Blog > Komentarze do wpisu

Chleb od młynarza

Bardzo lubię przegl±dać "Fotoforum" zreszt± wszystkie inne strony lub ksi±żki pełne zdjęć. Zawsze mam potem głowę pełn± pomysłów i ręce pełne roboty:)

Tak też było dzisiaj gdy zobaczyłam ten chleb KLIK i pomy¶lałam, że to ¶wietny pomysł na upieczenie chleba składaj±cego się z kilku różnych m±k. Przejrzałam szafkę i zabrałam się do pracy i powiem wam, że chlebek jest wspaniały! Następnym razem podwoje porcję, bo ten nie wychodzi za duży.

Wilgotny, zwarty mi±ższ i miękka skórka, co ułatwia krojenie.A poza tym wbrew pozorom nie jest trudny do zrobienia ;)

Polecam!

Składniki na jeden mały bochenek

  • 2/3 szklanki m±ki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 2/3 szklanki m±ki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki m±ki żytniej (razowej)
  • 1 szklanka m±ki pszennej
  • 2 łyżki kiełków pszenicy
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli

Wszystkie rodzaje m±ki, kiełki, siemię i sól wsypać do dużej miski. Drożdże, i miód rozpu¶cić w wodzie, dodać oliwę, a  następnie wlać do m±ki. Cało¶ć dokładnie poł±czyć, ciasto powinno się lepić. Ręcznie lub za pomoc± maszyny wyrabiać przez około 4 minuty. Po tym czasie ciasto powinno odchodzić od boków miski, ale w dalszym ci±gu delikatnie się lepić. Nie powinno być rzadkie, ale też nie może być za twarde. W razie zbyt mokrego ciasta, należy podsypać łyżk± m±ki pszennej i jeszcze wyrobić przez chwilę. Czyst± miskę spryskać odrobin± oleju lub oliwy. Ciasto uformować  kulę i przełożyć do miski. Przykryć foli± plastikow± i odłożyć w ciepłe miejsce do wyro¶nięcia na 2 godziny. Po godzinie ciasto wyj±ć na blat, delikatnie rozłożyć i odłożyć do ponownego wyrastania.

Z ciasta uformować podłużny bochenek i umie¶cić o natłuszczonej o obsypanej np. sezamem keksówce. Wierzch posmarować odrobin± oleju, nałożyć folię i odstawić do wyrastania. Po około 40 minutach włożyć do piekarnika. Piec przez 30 -35 minut w 200 *C.

Smacznego!

¶roda, 14 lipca 2010, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
Go¶ć: ewelajna, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/07/14 00:39:59
Ładny ten Twój chleb - z kiełkami pszenicy miałabym pewien problem, ale poza tym prosty:)
-
gosiaa99
2010/07/14 03:05:08
Ewelajna: Dziękuje, a kiełki oczywi¶cie można pomin±ć i np. dodać ziaren słonecznika ;)
Pozdrawiam ;)
-
majanaboxing
2010/07/14 06:36:01
¦liczny chlebek:) Porywam kromkę na ¶niadanie!

Miłego dnia :)
-
2010/07/14 07:14:06
normalnie wzorowy wypiek! bardzo pysznie wygl±da!
-
2010/07/14 07:15:28
Chleb prezentuje się wspaniale, Ja również poczęstuję się kromeczk± do ¶niadania ;)

Pozdrawiam :)
-
justmydelicious
2010/07/14 07:32:22
ma piękny kolor :) taki miodowy :)
-
wiosenka27
2010/07/14 07:41:56
Lubię takie ciemne chlebki:)
-
n_ina
2010/07/14 07:47:09
wygl±da bardzo dobrze, lubię takie chleby
-
2010/07/14 09:23:18
Dzisiaj bym się dała za kromkę pokroić - umieram z głodu :) Wygl±da bardzo apetycznie! :)
-
milk_chocolate84
2010/07/14 11:21:31
chciałabym mieć zdolno¶ci do pieczenia takich pysznych chlebków. Tymaczasem nie jest to jeszcze moja najlepsza strona :) ;) Piękny chlebu¶, ale cóż dziwnego.. u Ciebie wszystkie tak wygl±daj± ;)
-
zaytoona
2010/07/14 11:55:05
Super pomysł!
Tylko sk±d ja wezmę tyle rodzajów m±k? ;))

Pozdrawiam!
-
izaa_a
2010/07/14 12:13:55
piękny chlebek.......musi być pyszny;):)
-
Go¶ć: Agnieszka, *.satfilm.net.pl
2010/07/14 12:19:32
Pięknie wygl±da. Zapisuję przepis :)
-
2010/07/14 13:18:44
fantastyczny, jest prawdziwie fantastyczny, bardzo mi się podoba. Ja peikł±m co najwyżej z dwóch rodzajów m±k chlebek (:
-
2010/07/14 15:08:39
Piękna nazwa, a chlebu¶ jeszcze piękniejszy!:)
-
emma001
2010/07/14 15:12:34
z taim chlebkiem to kanapki to luksus ;)
-
ugotujmy
2010/07/14 16:09:50
domowe chleby, bez względu na rodzaj uzytej m±ki, maj± w sobie magie
-
2010/07/14 22:36:16
¶liczny bochenek chlebka:))
-
gosiaa99
2010/07/15 19:54:55
Dziękuje wszystkim :))
Pozdrawiam
-
olciaky
2010/07/19 22:33:54
Przepiękna nazwa, będzie to chleb następny jaki upiekę;)
Buziaki przesyłam!
-
Go¶ć: marialeksandra, *.dynamic.chello.pl
2011/11/30 09:21:09
miałam ostatnio przestój z zakwasowcami, bo maj±c doła, w przypływie szaleństwa jakiego¶ wywaliłam słój z prawie rocznym zakwasem do ¶mieci i potem żałowałam... Nastawiłam nowy, ale zanim nabrał mocy, wróciłam na trochę do drożdżowych chlebów. i ten własnie najbardziej przypadł do gustu mojej rodzinie :)
-
gosiaa99
2011/11/30 12:39:21
Ogromnie sie ciesze, ze chleb posmakowal:)
A co do zakwasu, to wsyd sie przyznac...ale u ja juz kilka razy zapomnialam o zakwasie.....i nadawal sie juz pozniej tylko do wyrzucenia.

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
s± własno¶ci± autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.