połączyć z mlekiem.

Zaczyn:

Do dużej miski wlać wodę, mleko, wsypać cukier i drożdże. Całość wymieszać, aż do rozpuszczenia się składników. Wsypać mąkę i połączyć. Odstawić pod przykryciem na godzinę.

Ciasto:

Do zaczynu dodać:sól, masło i 1 szklankę mąki. Zacząć wyrabiać, powoli w miarę potrzeby dodając resztę mąki. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i utrzymywać nadany mu kształt. Wyrabiać ręcznie około 5 minut; nie powinno się lepić ani do rąk, ani do blatu.

Całość przełożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć i odstawić na dwie godziny.

Podzielić na 2 lub 3 części, z każdej uformować podłużne bochenki. ( u mnie miały długość około 20cm) Delikatnie przykryć folią ( wcześniej można naoliwić aby nie przykleiła się do ciasta) i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę ( u mnie 45 minut).

Wyrośnięte bochenki naciąć, posmarować glazurą, posypać sezamem. Pierwsze 10 minut piec w temperaturze 220 *C, kolejne 25 w 190*C. Wystudzić

 



* Aby uformować zgrabne podłużne bochenki, najlepiej ciasto rozwałkować i zwinąć jak roladę. Boki dokładnie skleić i ułożyć do wyrastania złączeniem do dołu*

Smacznego!

 

wtorek, 08 czerwca 2010, gosiaa99
Tagi: drożdże

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
wiosenka27
2010/06/08 14:35:11
Pysznie wygląda, marzy mi się kanapka z takim chlebkiem:)
-
grazyna1961.only
2010/06/08 15:24:53
Faktycznie piękny, a ze pyszny to wierzę :)
-
Gość: taste-of-passion, 84.115.36.*
2010/06/08 16:08:18
ładny, zgrabny chlebek :) ...tylko dlaczego Wiedeński?
mieszkam w Wiedniu i przyznam, ze białe pieczywo jest tutaj rzadkością ;)
pewnie historia jak z "rybą po grecku" :))
-
gosiaa99
2010/06/08 16:21:42
wiosenko: Dziekuje ślicznie:)
grażynko: Oj tak bardzo:)
taste - of passion: Szczerze ci powiem, że też się zastanawiała. Przepis znalazłam w książce, nic tam nie piszę o pochodzeniu tego chleba, więc ciężko mi powiedzieć:) Ale prawdopodobnie jest tak jak mówisz o tej rybie po grecku hehe:)
-
zaytoona
2010/06/08 16:41:43
Hmm... o wiedeńskim chyba jeszcze do tej pory nie słyszałam. Ale zapowiada się pysznie!

