Blog > Komentarze do wpisu

Gofry Belgijskie - waniliowe

Najlepsze gofry jakie udało mi się zrobić do tej pory.

Są chrupiące z zewnątrz, puszyste w środku i bardzoooo smaczne.

Jak dla mnie najlepsze z bitą śmietaną i truskawkami:)

Gorąco polecam!

Źródło: Książka: The Bread Bible | Beth Hensperger's

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 duże jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 8 łyżek rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli

Jajka wbić do dużej miski i lekko obić mikserem. Następnie wlać : masło, mleko i wanilię. W osobnym naczyniu wymieszać suche składniki : mąkę, proszek, cukier i sól.

Suche składniki połączyć z mokrymi.

Przepis mówi o smarowaniu gofrownicy roztopionym masłem lub olejem, ja tego nie robiłam.

Piec około 4- 5 minut, do momentu aż zrobią się rumiane. Studzić na kratce.

Smacznego!

* Gofry należy piec do momentu aż zrobią się rumianu z obu stron. W zależności od gofrownicy może to trwać od 5 do nawet 8 minut.*

* Gofry po upieczeniu nie kładziemy na talerz, tylko na kratkę. W przeciwnym wypadku zmiękną i nie będą już tak smaczne.*

poniedziałek, 21 czerwca 2010, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Komentarze
2010/06/21 15:22:51
jak ja dawno juz nie jadłam gofrów. Narobiłas mi smaka ;)
-
2010/06/21 15:26:49
Gofryyy...smak młodych lat, buzia brudna od cukru pudru...Bardzo słuszna koncepcja;)
-
2010/06/21 15:30:39
ja się już zbieram dłuższy czas.. tak jak do naleśników Roux'a.. ;) Zawsze jednak staje mi na drodze kolejny, niecierpiący zwłoki przepis ;) Może zdążę do jesieni :P
-
2010/06/21 15:33:03
Jeśli rzeczywiście smakują jak te w Belgii, to musi być istne niebo w gębie!

