Blog > Komentarze do wpisu

Górski chleb biały

Spośród ogromnej ilości przepisów na pieczywo ten właśnie szczególnie zwrócił moją uwagę.  Już tłumacze... Dosłownie tuż za rogiem stoi supermarket, w którym właśnie sprzedają  chleb o takiej nazwie : "White Mountain Bread". Jest to okrągły bochenek, z kilkoma prostymi nacięciami, lekko oprószony z wierzchu białą mąką. Bardzo rzadko zdarza mi się jeść kupne pieczywo, ale akurat ten właśnie jadłam.

Chlebek jest typowo - kanapkowy, o jasnym, miękkim sprężystym miąższu. Miód i sól ładnie się balansuje, więc nie jest za słodki. A przy tym wygląda wspaniale, jak ten ze sklepu:)

Polecam!

Źródło: Książka: The Bread Bible - Beth Hensperger's

Składniki na dwa bochenki:

  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka suszonych drożdży
  • 1 i 1/2 szklanki letniego mleka
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka soli
  • 6 - do 6 i 1/4 szklanki mąki pszennej ( najlepiej chlebowej)

Drożdże rozpuścić w wodzie, odstawić.

Mleko, miód, masło, sól i szklankę mąki wymieszać razem . Następnie wlać miksturę drożdżową i powoli, cały czas mieszając dodawać resztę mąki. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, które powinno odchodzić od boków miski. Wyrabiać około 8 - 10 minut, aż zrobi się jednolite i przestanie się lepić.

Czystą miskę spryskać odrobiną oleju, z ciasta uformować kulę i umieścić w misce. Przykryć folią plastikową i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po upływie czasu ciasto wyłożyć na lekko oprószoną stolnicę, delikatnie rozłożyć, wszystkie końce zwinąć do środka i umieść w obsypanym mąką koszyczku. ( Lub uformować zgrabny podłużny bochenek i umieść w natłuszczonej, obsypanej semoliną keksówce.)

Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut. Przed pieczeniem naciąć ostrym nożem. Piec pierwsze 10 minut w 200 *C, a kolejne 20 -22 minuty w 185 *C. Studzić na kratce.

Smacznego!


 