Pozdrawiam! :)
-
majanaboxing
2010/06/08 16:47:18
ależ cudownie wygląda ten chlebek! Mniam!:)
-
rain1drop
2010/06/08 17:45:43
Piękny!
-
darki85
2010/06/08 19:13:18
uwielbiam taki chlebek (:
-
2010/06/08 19:25:14
Zapisuję do wypróbowania:) pozdrawiam ciepło
-
gosiaa99
2010/06/08 19:52:21
zaytonna: Ja już widziałam kilka wersji..właściwe mam chyba z 3 rożne przepisy :)
Majanko: dziękuje:)
rai1drop: dziekuje:)
darki: O takim bułeczkowym chyba nkt nie pogardzi:))
Jolu: Świetnie, cieszę sie:)
-
aga-aa
2010/06/08 20:04:16
świeże masełko, żółty ser, pomidor i ten chlebek- niebo w gębie!
-
2010/06/08 20:07:47
cudnie puszysty! do konfitury truskawkowej wymarzony...
-
ses-ame
2010/06/08 20:52:24
Wiesz Goisu .. nie mam jakoś odwagi zeby upiec jakis chlebek ... do tego trzeba miec specjalny sprzet? .. czy pieczesz w piekarniku? .. Ten wyglada super!! I pewnie tak smakuje:)
-
gosiaa99
2010/06/08 21:09:07
Widze że każdy wyobraża sobie ten chlebek inaczej :)Jedni na słodko drudzy wręcz przeciwnie:))
ses-ame: Nie ma naprawdę się czego obawiać:) Praktycznie żadnego sprzętu nie mam, zwyczajny piekarnik, nie posiadam też maszyny do chleba. Wszystko co mam to Mikser KA, który często wyrabia za mnie ciasto, ale nie zawsze.czasem wyrabiam ręcznie:) W zależności jak rzadkie jest i jak dużo go jest. Akurat tutaj wyrabiałam ręcznie (robiłam z połowy porcji), bo nie kleiło się do rąk i było bardzo przyjemne w pracy. Wyrabiam około 5 - 8 minut, aż ciasto zrobi się elastyczne i miękkie. Zawsze przykrywam folią i pilnuje żeby nie wyschło i oczywiście trzymam w ciepłym miejscu. Następnie biore wałek, rozwałkowuje na prostokąt i ściśle zwijam w rulon. Sklejam boki i układam złączeniem do dołu, przykrywam folią a potem szybkimi ruchami robię kilka naciąć, smarujemy i wkładamy do gorącego piekarnika na zwylej blaszce lekko natłuszczonej lub papierze;) No tak w skrócie:)) Nic paktycznie nie trzeba, troche czasu i cierpliwości:)) Zachęcam !:)
-
milk_chocolate84
2010/06/08 21:25:52
cudo! Wpraszam się na kanapkę ;)
-
justmydelicious
2010/06/08 22:43:22
piękny chlebuś :)
-
atina_bc
2010/06/08 23:01:56
Wygląda przepysznie!
-
2010/06/09 07:02:22
Chlebek wyglada wspaniale :)
-
ugotujmy
2010/06/09 09:27:24
chleb przypominający puchatą i pyszną paryską bułkę brzmi pyysznie!
-
la_mad
2010/06/09 13:23:36
Oj dawno nie było u mnie świeżego chlebka :) Chyba się skuszę... Wygląda tak smakowicie... :) Pozdrawiam!
-
gosiaa99
2010/06/09 14:04:13
Milk_chocolate: zapraszam:)
Dziekuje za wszystkie komentarze:)) Pozdrawiam
-
majazteca
2010/06/09 14:12:49
Wlasnie spisuje sobie przepis na ten sliczny chlebek :) I mam tylko dylemat co upiec w pierwszej kolejnosci: ten chleb czy raczej czeski chleb wiejski. Obydwa wygladaja doskonale :)
-
gosiaa99
2010/06/11 14:59:27
Majazteca: Hmn ten jest bardziej "gąbkowaty" w sam raz do gulaszu, albo do sosów ;)
A wiejski ma nieco bardziej zwartą strukturę i według mnie jest lepszy w smaku :) No coż...hehe chyba nie wiele pomogłam ;)
-
joanna-kuchareczka
2010/06/11 23:14:15
Super wygląda ten chlebek. Taki puszysty, bułkowaty. Chyba się skuszę. Mam już zaufanie do Twoich wypieków :). Bardzo zaciekawił mnie sposób zwijania ciasta w roladę. Trochę się tego obawiam, jak takim sposobem ciasto się połączy, ale skoro polecasz, to chyba tak zrobie. Pozdrawiam
-
gosiaa99
2010/06/11 23:29:34
Joanno: Oj tak, polecam..jeszcze kiedys mi to przyszlo do glowy formujac bochenki :)
Wazne jest zeby nie podsypywac przesadnio maka, bo wtedy faktycznie sie nie zlepi. A pozatym boki i zlaczenia dokladnie sklejam, mozesz tez ciasto delikatnie posmarowac woda i zwinac, wtedy juz napewno wszystko bedzie ok ;)
-
joanna-kuchareczka
2010/06/21 14:13:20
Gosiu zrobiłam chlebki. Są super. Bardzo Ci dziękuję, za kolejny fajny przepis :). Zrobiłam 3 bochenki i jeden dałam przyjaciółce. Była zachwycona i od razu dopytała się o Twój adres strony ;). Nam również bardzo smakowały. Polecam. Aha co do zwijania, to zrobiłam dokładnie jak napisałaś i fajnie wychodzi. Pozdrawiam Cie gorąco.
-
gosiaa99
2010/06/21 15:22:01
Joanno: Mam nadzieje, że zobaczę zdjęcia:))
Ale cieszę się bardzo, że posmakowały ;) Metoda zwijania też się udało, w takim razie super! :) Właściwie to stego się spodziewałam, przecież pieczywo zawsze ci wychodzi wspaniałe:)
A tak nawiasem mówiąc, to dobrze jest mięec taką przyjaciólkę jak ty hehe:)
-
joanna-kuchareczka
2010/06/21 15:55:29
Dziękuję Gosiu :) bardzo mi miło.
Zdjęcia zobaczysz na pewno :)). Mam nadzieje, że mogę jeszcze coś upiec od Ciebie, bo korzystam nagminnie :D
-
milk_chocolate84
2010/08/15 13:50:53
Gosiu, chlebki już się studzą :) Niebo w gębie :D Wieczorkiem się pochwalę ;)
-
milk_chocolate84
2010/08/16 09:36:14
od razu nie odkroiłam.. odczekałam jakąś.. minutkę :D Kroiłam piętkę trzymając chleb przez rękawicę kuchenną ;) Ale jak smakował ociekający masełkiem.. POEZJA :D Warto było ;) Dziękuję i zapewne nie raz zajrzę do Ciebie po jakiś chlebek czy bułeczkę ;)
-
gosiaa99
2010/08/16 15:21:07
Milk_chocolate: Heh, tez zawsze odkroje jeszcze ciepła piętkę:)
A jesli ja tego nei zrobię, to ktoś inny mnie wyręczy:))
POzdrawiam i bardzo się cieszę, że chlebek się udał:)
-
2010/10/16 08:03:34
Upiekłam i upiekę jeszcze nie raz...po prostu wyśmienity:) pozdrawiam ciepło
-
gosiaa99
2010/10/16 14:14:11
Jolu bardzo sie ciesze! :)
-
chrupnij
2011/10/12 18:42:35
Zrobiłam chlebek, wyszedł pyszny :) Jeśli chciałabyś zobaczyć jak wyszedł to zapraszam na mojego bloga :)
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/05/22 11:10:39
Świetna strona i cudowne przepisy, które mam zamiar wypróbować. Mam tylko pytanie czy zamiast suszonych drożdży można użyć tych zwykłych w kostce?
pozdrawiam
bogusiam22
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/05/22 11:10:49
Świetna strona i cudowne przepisy, które mam zamiar wypróbować. Mam tylko pytanie czy zamiast suszonych drożdży można użyć tych zwykłych w kostce?
pozdrawiam
bogusiam22
-
gosiaa99
2013/05/23 00:24:37
Tak. W tym wypadku sugeruje użyć okoł 30 g świeżych drozdzy,. Pozdrawiam

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.