Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto przekładane - czekoladowo bananowe

Na to ciasto nie trzeba nikogo zapraszać, nie potrzebuje także specjalnej okazji. Zawsze znajdą się chętni...bo połączenie bananów, czekoladowego biszkoptu i śmietanki smakuje ..i to jak ;)

Najlepiej podawać na drugi dzień, kiedy już masa stężeje, wtedy można pokroić piękne, równiutkie kawałki.

Gorąco polecam!

Składniki:

Biszkopt ( przepis znaleziony TUTAJ)

  • 5 dużych jajek

  • 125 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej lub mikrofali

  • 125 g masła, miękkiego

  • 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej

  • 150 g drobnego cukru do wypieków

  • 125 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 2  szklanki  śmietanki kremówki

  • 3 łyżeczki żelatyny

  • 6 łyżek cukru pudru

  • półtorej tabliczki mlecznej czekolady

Dodatkowo:

  • 5-6 bananów

  • 4 -5 łyżek soku z cytryny

  • 6 łyżek dżemu wiśniowego

Ciasto:

Masło utrzeć do białości. Dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować. Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, wmiksować do masy. Dodać cukier, zmiksować. Białka oddzielić od żółtek. Po kolei do masy czekoladowej wbijać żółtka, miksując po każdym dodaniu.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i zmiksować.

Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą czekoladową.

Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o boku 23 cm (lub tortownicy o średnicy 24 cm), wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 - 30 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto dokładnie wystudzić, przekroić wzdłuż na dwa blaty.

Krem:

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i pod koniec ubijania dodać do śmietanki. Około 1/3 masy odłożyć na bok, do reszty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach około 3/4 tabliczki czekolady.

Ciasto przekroić na dwie części.Na pierwszy blat rozsmarować dżem, banany przeciąć wzdłuż i wyłożyć spód ciasta (ja cześć łamałam na pół) Skropić sokiem z cytryny, a następnie wyłożyć masę śmietankowo - czekoladową. Wyrównać i przykryć drugim blatem ciasta. Na sam wierzch wyłożyć odłożoną część śmietanki. Ozdobić resztą startej czekolady. Schłodzić


Smacznego!

niedziela, 13 czerwca 2010, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Komentarze
2010/06/13 17:55:41
Ciacho marzenie! Teraz bedzie mi sie śniło po nocach i nie dawało spokoju ;)
-
2010/06/13 18:00:52
Bardzo ładnie wygląda i powiem Ci czasem to że ciasto lepsze na następny dzień jest jego ogromną zaletą. Pozdrawiam :)
-
2010/06/13 18:18:32
Jakie jest śliczne! Po prostu śliczne i jestem pewna ,ze wspaniale smakuje.Na takie ciacho mnie też nie trzeba namawiać!
Cudeńko Gosiu!:)
-
2010/06/13 18:22:41
Mnie absolutnie zachęcać nie musisz.
Niezmiernie, wspaniale smakowite!

