Blog > Komentarze do wpisu

Flatbreads z "Bourke Street Bakery" - WP # 77

Bardzo się cieszę, że tym razem udało mi się dołączyć do Weekendowej Piekarni:)

A tym razem " Flatbreads" czyli płaskie,  pszenne drożdżowe chlebki. Idealne do dań z grilla, mogą służyć jako dodatek do zupy, a dla mnie najlesze z sałatką :)

Na wierzch ułożyłam czerwoną, żółtą i pomarańczową paprykę. skropiłam oliwą i posypałam odrobiną pieprzu i soli. Chlebki wyszły z chrupiącą skórką i  sprężystym wnętrzem.

A za przepis dziękuje Konsti:)

Źródło:http://gospodarneszczescie.blogspot.com/

Gospodarz: Konsti

Zaczyn:

  • 100 g mąki chlebowej
  • 2 i 1/2g soli morskiej
  • 3/4 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin·
  • 1/2 łyżeczki mleka·
  • 70 ml wody
  • 2g świeżych drożdży


Wymieszać w misce wszystkie składniki na gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć do naoliwionego pojemnika, przykryć folią kuchenną i odstawić, najlepiej na całą noc do lodówki.

Ciasto:

  • 600g mąki chlebowej·
  • 13g świeżych drożdży·
  • 400ml wody·
  • 20ml oliwy z oliwek extra virgin·
  • 20ml mleka·
  • 15g (1 i 1/2 łyżeczki) soli morskiej·
  • 180g zaczynu


Do dużej miski wsypać mąkę, drożdże, dolać wodę i wymieszać łyżką, aż składniki dobrze się połączą. Odstawić na 10 min. Dodać oliwę, mleko, sól, wymieszać. Wyłożyć ciasto na lekko posypany mąką blat i zagniatać przez około 10 min. Następnie zostawić do odpoczynku na 10 min, dodać zaczyn i ponownie zagniatać przez 10 min.


Jeśli korzystamy z miksera z hakiem, mieszać na niskich obrotach przez 2 min. następnie zwiększyć prędkość i kontynuować mieszanie przez 5 minut. Następnie zmniejszyć obroty na jedną minutę, dodawać po kawałku zaczynu i ponownie zwiększyć prędkość na około 5 minut. Dobrze wyrobione ciasto powinno odchodzić od brzegów miski.


Uformować kulę i umieścić ciasto w naczyniu, spryskanym oliwą z oliwek, przykryć folią, odstawić na 1 i 1 / 2 godziny. Co 30 min. ciasto należy odgazować (w sumie dwa razy). Po tym czasie, przełożyć ciasto na lekko omączony blat i rozciągnąć na kształt prostokąta o grubości 2,5 cm. Założyć 1/3 ciasta na siebie, do środka, następnie z drugiego końca zrobić to samo, obrócić ciasto o 90 st i ponownie złożyć. Umieścić ciasto z powrotem w naoliwionej misce, przykryć folia i odstawić na godzinę.

Kiedy ciasto jest gotowe, podzielić na dwie części i uformować w prostokąty o bokach około 25x10 cm i grubości 2cm (Można też teraz odłożyć 180g ciasta jako przyszły zaczyn i przechowywać w lodówce do 3 dni).

Przełożyć na naoliwione blaszki do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 min. Następnie ułożyć wybrane dodatki i ponownie zostawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.

Piec z parą, w temperaturze 180 st C przez 25-30 min. (po pierwszych 15 minutach obrócić chleb o 180 stopni).

Przykładowe dodatki:

Smoked paprika and capsicum topping:

  • zielona, czerwona, żółta papryka - oczyszczone, pokrojone na 3 cm kawałki·
  • 1 1/2 łyżeczki suszonej papryki·
  • 55 ml oliwy z oliwek extra virgin


Pokrojoną paprykę posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem, rozłożyć na blaszce i piec w piekarniku w 200st C przez 30 min. Suszoną paprykę wsypać do oliwy, wymieszać, rozsmarować na cieście. Następnie delikatnie wcisnąć kawałki wystudzonej pieczonej papryki.

Cherry tomato, parmesan and basil topping:

  • 20 pomidorków·
  • 50g parmezanu·
  • garść liści bazylii·
  • 55ml oliwy z oliwek extra virgin


Przekrojone na pół pomidorki i parmezan wcisną delikatnie w ciasto. Włożyć bazylię i oliwę do blendera i zmiksować do konsystencji pasty, którą należy posmarować chleb zaraz po upieczeniu.

