Blog > Komentarze do wpisu

Chleb jogurtowy z miodem

Jogurt można znaleźć u mnie w lodówce praktycznie zawsze. Używam do sosów, deserów...szczególnie teraz, do płatków i teraz nawet do chleba:)

Chleb ma bardzo delikatny smak, świetnie się komponuje z serami. Miąższ ma zwarty i bardziej elastyczny niż np. chleb tostowy.. choć z wyglądu właśnie go przypomina.

Glazurę można bez obaw pominąć, bochenek i tak nabierze ładnego koloru bez jej pomocy:)

Polecam!

 

Składniki:

  • 2 łyżeczki suszonych  drożdży ( około 17g świeżych)
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego (temp. pokojowa)
  • 1/2 szklanki letniej wody (+2 -3 łyżki)
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki masła rozpuszczonego

Glazura:

  • 1 jajko


Do dużej miski wsypać drożdże, wlać wodę i wymieszać. Następnie dodać jogurt, miód, masło i 1 szklankę mąki. Łyżką połączyć składniki, przykryć i odstawić na 30 minut.

Następnie wsypać sól, kolejną szklankę mąki i zacząć wyrabiać ciasto, powoli dosypując resztę. ( ewentualnie dodać kilka łyżek wody więcej)

Przełożyć ciasto na blat i wyrabiać około 6 -7 minut. Ma powstać gładkie, elastyczne ciasto. Dobrze wyrobione powinno odchodzić od miski i nie lepić się do rąk, ale też nie powinno być za twarde. Podczas wyrabiania nie podsypywałam dodatkową mąką.

Czystą miskę spryskać odrobiną oliwą. Z ciasto uformować kulę i umieścić w misce. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godziny.

Keksówkę wysmarować tłuszczem, obsypać semoliną. Z ciasta uformować zgrabny podłużny bochenek i umieścić w foremce. Przykryć i odstawić do podrośnięcia na około 45 minut. Wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w 185 *C przez około 35 - 40 minut.

Wystudzić na kratce.

Smacznego!



piątek, 18 czerwca 2010, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2010/06/18 06:40:30
Jak pięknie puchato wygląda ten chlebek. Musi być smaczny:)
Pozdrowienia:)
-
2010/06/18 07:00:42
Wygląda przeuroczo i bardzo bardzo puszyście :)
-
2010/06/18 07:04:19
Pyszny chlebuś :)
-
edysia79
2010/06/18 07:43:21
Jaki ładny :)
Wygląda na bardzo delikatny.
-
ugotujmy
2010/06/18 08:18:17
jogurt i u mnie można znaleźc zawsze. ale chleb.. ten domowy wciąż jeszcze nie dla mnie..
-
milk_chocolate84
2010/06/18 10:07:24
sama nie wiem co by tu napisać ;) Standardowo.. pięknie, smacznie, apetycznie i niesamowicie zachęcajco! Tak właśnie wygląda ten chlebek :) Szkoda że nie jesteś moją sąsiadką ;)
-
joanna-kuchareczka
2010/06/18 12:35:17
Znowu ładnie zapowiadający się chlebek. Dziewczyno skąd Ty bierzesz takie fajne przepisy na pieczywo? Już zapisuję przepis. Tylko czy dwie łyżeczki drożdży to chodzi o drożdże instant? i w zastępstwie mozna wziąść 17g świeżych? Świetne masz te przepisy. Nigdy nie robiłam pieczywa na zaczynie, jeszcze się nie odważyłam spróbować, a te Twoje na drożdżach to coś dla mnie i takie zawsze pyszne. Gorąco pozdrawiam.
-
justmydelicious
2010/06/18 13:31:05
zarówno przepis, jak i efekt końcowy barrrdzo mi się podoba!
-
cukrowawrozka
2010/06/18 16:38:06
u mnie też są zawsze zapasy jogurtu. :]
jestem ciekawa, jak smakuje chleb z jego dodatkiem. bo wygląda absolutnie zachęcająco.
-
zaytoona
2010/06/18 17:47:55
Bardzo smakowicie wygląda.
Chętnie skusiłabym się na kromeczkę, choć właściwie wolę pieczywo bardziej... treściwie. ;)