Pozdrawiam! :)
-
2010/06/13 18:38:14
Ależ niesamowicie wygląda!! I nie wiem czy takie ciacho do następnego dnia by u nas wytrzymało;) hehe
-
2010/06/13 18:54:09
Emmo:Haha :) No cóż...to może lepiej zaparz sobie dużo kawy ;))
Noblevo: fakt, najlepiej robić na wieczór, wtedy nie będzie kusić:)
Majanko: Dziekuje:) Ciasto pyszne, u mnie z bananami ciasta rozchodza sie wmgnieniu oka :) A ja chetnie sie podziele ;) zapraszam:)
Zaytonna: hehe, ciesze sie ;)
ses-ame: Ahaha ;) No nie pomyslalam o tym ;p to moze by zamknac lodowke ? :)
-
2010/06/13 18:59:08
fiu fiu! to się nazywa wzorcowy kwałek ciasta!
-
2010/06/13 19:12:25
już od samego patrzenia na nie robię się głodna! :) przepis zapisuję :)
-
2010/06/13 19:13:04
Nie jestem wielką fanką takich przekładanych ciast, ale to wygląda bardzo smakowicie:)
Zapisuję przepis, juz nawet wiem kiedy je zrobię - na imieniny brata, on uwielbia czekoladę i banany.
Pozdrawiam!
-
2010/06/13 19:31:58
Ale super ciacho ! aż ślinka cieknie :)
-
2010/06/13 21:13:34
o matko z corka ;-) gosiuuu no i po co ja tu wlazilam o tej porze?? slinka mi cieknie i musze isc do kuchni... ;-))
-
2010/06/13 21:33:57
taki kopiec kreta w innej formie ;) Wspaniale wygląda i wiem że jest pyszne!
-
2010/06/13 22:23:50
Fantastyczny kawałek:)
-
2010/06/13 22:24:10
Połączenie czekolady i bananów, to dla mnie poezja :)
-
2010/06/13 23:11:08
Mnie z pewnością nie trzeba zachęcać do takiego ciasta. Spojrzałam na zdjęcia, spojrzałam na składniki i wiem, że to jest coś dla mnie. Rewelacja! Lubię takie apetyczne połączenia banan- czekolada- śmietanka w towarzystwie czekoladowego biszkopta. Pozdrawiam :)
-
2010/06/14 00:49:41
Myolinko:dziekuje:)
mydelicious: O ciesze sie:)
Korniku: Wspaniale, napewno mu posmkuje:)) A tak nawiem mowiac to dobrze ma z toba twoj brat;))
Grazynko;dziekuje:)
cuda.wianki: Haha, no tak .. ;) Ja to nie lubie przegladac rano przepisow, bo wtedy MUSZE cos upiec..w koncu mam caly dzien na to:)
Milk_chcolate: Dokladnie:) U mnie uwilbiaja kopiec kreta, także o tym samym myślałam robiąc to ciasto:))
Wiosenko: Dzięki:)
Diab79: hehe dla mnie tez; )
Dagmaro: Prawda? MI tez sie podobaja takie ciasta, tak naprawde rzadko kiedy robie ciezkie maslane masy..kremowka to zawsze idealne wyjscie..lekka smaczna i jaka szybko w wykonaniu:)
-
2010/06/14 09:34:32
wygląda przepysznie! aż ślinka cieknie :) zawsze twierdziłam że do bananów nic lepiej nie pasuje jak czekolada :)
-
2010/06/14 11:11:46
A ten smakołyk ma szanse "doleżeć" do następnego dnia? ;]
-
2010/06/14 14:07:33
Przepiekne! Jestem pod wrazeniem :)
-
2010/06/14 21:30:08
Magda: Zgadzam sie:) A jeszcze karmel! :))
zjedz mnie: haha , tak jeśli upieczony został wieczorem..to jest szansa:
Maja: dziękuje;)
-
2010/06/15 06:33:55
Cudnie Ci wyszło, Ja robię podobną masę śmietanową do ciasta kopiec kreta, którego już dawno zresztą nie robiłam, pyszne masz to ciacho :)
-
2010/06/15 11:12:13
Trochę wuzetkę przypomina z wyglądu. Zapisuję przepis, bo wygląda niesamowicie:)
-
2010/06/15 18:14:27
Po prostu - piękne. Już czuję jego smak.
-
2010/06/15 20:37:20
anytsujx: Ja dodaje do kopca ananasa..jesli akurat mam :) Ale moze dobrze bylo by zrobic kopca jeszcze raz? ;)
ewena: A na to nie wpadlam ;) Pozdrawiam
chanya: Dziekuje:)
-
2010/06/16 15:24:49
Piękne ciasto,wygląda świetnie. Niepotrzebnie tu "weszłam" ;) napatrzyłam się, narobiłam smaka, a ja nie mam dzisiaj nic słodkiego do kawy ;).
Pozdrawiam
-
2010/06/19 08:57:04
Gosia - wyjechalam i przepadlam ...dzisiaj w koncu mam chwile zeby zajrzec na blogi !
U Ciebie tyle pysznosci ...a zdjecia rewelacyjne :)
Ciasto musi byc super...