Rosemary and olive topping:

  • 20ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu·
  • 100g odsączonych, czarnych oliwek


Posmarować ciasto oliwą, posypać posiekanymi oliwkami i listkami rozmarynu. Całość delikatnie powciskać w ciasto i posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego.


wtorek, 15 czerwca 2010, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

  • Pizza "Caprese"

    A co powiecie na połączenie znanej wszystkim sałatki caprese i pizzy? Pomysł na tak podaną pizzę znalazłam na reklamie serka mozzarella. Przepis jest na tyle ci

  • Mana

    Dzisiaj chciałam wam pokazać przepis na bardzo smaczne chlebki arabskie. Powinnam je była posypać specyficzną mieszanką ziół za'atar, ale nie mogłam ich nigdzie

  • Nadziewana focaccia

    Jakiś czas temu zauważyłam w dziale z "mrożonkami" nadziewanną foccacie*. Oczywiście nie dało mi :) i musiałam zrobić taką w domu!:) Moja bardziej uboga w nadzi

Komentarze
konsti.apparecchiamo
2010/06/15 19:33:07
Jest mi niezmiernie milo, ze przepis Ci sie spodobal i ze flatbredsy smakowaly! Na zdjeciach wygladaja arcyapetycznie, az czuje zapach papryki:)
Dziekuje za wspolne pieczenie!
Pozdrawiam serdecznie.
-
2010/06/15 19:33:39
Wygląda pysznie!
-
edysia79
2010/06/15 19:45:32
Fantastycznie się prezentują!
-
wiosenka27
2010/06/15 20:09:34
Cudne, ja nie dałam rady ale niedługo wakacje więc odrobię wszelkie zaległości:) Pozdrawiam:)
-
gosiaa99
2010/06/15 20:27:32
Konsti: no wlasnie te papryki! uwielbiam, naprwade jestem bardzo z nich zadowolona:) A ksiazka tez mnie interesuje:)
Maniu :dziekuje:)
Edysiu: Dziekuje:)
Wiosenko: Goraco ci polecam je, sa swietne:) A przy tym mila odmniana od okraglych bochenkow i bulek:)
-
2010/06/15 20:39:05
Upiekłam je dzisiaj:) mąż przezadowolony:) Twoje są przepiękne:) pozdrawiam ciepło
-
majanaboxing
2010/06/15 21:09:13
Jakież te chlebki są cudowne, bardzo mi się podobają!:)
-
emma001
2010/06/15 21:22:36
na pierwszy rzut oka skojarzył mi sie z pizza ;)
Wspaniale sie prezetuje ;)
-
Gość: beolhar, *.mmj.pl
2010/06/15 21:37:54
Niewiarygodnie piękne, bajeczne wprost i pewnie równie smaczne!
-
2010/06/15 21:41:09
Przepiękne zdjęcia. Aż chciałoby się je zjeść.
-
2010/06/15 22:17:15
ależ apetycznie wygląda :) zaśliniłam sie :)
-
gosiaa99
2010/06/16 01:19:14
Jolu: wlasnie przed chwila widzialam twoje ;) Piekne
Majanko:dziekuje;)
Emmo: no mi one bardziej foccacie* przypominaja:)
beo: Dziekuje, milo mi:)
Kabamaiga :hah czestuj sie:)
Piegusku: Dziekuje i uwagana klawiture;))
-
atina_bc
2010/06/16 06:03:09
Świetnie Ci się udały:) ja też robiłam tę wersję i wiem jaka jest pyszna:)
-
izaa_a
2010/06/16 08:17:31
świetnie wygląda....muszę kiedy spróbować
-
justmydelicious
2010/06/16 08:30:06
zakochałam się w nim :)
-
ugotujmy
2010/06/16 10:26:01
piękne są te kolory!
-
oluus90
2010/06/16 11:26:48
jeny jak pięknie! aż słow brak... kolorowo, równo, idealnie
-
gosiaa99
2010/06/16 14:59:43
Atinko: Tak widzialm tez u ciebie:))
Iza: Goraco polecam!:))
mydelicous: haha ;)
ugotujmy: Dziekuje:)
oluus: Dzieki ;)
-
majazteca
2010/06/17 07:03:49
Sliczne sa te chlebki. Z tymi dodatkami prezentuja sie niezykle kolorowo i pysznie :)
-
gosiaa99
2010/06/17 20:41:50
Maju: dziękuje!: )
-
2010/06/19 08:59:48
przegapilam taka pyszna propozycje do WP :(
bardzo ladne zdjecia :)
-
2010/08/24 10:04:52
Czy miałabyś ochotę, ponownie lub po raz pierwszy, pogospodarzyć WP?
Wystarczy przepis zamieścić u siebie w środę przed pieczeniem. My
zamieszczamy u siebie. Potem My robimy podsumowanie.
Napisz na Gospodarnanarzeczona@gmail.com
Pozdrawiam
Gospodarna

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.