sobota, 10 lipca 2010, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
2010/07/10 07:08:03
A to ja sobie zapiszę przepis...bo naprawdę prezentuje się cudownie:)
-
wiosenka27
2010/07/10 07:46:46
To ja poproszę kromeczkę:)
-
2010/07/10 08:16:20
Cudnie się prezentuje. Swoją drogą śmieszy mnie to, że kiedy nie miałam wagi cieszyłam się kiedy w przepisach podawano miary na szklanki, a teraz wolę dokładnie w gramach :)
-
majanaboxing
2010/07/10 08:52:03
Mnie tez sie bardzo podoba !:)
-
Gość: Jul aromatic-baking , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/07/10 09:25:49
Już baaaardzo długo odwiedzam Twojego bloga, ale komentuję po raz pierwszy bo....... dłużej nie moge siedzieć cicho!:) Serwujesz tu takie piękne rzeczy i cudowne zdjęcia, że nie sposób się powstrzymać od "głośnych" pochwał:) Też prowadzę bloga, ale troszkę innego, bo "bezglutenowego", lecz z pewnością spróbuję zaadaptować niejeden z Twoich przepisów do mojej diety:) Serdecznie pozdrawiam!:*
-
justmydelicious
2010/07/10 11:05:14
to jedne z moich ulubionych chlebów :)
-
ugotujmy
2010/07/10 11:28:11
wygląda wspaniale, to prawda.
-
2010/07/10 15:40:12
jest przepiękny!
-
milk_chocolate84
2010/07/10 18:09:38
Coś na moje możliwości i umiejętności :) Przepis nie wygląda na skomplikowany, więc może się skuszę :)
-
bijana
2010/07/10 20:38:17
super chlebek-i to drozdzowy,a taki chyba potrafie upiec....pozdrawiam serdecznie
-
gosiaa99
2010/07/10 22:01:34
Jolu: Bardzo się cieszę:)) Pozdrawiam
Wiosenko: hehe bierz tą z gory ;)
Kabamaiga: Hmn ja nie specjalnie zwracam uwage,ale jesli mialbym wybierac wolalabym w gramach. Jesli zalezy ci tutaj jest przelicznik --kalkulator.przepis-na.pl/
Majanko: cieszę sie!:)
Jul: Oj bardzo mi milo :)) Bezglutenowe przepisy sama od czasu do czasu tez wykorzystuje, ale niestety to rzadkosc... ale dobrze by bylo wprowadzic ich nieco wiecej ;] najabrdziej mi sie podoboja ciasta i slodkie wypieki. ;) Pozdrawiam
justmydelicous: to wiedze ze trafilam w dziesiatke:)
ugotujmy &Viridianko: dziekuje!:))
milk_chocolate: Nie przepis jest swietny, mysle ze wrecz idealny dla poczatkujacych piekarzy:) Choc jesli chodzi o ciebie to przeciez ty masz "reke" do pieczywa:))
Bijana: Napewno! :) Widzialam ostatni jaki piekny chlebek upieklas, wiec z tym nie powinno byc problemow:)
Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje!:)
-
atina_bc
2010/07/10 22:17:53
wygląda bardzo smakowicie :)
-
2010/07/12 14:44:53
Chleb wyglada wspaniale, przepis chętnie zapiszę :), pozdrawiam :))
-
olciaky
2010/07/12 15:21:55
Pyszny!
Przepis zapisuje:)
-
olciaky
2010/07/12 15:22:17
Gosiu, a mam takie pytanko z jakiego programu korzystasz do podpisywania zdjęć?:)
-
gosiaa99
2010/07/12 19:15:14
Dziękuje, cieszę się, że wam się podoba;)
Olciu: Pewnie się uśmiejesz ale używam zwykłego program Picasa :)
-
olciaky
2010/07/19 22:49:39
Nie, nie uśmieję się:)
Ja np. Gimp'a,a pytam się, bo świetne trzcionki masz.
-
gosiaa99
2010/07/20 00:28:43
A trzcionki mam sciagniete z roznych stron. Na internecie jest ich cala masa :)
-
2010/07/31 11:39:01
Gosiu upieczony i już dawno zjedzony i już nawet na bloga wstawiony:) (choć mam masakryczne opóźnienia we wstawianiu). pozdrawiam
-
gosiaa99
2010/07/31 13:48:36
Jolu: Bardzo sie ciesze:)) Jesli zjedzony tzn ze sie udal:)
Oczywsice czekam na fotki
Pozdrawiam
-
Gość: Samanta, *.ib.com.pl
2010/08/01 17:56:33
Upiekłam go natychmiast po tym, jak znalazłam ten przepis, a potem znowu i jeszcze raz. Tylko pierwszy raz dałam tyle miodu co w przepisie, potem zmniejszyłam do odrobiny bo potrzebowałam takiego chleba do mięsa. I tyle powiem, że jest to chleb wyjątkowy, właściwie sam się robi, pięknie rośnie, utrzymuje kształt, bo piekłam na gorącej blasze, a potem jako bułeczki. Szkoda że nie mogę tu pokazać zdjęcia swojego chleba (a może moge tylko nie wiem?) W każdym razie tutaj go pokazałam: ekotopik.mojeforum.net/post-vp70889.html#70889 mam nadzieję że mogę tak podlinkować?
-
gosiaa99
2010/08/01 18:15:58
Samanto:

Nawet nei wiesz jak bardzo sie ciesze;)))
Faktycznie chlebek doskonale utrzymuje ksztal i nie ma z nim zadnych problemow. Jesli masz kamien to jeszcze lepiej na nim go wynosi do gory :) Ale nawet i bez jest swietny.
Co do ilosci miodu, to moze faktycznie odrobine za duzo.. ja odnioslam wrazenie, ze Nie przekraczja ten granicy" slodyczy" Ale nie ma sie co dziwic...w koncu Amerykanie jak dla mnie przesladzaja wszystko ^ :)
Co do zdjec, to akurat dalej ..pracuje nad blogiem i wiesz tez o tym myslalam...bede kombinowac..moze dam rade cos zrobic..aby dalo sie wklepic zdjecie z komentarzem. Nie moge nic obiecac, ale zalezy mi aby to sie udalo:))
Oczywscie chlebek ci wyszedl mistrzowski:) Sliczny kolor, a miazsz idealny:) Moge powiedzec, ze wyglada jak ten ze sklepu hehe BA! jeszcze lepiej:)
Dziekuje za opinie i pozdrawiam:))
-
2013/04/29 00:58:51
Mmmm.. ale mam teraz smaka na taką kromeczkę. A tu czeka mnie zaraz obliczanie podatku. Dobrze, że mam do tego program, to szybko pójdzie i lecę do piekarni po świeże pieczywko ;)

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.