Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto z jagodami i serem

Wspaniałe miękkie, wilgotne ciasto z warstwą sera i pysznym rozpływającym się sosem jagodowym...pycha..

Ciasto wyrasta dość wysokie, po upieczeniu należy odstawi je na przyjemniej pół godziny zanim wyciągniemy je z tortownicy. Środek powinnien być płynny, masa serowa zwarta, a ciasto rumiane i wyrośnięte. Pieczenie przedłużyłam o dodatkowe 10 minut, żeby się nieco bardziej dopiekło..oj było warto jest bardzo bardzo dobre!

Gorąco polecam!!

Źródło: przepis zmodyfikowany: XXXX

Składniki: (23 cm tortownica)

Ciasto:

  • 3/4 szklanki maślanki
  • 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 i 1/3 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 115g zimnego masła (pokrojonego w średniej wielkości kawałki)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki soku jabłkowego
  • 1 szklanka jagód
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 160g sera białego trzykrotnie zmielonego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • kilka kropel olejku migdałowego


Do garnuszka wrzucamy jagody i sok, całość zagotowujemy.  Zmniejszamy ogień i trzymamy jeszcze przez około 3 minuty, do momentu aż owoce wypuszczą sok. W osobnym kubku mieszamy mąkę ziemniaczaną z 2 łyżkami wody i wlewamy do owoców.  Całość trzymamy jeszcze na ogniu przez około minute. Wystudzić

Mąkę wymieszać z 3/4 szklanki cukru, dodać masło ( pokrojone w kostkę)Całość posiekać nożem (można użyć także KA miksera lub w blenderze), a następnie rozetrzeć tak aby powstały składniki dokładnie się połączyły ( kruszonka) Odłożyć około 2/3 szklanki, a do reszty dodać proszek do pieczenia, sól i skórkę cytrynową.

Maślankę, wanilię, olejek i  1 jajko połączyć razem i wymieszać z suchymi składnikami.

Ser połączyć z jajkiem, pozostałą 1/4 szkl. cukru i łyżeczką soku z cytryny.

Tortownicę wysmarować masłem, obsypać bułką tartą. Na spód wylać przygotowane ciasto, na nie wyłożyć masę serową pozostawiając centymetr od  brzegu. Na ser delikatnie rozłożyć masę jagodową. Pozostawioną wcześniej kruszonkę (2/3szklanki) wysypać na wierzch.

Piec w 180*C przez około 40- 50 minut. Przed wyciągnięciem z formy ciasto należy pozostawić na 15 minut do lekkiego przestudzenia.

Po całkowitym wystudzeniu wierzch posypać cukrem pudrem.

* Autor poleca pozostawioną (2/3 szkl.) kruszonki wymieszać z migdałami*


* Na zdjęciach ciasto jest jeszcze letnie, na dobrze wytudzonym sos jagodowy nie będzie taki rzadki*

Smacznego!

 

wtorek, 29 czerwca 2010, gosiaa99
Tagi: jagody wanilia

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
2010/06/29 17:26:39
Piękne.
-
2010/06/29 17:31:05
Piękna , piękna
Te jagody zaczynają mnie prześladować
-
2010/06/29 17:40:28
Gosiu, Twoje ciasto prezentuje się o wiele lepiej niż to z przepisu źródłowego :)
Wygląda pysznie !
-
gosiaa99
2010/06/29 17:45:30
Dzięki:)
Za mną te jagody też chodziły ;) Mały niedosyt po muffinach:)
Abrro: Dziękiuje! miło mi, ale przyznam że to zdjęcie na niebieskim tle mnie oczarowało...bardzo mi się podobało..żałuje tylko, że nie miałam migdałów w domu bo cudownie wyglądają na tym cieście ;)
-
Gość: panna_malwinna, *.euronet.net.pl
2010/06/29 17:46:51
Nieziemsko smaczne zdjęcia;))
-
majanaboxing
2010/06/29 17:58:37
Gosiu,jakie ono jest piękne! Jakie cudowne zdjecia!
To musi smakować rewelacyjnie!:)
-
2010/06/29 18:06:59
Mam ochotę zjeść ekran!
-
grumko
2010/06/29 18:12:01
O to już się jagody pojawiły?;-)
Pyszniaste ciastko;-)
-
wiosenka27
2010/06/29 18:13:12
Wygląda tak, że dostaję ślinotoku na sam widok:)
-
2010/06/29 18:48:26
Piękne ciasto - naprawdę :)
-
Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/06/29 19:11:33
Bardzo efektowne ciasto. Potwierdzam za moją przedmówczynią lepiej się prezentuje niż w oryginalnym źródle :)
-
izaa_a
2010/06/29 21:13:31
piękne!!!!!! i te jagody....a zdjęcie rewelacja..:)
-
darki85
2010/06/29 21:20:25
mniami.. na pewno upiekę! (:
-
ses-ame
2010/06/29 21:53:37
Pieknie wygląda! Majstersztyk!! :)
-
2010/06/29 22:05:54
Wyszło wspaniale pięknie się prezentuje :)
-
2010/06/29 23:26:56
niepotrzebnie tu zaglądałam... teraz nie zasnę! wygląda MEGA apetycznie!
-
milk_chocolate84
2010/06/30 10:05:36
no no no.. cudo :) Zapisuję przeis :)
-
zjedz_mnie
2010/06/30 11:00:50
Patrząc na to ciasto, myślę, że warto z nim zgrzeszyć ;]
-
dagmara_65
2010/06/30 11:25:11
Wspaniałe ciasto! Jagody u nas dość drogie, ale skusze się i kupię, bo mam wielką ochotę na takie ciasto! Pozdrówki :)
-
2010/06/30 13:45:18
Mmmm...cudowne, jak wszystko u Ciebie! U mnie już rośnie ciasto na bułeczki mleczne:))
-
gosiaa99
2010/06/30 18:01:52
Dziękuje wszystkim za komentarze:))
Andziu : w takim razie czekam na efekty pracy:)
Dagmaro: Jagody ewentualnie z powodzeniem można zastąpić borówkami lub porzeczkami :)
Pozdrawiam
-
emma001
2010/06/30 19:34:10
Ten sosik jagodowy jest taki mniam! ;)
-
2010/06/30 21:14:20
Cudne !!!
Ja bym tak na cieplo zjadla ..mmmm :)))
-
Gość: , *.dsl.emhril.sbcglobal.net
2010/08/27 03:04:35
właśnie włozyłam ciasto do piekarnika i zobaczymy co z tego wszytskiego wyjdzie :)
-
gosiaa99
2010/08/27 12:52:38
Mam nadzieje, ze ciasto sie uda i bedzie smakowac:))
-
2012/07/19 19:32:30
A czy z borówek można zrobić taki mus?
-
gosiaa99
2012/07/20 02:30:08
Tak;-)
-
Gość: slonce, *.play-internet.pl
2014/07/19 19:25:57
na wystudzonym sos chyba właśnie nie będzie taki rzadki?
-
gosiaa99
2014/07/20 12:36:06
Rzeczywscie moj blad, juz poprawiam:)

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.