Blog > Komentarze do wpisu

Chleb Farmerów z Minnesoty

Przepis pochodzi z książki, niestety musiałam go zmienić. W oryginalne były dodatkowo zmielone nasiona kopru, które zastąpiłam zwykłym koperkiem, a także brązowy i zwykły cukier. Miałam obawy, że może wyjść za słodki, dlatego zostałam tylko przy melasie. A poza tym skróciłam nieco proces przygotowania, jeśli ktoś będzie chciał skorzystać z oryginalnego przepisu, to chętnie się podzielę:)

Chleb wyrastał mi błyskawicznie, to zasługa sporej ilości drożdży. Jest dobry w smaku, z wyczuwalną nutą melasy, ale jak dla mnie nie jest słodkawy. Następnym razem dosypie odrobinę kminku i będzie wprost idealny do wędliny.

Gorąco polecam, bo jest wart wypróbowania:)

 

Źródło: przepis zmodyfikowany: Książka: Chleb pieczemy w domu - Beatrice Ojakangas

Wszystkie składniki przed przygotowaniem ociepliłam do temperatury pokojowej.

Składniki na 3 bochenki ( ja zrobiłam jeden z połowy porcji)

  • 1 i 1/4 szklanki wody
  • 3 łyżki melasy
  • 2 łyżki drobno posiekanego koperku
  • 1 łyżka stopionego masła
  • 1 łyżka soli
  • 2 szklanki maślanki
  • 2 paczki suszonych drożdży
  • 4 szklanki mąki żytniej
  • 3 -4 szklanek mąki pszennej chlebowej lub zwykłej ( 3 i 1/2 powinno wystarczyć)

Wodę, melasę, maślankę, drożdże, masło i koper wymieszać razem.

Do dużej miski wsypać mąkę żytnią, połowę mąki pszennej i sól. Wlać płyn i wymieszać. Wyrabiać ciasto około 10 minut, w między czasie powoli dosypując resztę mąki. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.

Z ciasta utworzyć kulę i przełożyć do czystej nasmarowanej tłuszczem miski ( oliwa lub masło) Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 i 1/2 godziny. Jeśli ciasto podwoi swoją objętość wcześniej należy je wyciągnąć, "zbić" i z powrotem utworzyć kulę i umieścić w misce. Ja to zrobiłam po pierwszych 30 minutach.

Następnie z ciasta uformować okrągły bochenek lub  bochenki i ułożyć na natłuszczonych blaszkach lub koszykach. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości na około 40 minut. Przed pieczeniem naciąć ostrym nożem w kilku miejscach. Piec w 190*C przez około 40 minut.

Wystudzić na kratce.

Smacznego!