-
2010/08/09 20:20:01
jejku jakie to ciacho pyszne musi być!:) zapisuję przepis i zrobię przy najbliższej okazji:))
-
Gość: ewa:: : :, tys7.ezbit.pl
2010/10/16 15:15:29
Wygląda smakowicie mam nadzieje że tak samo będzie smakować:)
-
2010/10/16 18:05:56
Ewo:
Ciasto pieklo juz kilka osob i kazdemu bardzo smakowalo wiec jestem dobrej mysli:)
-
Gość: anthia, terminal-1-136.retsat1.com.pl
2010/10/22 19:09:59
Ciasto naprawdę wspaniałe. Śmietana i banany zawsze są dobrym dodatkiem do biszkopta. No właśnie biszkopta - tego biszkopta! Bo zaletą ciasta jest BISZKOPT wg tego przepisu: pięknie rośnie, jeszcze lepiej pachnie, nie wymaga nasączenia bo jest lekko wilgotne (roztopiona czekolada + masło). Polecam! Jedyna wada to kaloryczność - niestety, bo błogiej konsumpcji, godzina na rowerze nie wystarczy. Ale co tam!
-
2010/10/22 19:17:07
Anthia: Cieszę się, że smakowalo!:) Rzeczywiscie biszkopt wychodzi bardzo smaczny.
A kalorie...lepiej nie liczyć:)
-
Gość: Wozny, 178-37-59-187.adsl.inetia.pl
2012/02/11 22:10:29
Wyśmienite ciasto, bardzo dobre, smakuje całej mojej rodzinie, a najbardziej siostrze:) Nie miałem, żadnych problemów podczas wykonania, tylko biszkopt potrzymałem dłużej w piekarniku 40 minut, bo po 30 minutach patyczek był cały mokry. Poza tym zastąpiłem dżem konfiturą wiśniową. Piekłem w tortownicy, ciasto bardzo wysokie, więc powstał taki mały torcik:)Świetnie wygląda w przekroju, a jak smakuje:)
-
2012/02/11 22:56:59
Gratuluje udanego wypieku!:)
Szkoda, ze nie moge sie poczestowac, bo chetnie zjadlabym cos bananowego:)
Pozdrawiam serdecznie
-
Gość: agaw93, 87-99-44-10.internetia.net.pl
2012/03/20 11:36:32
zrobiłam i jest rewelacyjne :P
-
Gość: agaw93, 87-99-44-10.internetia.net.pl
2012/03/20 11:37:53
zrobiłam i jest rewelacyjne :P
-
2012/03/22 12:28:02
Bardzo sie ciesze:)
-
Gość: , ild58.internetdsl.tpnet.pl
2012/04/02 20:43:04
przepyszne to ciasto
-
Gość: laura, aesd9.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/09/21 12:56:19
Na pewno nie wyjdzie taki duży biszkopt żeby po przekrojeniu były dwa wielkości jak na zdjęciu. Nie wierze!! To zdjęcie to kicz. Na pewno z neta wzięte a nie zrobione ciastu upieczonemu przez autora/autorkę. Ściema
-
2012/09/21 13:03:35
Biszkopt wyjdzie tak duzy..zapewniam. Tutaj inna blogerka upiekla ciasto z tego przepisu i podzielila sie zjdeciami wiec mozesz zobaczyc jak jej sie udalo ---> link www.uwielbiamgotowac.com/2010/11/ciasto-przekadane-czekoladowo-bananowe.html
-
Gość: anka, host-87-101-76-140.leon.com.pl
2012/12/14 11:17:23
do biszkoptu nie daje się tłuszczu!!! ciasto jest za ciężkie wtedy. Nie nadaje się w polączeniu z bitą śmietaną. Ciasto pysznze, ale na tradycyjnym lekkim biszkopcie
-
Gość: anka, host-87-101-76-140.leon.com.pl
2012/12/14 11:29:41
aha i jeszcze chciałam dodać, że biszkopt rzeczywiście tak wyrasta:)
-
Gość: , 178.167.155.71.threembb.ie
2013/09/06 19:39:22
Wysmienite!moje ulubione:)wlasnie robie po raz kolejny!
-
2013/09/07 21:40:21
Swietnie;)
-
Gość: izabela, dynamic-78-8-88-55.ssp.dialog.net.pl
2014/01/23 16:48:19
zakalec :(
-
Gość: Doniek, ip-109196060036.syrion.pl
2014/05/17 16:36:05
Miała Pani niezłe poczucie humoru pisząc żeby piec biszkopt 25-30 minut. Postępując wg tego przepisu po tym czasie ciasto jest do wyrzucenia, bo połowa jest prawie płynna.
-
2014/05/18 04:51:58
Kazdy piekarnik jest inny...moj biszkopt byly idealnie upieczony w podanym czasie. Przykro mi, ze ciasto bylo rzadkie...choc to nieco dzwine..bo co najwyzej powinno byc niedopieczone, a nie plynne. Zdecydowanie jest cos nie tak.

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.