Blog > Komentarze do wpisu
Chleb jogurtowy z miodemJogurt można znaleźć u mnie w lodówce praktycznie zawsze. Używam do sosów, deserów...szczególnie teraz, do płatków i teraz nawet do chleba:) Chleb ma bardzo delikatny smak, świetnie się komponuje z serami. Miąższ ma zwarty i bardziej elastyczny niż np. chleb tostowy.. choć z wyglądu właśnie go przypomina. Glazurę można bez obaw pominąć, bochenek i tak nabierze ładnego koloru bez jej pomocy:) Polecam!
Składniki:
Glazura:
Do dużej miski wsypać drożdże, wlać wodę i wymieszać. Następnie dodać jogurt, miód, masło i 1 szklankę mąki. Łyżką połączyć składniki, przykryć i odstawić na 30 minut. Następnie wsypać sól, kolejną szklankę mąki i zacząć wyrabiać ciasto, powoli dosypując resztę. ( ewentualnie dodać kilka łyżek wody więcej) Przełożyć ciasto na blat i wyrabiać około 6 -7 minut. Ma powstać gładkie, elastyczne ciasto. Dobrze wyrobione powinno odchodzić od miski i nie lepić się do rąk, ale też nie powinno być za twarde. Podczas wyrabiania nie podsypywałam dodatkową mąką. Czystą miskę spryskać odrobiną oliwą. Z ciasto uformować kulę i umieścić w misce. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godziny. Keksówkę wysmarować tłuszczem, obsypać semoliną. Z ciasta uformować zgrabny podłużny bochenek i umieścić w foremce. Przykryć i odstawić do podrośnięcia na około 45 minut. Wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w 185 *C przez około 35 - 40 minut. Wystudzić na kratce. Smacznego! piątek, 18 czerwca 2010, gosiaa99
![]() ![]() Komentarze
ugotujmy
2010/06/18 08:18:17
jogurt i u mnie można znaleźc zawsze. ale chleb.. ten domowy wciąż jeszcze nie dla mnie..
milk_chocolate84
2010/06/18 10:07:24
sama nie wiem co by tu napisać ;) Standardowo.. pięknie, smacznie, apetycznie i niesamowicie zachęcajco! Tak właśnie wygląda ten chlebek :) Szkoda że nie jesteś moją sąsiadką ;)
joanna-kuchareczka
2010/06/18 12:35:17
Znowu ładnie zapowiadający się chlebek. Dziewczyno skąd Ty bierzesz takie fajne przepisy na pieczywo? Już zapisuję przepis. Tylko czy dwie łyżeczki drożdży to chodzi o drożdże instant? i w zastępstwie mozna wziąść 17g świeżych? Świetne masz te przepisy. Nigdy nie robiłam pieczywa na zaczynie, jeszcze się nie odważyłam spróbować, a te Twoje na drożdżach to coś dla mnie i takie zawsze pyszne. Gorąco pozdrawiam.
cukrowawrozka
2010/06/18 16:38:06
u mnie też są zawsze zapasy jogurtu. :]
jestem ciekawa, jak smakuje chleb z jego dodatkiem. bo wygląda absolutnie zachęcająco.
zaytoona
2010/06/18 17:47:55
Bardzo smakowicie wygląda.
Chętnie skusiłabym się na kromeczkę, choć właściwie wolę pieczywo bardziej... treściwie. ;) Pozdrawiam!
gosiaa99
2010/06/18 18:50:18
Dziękuje za wszystkie komentarze!:))
MIlk_chocolate: heeh nie wiem jakby to sie skonczylo ;) cos czuje ze czesto bym wpadala pod pretekstem pozyczenia soli ;p hehe:) Joanno: 2 łyżeczki suszonych lub 17 swiezych:) A zaczynam od lodowki i patrze czego jest najwiecej, czasem maslanki, czasem np jajek i juz wiem z czego bedzie moj chlebek. Nastepnie przegladam wszystkie ksiazki i szukam przepisu, co zreszta mozna zauwazyc bo generalnie podaje zrodlo. Tutaj akurat nie udalo mi sie nic znalesc, wiec przepis powstal w mojej kuchni heh ;)Miod w padl pod reke i reszta sama doszla;) Wrozko: jak smakuje? Hmn napewno duzo bedzie zalezec od jogurtu jaki kupisz, ja mam w lodowce zwykly, bez cukry Danon. A w smaku jest bardzo delikatny i mleczny. 2010/06/18 22:28:14
jaki piękny chlebek Gosiu!:) taki lekki i puszysty:) bardzo nim kusisz:) zrobię, jak tylko z nauką się obrobię;) pozdrowionka
2010/06/19 13:21:10
uwielbiam jogurtowe wypieki, chleba jeszcze jednak nie piekłam, na pewno jest pyszny, a może stworzę wersję zakawasową (;
emma001
2010/06/19 21:24:46
podziwiam cie a upieczenie tak wspaniałego chlebka. Ja tez bym chciała upiec ale jakos sie boje ;)
Gość: izabell, 92.63.32.*
2010/06/20 08:51:33
chlebek jest prześliczny! zapisuję do wypróbowania. tylko gorzej, gdy teraz mnie pieczenie chleba wciągnie.. ;) pozdrawiam.
gosiaa99
2010/06/21 15:21:04
Dziękuje, bardzo się cieszę ze aż tak wam się podoba!:)
Izabell: Widziałam twoje wypieki, wiec mysle ze juz cie wciągło na dobre;)) Emmo: Nie ma czego się bac, zaczni od prostgo przepisu w keksówce :) Napewno ci wyjdzie! Więcej odwagi! Ilciu: O wspaniałe ;) W takim razie czekam :) Pozdrawiam
Gość: paulajaniak@gazeta.pl, *.as43234.net
2012/10/13 23:03:47
Gośka proszę przypomnij gdzie mogę znaleść przepis na zakwas
Bo już dawno nie robiłam i jak długo można przechowywać w lodówce?
gosiaa99
2012/10/13 23:33:06
Tutaj podaję dwa linki, gdzie możesz znaleść wszystko o zakwasie od A do Z:)
piekarnia.wordpress.com/2008/07/04/jak-zrobic-zakwas-na-chleb/ i drugi o tatter piekarniatatter.blogspot.com/2008/02/zakwas-zytni.html i trochę o przechowywaniu: www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/przechowywanie-zakwasu Pozdrawiam
Gość: Barbara, *.dynamic.chello.pl
2013/04/06 21:12:35
Witam,
Zrobiłam chleb jogurtowy z miodem i wyszedł rewelacyjny, dzieci zachwycone, mąż również. Przeglądnęłam inne przepisy na Twojej stronie i wygląda na to, że w najbliższym czasie każdą wolną chwilę będę spędzała w kuchni:) Pozdrawiam serdecznie!
gosiaa99
2013/04/06 23:28:24
Wspaniale, ze chlebek sie udał i smakowal. Dziękuje za odwiedziny i za komentarz.
Pozdrawiam serdecznie . |
|
Pozdrowienia:)