sobota, 24 lipca 2010, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
joanna-kuchareczka
2010/07/24 00:28:31
Apetyczny chlebek o fajnej nazwie :D. Śliczne zdjęcia jak zwykle ;). Pozdrawiam
-
milk_chocolate84
2010/07/24 01:21:47
ostatnio sporo u mnie w domu mąki żytniej i upycham ją wszędzie więc i takim chlebkiem chyba nie pogardzę ;p Cudne zdjęcie :)
-
gosiaa99
2010/07/24 04:13:57
Joasiu: A wiesz, że pewnie jakby nie ta nazwa to raczej uwagi bym na ten przepis nie zwrocila:)
Milk_chocolate: No tak alebo za duzo, albo a malo :) tez tak mam, u mnie teraz za suzo pelnoziarnistej, wiec za niedlugo cos bede zmuszona upiec:) Pozdrawiam!
-
2010/07/24 07:14:52
Śliczny chlebuś, bardzo mi się podoba jego barwa :), pozdrawiam :)
-
Gość: Ivon, 80.51.181.*
2010/07/24 07:22:39
Fajny ten chlebek :D
-
ciastella
2010/07/24 07:23:09
przepięknie wygląda i ten śliczny kolor; zrobiłaś świetne zdjęcie;D
-
majazteca
2010/07/24 07:40:25
Apetyczne zdjecia. Jak tylko przeczytala nazwe od razu wiedzialam, ze to chlebek z tej wlasnie ksiazki :) Wciaz ja przegladam i nie moge sie zdecydowac, ktory chleb upiec :)
-
2010/07/24 07:54:57
Przepiękny. A że zmieniasz przepis to chyba dobrze :)
-
Gość: ewelajna, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/07/24 08:54:12
Teraz taka kromeczką na śniedanie..., albo dwie... oj, zjadłabym, bo wyglada pysznie...
-
Gość: kornik, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/07/24 09:24:11
Jaki ładny ma kolorek!
-
ugotujmy
2010/07/24 09:27:52
ciekawa jestem jak smakowałby z cukrem. i czy byłby słodki..
-
2010/07/24 09:35:53
Zgrabny chlebek :)
Dawno już nie piekłam pieczywa, czekam na ustąpienie upałów ;)
-
Gość: Agnieszka, *.satfilm.net.pl
2010/07/24 10:36:32
Ma piękny kolor. Z chęcią wzięłabym jedną kromkę. Pozdrawiam :)
-
majanaboxing
2010/07/24 10:58:09
Chlebek wygląda świetnie! Bardzo profesjonalny!:)
-
justmydelicious
2010/07/24 10:58:43
ma piękny kolor!
-
gosiaa99
2010/07/24 13:07:41
Anytsujx:Dziękuje, tak melasa dodaje ladnego koloru:)
Ivon: dzieki:)
Ciastella: Dziekuje, zawsze sie staram..z lepszym lub gorszym skutkiem:)
Majazteca:Prawda? Jest tak wiele ciekawych przepisow, ze tez mam dylemat. Szkoda, ze nie ma zdjec do kazdego chleba, to by ulatwilo sprawe:)
kabamaiga: Chyba tak ;P ":)
EwelajnaL to porywaj szybciutko:))
Kornik: Dziekuje:)
Ugotujmy: Mysle, ze tak w ogryginalnym przepisie dochodzi jeszcze dodatkowo 1/4 szklanki brazowego cukru i szczypta zwyklego...wydaje mi sie, ze to za duzo...przynajmniej jak dla mnie
Abbro: Nie dziwie sie:) Ale czekam na twoj kolejeny przepis:) Zawsze z mila checia przegladam twoj blog:)
Agnieszko: gdybym tylko mogla sie podzielic:)
Majanko: dziekuje:))
justmydelicous: Dziekuje;)
Pozdrawiam! :)
-
2010/07/24 15:35:03
Śliczne dziurki. Chętnie skorzystam z przepisu!
-
wypiekibeaty
2010/07/24 15:52:08
ale smakowite zdjęcia:) częstuję się kromeczką:)
pozdrawiam
-
2010/07/24 22:41:45
Nie no, nazwa genialna! Chociaż chlebek też niczego sobie :)
-
gosiaa99
2010/07/25 00:02:20
Mojamalakuchnia: Dziekuje i bardzo sie ciesze;)
Maniu: Mnie tez ta nazwa przyciagla:))
Beatko: Slicznie dziekuje, ciesze sie ze wam sie chlebek spodobal:)
-
milk_chocolate84
2011/06/11 10:04:21
Gosiu, bardzo chciałabym upiec ten chleb, ale nie mam melasy. Czy mogę dać zatem miód? Wiem że utraci ten wspaniały kolor, ale czy coś poza tym?
-
gosiaa99
2011/06/11 12:36:56
milk_chocolate: Tak melase mozesz zastapic miodem. Melasa poza kolorem dodaje specyficznego smaku, ale nie jest on "aż tak wyczuwalny" i mozna sie bez niego obejsc ;-)
Mielgo pieczenia, a ja tez wlasnie zabieram sie za krecenie ciasta ;))
-
milk_chocolate84
2011/06/11 12:56:49
ok, zatem już wszystko wiem :) Lecę wyrabiać ;) Trzymaj kciuki, pozdrawiam :)
-
milk_chocolate84
2011/06/11 20:46:11
genialny!! Kolejny sukces do którego się bezpośrednio przyczyniłaś :) dziękuję :)
-
gosiaa99
2011/06/11 21:24:41
No kochana nie watpilam w twoje umiejtnosci!:) Wiedzialam, ze chlebek ci sie z pewnoscia uda. Ciekawa jestem czy bardzo zmienil kolor, bo nie uzylas melasy..no nic czekam na zdjecia;))

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.