Pozdrawiam! :)
-
2010/06/21 15:42:00
Przymierzam się do nich od wieków i zawsze jak zabieram się za gofry nie chce mi się szukać przepisu ;D Ale kiedyś się wezmę, bo wyglądają pysznie :)
-
2010/06/21 15:49:00
Uwielbiam gofry. Twoje bardzoooo apetyczne. Masz racje. Najsmaczniejsze z bitą śmietaną i truskawkami.
-
2010/06/21 16:34:30
alez mi narobilas smaka na gofry Gosiuuuu! beda u mnie dzis na podwieczorek na bank! :-)
-
2010/06/21 16:51:37
nabrałam ochoty na gofry. dziś robię :)
-
2010/06/21 17:14:04
piękne gofry no nic w najbliższym czasie kupuję gofrownicę..;)
-
2010/06/21 18:30:00
ta chrupiąca skórka. taka rumiana.. jest najbardziej kusząca.
-
2010/06/21 18:35:12
Śliczne gofry ... wyglądają bardzo apetycznie, uwielbiam właśnie z bitą śmietaną, ale żeby zrobić je sama, koniecznie muszę kupić gofrownicę !:)
-
2010/06/21 18:40:43
Wyglądają tak ładnie, że zaśliniłam monitor ;D
-
2010/06/21 19:58:29
Chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku mówisz? To też takie, jak ja lubię, a moja gofrownica już dłuższy czas pokrywa się kurzem i chyba pora coś z tym zrobić.
-
2010/06/21 20:02:57
Emmo: Wiesz, ja o tym samym dzisiaj pomyślałam hehe i godzine po tym juz sie zajdałam ;)
Malwino: ja pamietam gofry nie te domowe ale to z festynu. Były wspaniałe..nawet same ;)
Milk_chocolate: hehe no właśnie, ja mam tak z kremówka..zabieram sie od roku chyba ;p :)
Komarko: no tak, bo wlasciwie ciasto podobne do nalesnikowego..mozna zrobic "z glowy", ;) Ale dobrze jest sobie przykleic przepis na lodowke:)
Joanno: Prawda? Tak sie objadlam nimi ze az wstyd...no coz te truskawki..mnm ;)
cuda wianki: W takim razie sie ciesze:)))
zaytonna: Ciezko mi powiedziec...nigdy nie jadłam tych "prawdziwych" sama jestem ciekawa.
justmydelicous; O widze ze dzisiaj bedzie wielkie gofrowanie;p :)
iza: Polecam, zawsze sie przydaje + mozna tez robic wytrawne gofry :) Wiec napewno sie nie bedzie marnowac;)
Ugotujmy: oj tak, dobrze upieczone sa chrupiace..ciezko im sie oprzec;p
anytsujx: Polecam! tez dlugo zwlekalam ze swoja..a szkoda;)
maniu: hehe no to ostroznie...troche szkoda ;))
-
2010/06/21 21:22:17
Cudownie apetyczne zdjęcia! Gofry muszą być przepyszne!:-)
-
2010/06/21 22:49:45
Co do ich "belgijskości", miałabym pewne zastrzeżenia, ale wyglądają bardzo apetycznie ;)
-
2010/06/21 23:07:21
Majanko: Dziękuje i tak sa wspaniale:)
Belgia w kuchni: No właśnie to już drugi przepis z tej samej ksiazki..ktorego tytul ma prawdopodbnie mało wspolnego ....z prawdziwym przepisem.. No coż...tytuł taki jest..i podaje taki jak w książce. Ale dziekuje za informacje :)
A tak nawiasem mowiac jesli jest taka mozliwosc chetnie przyjmne i"ten wlasciwy" przepis na gorfy ;) A poki co musze nacieszyc sie tym :))
-
2010/06/21 23:20:31
Gofry w Belgii robi sie na drozdzach, ktorych w tym przepisie brakuje. A gofrow w Belgii, tyle ile gospodyn ;)
Gofry brukselskie : belgiaodkuchni.blogspot.com/2010/04/brukselskie-gofry.html
Gofry z Liège : fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,61985412,62391912.html
Zapraszam !
-
2010/06/21 23:27:09
Gofrownica stoi chyba dwa lata. Jeszcze nie miała okazji nic nam zaserwować, może to właśnie jest ten moment :) Biorę przepis.
-
2010/06/22 00:41:22
Belgia w kuchni: A wiec drozdzowe:) A wiesz myslam juz od dawna o takich gofrach:)
Dziekuje za przepisy:) Teraz mam dylemat ktory wybrac hehe. Ale robie na weekend!! Ewo: O no to czas najwyzszy odkurzyc gofrownice ! :)
-
2010/06/22 08:43:13
Serwujesz Gosiu same pyszności ! Jak zwykle przecudne zdjęcia! Gofry jak widać z pewnością pyszne! Pozdrówki cieplutkie:)
-
2010/06/23 07:13:42
Robilam gofry tylko raz i mimo, ze nam smakowaly nie byly zbyt chrupiace a takie lubie najbardziej. Twoje wygladaja doskonale. Musze odkurzyc moja gofrownice :)
-
2010/06/23 10:32:07
Nie mam niestety gofrownicy - ale pech :(
-
2010/06/23 14:02:11
Kiedys mieszkalam w Belgii i moge przyznac , ze maja najlepsze gofry na swiecie!!!
Fajny przepis ...ide szukac mojej gofrownicy :)
-
2010/06/23 21:18:48
Cudownie-cudowne.
Kusisz!:D
Ha!
Na szczęscie mam już przyrząd i nie jestem sierotką;D
-
Gość: Aneta, 5e0f1570.bb.sky.com
2011/09/27 20:38:07
Jaka kOnsystencje powinno mieć to ciasto?
-
2011/09/28 00:38:40
Nieco gestsza niz na nalesniki, ale rzadsza od masy budyniowej.

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.