Blog > Komentarze do wpisu

Deser truskawkowy na ciepło

Dla odmiany dzisiaj zrobiłam deser na ciepło. Jest bardzo podobny do wszystkim znanego "crumble". Jedna różnica to ubite białko,które powoduje, że deser jest jeszcze bardziej wilgotny, nieco bardziej puszysty.

Jest pyszny! Polecam zjeść jeszcze gdy jest delikatnie ciepły.... A dla dzieci można zaserwować z gałką lodów waniliowych na wierzchu ;)

Składniki : ( 4 sztuki)

  • 6 dużych lub 8 mniejszych truskawek
  • 1 duże białko
  • 4 łyżki cukru
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki miękkiego masła

Mąkę, olejek, masło i dwie łyżki cukru połączyć razem. Utworzyć kulkę ciasta, owinąć w folię i wstawić do zamrażarki.

Truskawki pokroić w  kosteczkę i posypać łyżką cukru. Cztery małe miseczki wysmarować odrobiną masła. Na spód wyłożyć truskawki. Białko ubić z łyżką cukru, a następnie wyłożyć na owoce.

Ciasto wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na sam wierzch. (Jeśli ciasto będzie miękkie potrzymać nieco dłużej w zamarażce)

Piec przez około 23 minuty w 190*C, aż wierzch zrobi się rumiany.

Smacznego!


środa, 23 czerwca 2010, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
panna_malwinna
2010/06/23 17:18:44
Pysznie wygląda! i pewnie też tak smakuje;)
-
izaa_a
2010/06/23 17:19:22
świetnie wygląda.... zapisuję;):)
-
wiosenka27
2010/06/23 17:23:58
Pyszny deser:)
-
2010/06/23 17:25:21
Czy może być coś lepszego od truskawek w jakimkolwiek, na ciepło czy na zimno, wydaniu? :)
-
milk_chocolate84
2010/06/23 17:51:53
coś na obecne pogody. Niby miało być ciepło, a ja mam w ręku ciepłą herbatę i grube skarpety na nogach ;) Taki deserek musi być pyszny!
-
Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/06/23 17:56:52
Jakie pyszności. I taka krótka obróbka termiczna ni powoduje "rozciapania " truskawek. Świetne. U mnie za to truskawki na zimno w serniki.
-
Gość: Carmellina, *.ip.netia.com.pl
2010/06/23 18:04:40
Kocham wszystko co z truskawkami :D Musi być pyszny ten deser :)
-
Gość: Aga, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/06/23 18:07:08
pięknie wygląda !
-
2010/06/23 18:15:23
Ta pianka to ciekawy dodatek, super :)
-
2010/06/23 18:28:56
a czemu tylko dla dzieci z lodami ??? ja też chcę! :)
-
majazteca
2010/06/23 18:32:09
Dla mnie tez, dla mnie tez z lodami! :) Wyglada tak pysznie, ze az slinka leci na sam widok :)
-
cuda.wianki
2010/06/23 20:20:22
u mnie na odwrot, sam deser dla Kruszynka, dla mnie z galka lodow! :-)
-
emma001
2010/06/23 20:37:58
Az sie oblizuje patrzac na te zdjecia
-
olciaky
2010/06/23 21:18:00
Mmm.. chociaż Ja osobiście preferuję zimne deserki i ciasta, to temu bym nie odmówiła (chociażby ze względu na wygląd;)
Pozdrawiam, Olcik
-
ses-ame
2010/06/23 21:26:50
Jednego mi szkoda .. że truskawki się niedługo skończą:(( Pysznie wyglada!!
-
majanaboxing
2010/06/23 21:37:49
Wygląda rewelacyjnie! :)
-
atina_bc
2010/06/24 05:56:02
Pysznie wygląda :)
-
grumko
2010/06/24 06:27:51
Z chęcią zatopiłbym w nim swoją łyżeczkę;-)
-
ugotujmy
2010/06/24 09:20:41
ciekawy ten dodatek białka. lubię crumble. słodko kwaśne..
-
2010/06/24 23:12:30
O a ja właśnie wyjęłam truskawkowe crumble z piekarnika. Twoje wygląda cudnie.
-
2010/06/25 21:35:00
Super się prezentuje ... mmm
-
gosiaa99
2010/06/26 21:57:40
Dziekuje wszystkim bardzo serdecznie!:)
A co do truskawek..to one chyba faktycznie smakuja wspaniale w kazdym wydaniu ;))
-
diab79
2010/06/27 23:29:27
Aż poczułam, jak cudnie pachnie :)
-
dagmara_65
2010/06/29 09:56:59
.....Mmmm.... pyszności! Szkoda, że technika komputerowa nie pozwala skierować tej łyżeczki ze smakowitym deserkiem do mojej gębusi !
-
Gość: Emi, *.play-internet.pl
2015/07/10 23:19:17
Myślicie że smacznie byłoby posypać truskawki wiórkami kokosowymi?
-
gosiaa99
2015/07/11 23:13:14
Jesli posypiesz przed pieczeniem to moga sie przypalic z gory- choc niekonicznie( zalezy od piekarnika) polecam dodac wiorki do ciasta . Albo posypac na koncu.

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.