Pozdrawiam!
-
gosiaa99
2010/06/18 18:50:18
Dziękuje za wszystkie komentarze!:))
MIlk_chocolate: heeh nie wiem jakby to sie skonczylo ;) cos czuje ze czesto bym wpadala pod pretekstem pozyczenia soli ;p hehe:)
Joanno: 2 łyżeczki suszonych lub 17 swiezych:)
A zaczynam od lodowki i patrze czego jest najwiecej, czasem maslanki, czasem np jajek i juz wiem z czego bedzie moj chlebek. Nastepnie przegladam wszystkie ksiazki i szukam przepisu, co zreszta mozna zauwazyc bo generalnie podaje zrodlo. Tutaj akurat nie udalo mi sie nic znalesc, wiec przepis powstal w mojej kuchni heh ;)Miod w padl pod reke i reszta sama doszla;) Wrozko: jak smakuje? Hmn napewno duzo bedzie zalezec od jogurtu jaki kupisz, ja mam w lodowce zwykly, bez cukry Danon. A w smaku jest bardzo delikatny i mleczny.
-
2010/06/18 22:28:14
jaki piękny chlebek Gosiu!:) taki lekki i puszysty:) bardzo nim kusisz:) zrobię, jak tylko z nauką się obrobię;) pozdrowionka
-
2010/06/19 09:12:27
piekny chleb !
-
grazyna1961.only
2010/06/19 11:03:22
bardzo mi się tam chlebek podoba! Notuję przepis :)
-
2010/06/19 13:21:10
uwielbiam jogurtowe wypieki, chleba jeszcze jednak nie piekłam, na pewno jest pyszny, a może stworzę wersję zakawasową (;
-
emma001
2010/06/19 21:24:46
podziwiam cie a upieczenie tak wspaniałego chlebka. Ja tez bym chciała upiec ale jakos sie boje ;)
-
Gość: izabell, 92.63.32.*
2010/06/20 08:51:33
chlebek jest prześliczny! zapisuję do wypróbowania. tylko gorzej, gdy teraz mnie pieczenie chleba wciągnie.. ;) pozdrawiam.
-
gosiaa99
2010/06/21 15:21:04
Dziękuje, bardzo się cieszę ze aż tak wam się podoba!:)
Izabell: Widziałam twoje wypieki, wiec mysle ze juz cie wciągło na dobre;))
Emmo: Nie ma czego się bac, zaczni od prostgo przepisu w keksówce :) Napewno ci wyjdzie! Więcej odwagi!
Ilciu: O wspaniałe ;) W takim razie czekam :) Pozdrawiam
-
Gość: paulajaniak@gazeta.pl, *.as43234.net
2012/10/13 23:03:47
Gośka proszę przypomnij gdzie mogę znaleść przepis na zakwas
Bo już dawno nie robiłam i jak długo można przechowywać w lodówce?
-
gosiaa99
2012/10/13 23:33:06
Tutaj podaję dwa linki, gdzie możesz znaleść wszystko o zakwasie od A do Z:)
piekarnia.wordpress.com/2008/07/04/jak-zrobic-zakwas-na-chleb/
i drugi o tatter
piekarniatatter.blogspot.com/2008/02/zakwas-zytni.html
i trochę o przechowywaniu:
www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/przechowywanie-zakwasu

Pozdrawiam
-
Gość: Barbara, *.dynamic.chello.pl
2013/04/06 21:12:35
Witam,
Zrobiłam chleb jogurtowy z miodem i wyszedł rewelacyjny, dzieci zachwycone, mąż również. Przeglądnęłam inne przepisy na Twojej stronie i wygląda na to, że w najbliższym czasie każdą wolną chwilę będę spędzała w kuchni:) Pozdrawiam serdecznie!
-
gosiaa99
2013/04/06 23:28:24
Wspaniale, ze chlebek sie udał i smakowal. Dziękuje za odwiedziny i za komentarz.
Pozdrawiam serdecznie .

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.