Blog > Komentarze do wpisu

Sałatka Cezar

 

Jest tak wiele odmian tej sałatki, że szukając oryginalnego przepisu się pogubiłam:) Ale starałam się jak najbardziej przybliżyć wam proces jej wykonania oraz inne składniki jakie możemy uwzględnić w przepisie.

Ja zawsze robię ją "na oko" tzn. zaczynam od oliwy, sok cytrynowy, kilka ząbków czosnku i sos Worcestershire + grzanki bez których nie można się obejść :). A następnie dodaje wszystko co mi w rękę wpadnie czyli sałata, pomidory, czasem jajko ugotowane na twardo itp, a kończę na parmezanie. Należy pamiętać aby grzanki dodać na samym końcu, inaczej nasiąkną sosem.

Składniki podstawowe:

  • 3 szklanki posiekanej sałaty rzymskiej
  • 4-5 łyżek startego parmezanu
  • 1 jajko ugotowane ma miękko ( delikatnie ścięte)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 i 1/2 łyżeczki sosu Worcestershire (patrz definicja poniżej)
  • 2 ząbki rozgniecionego czosnku
  • pieprz do smaku
  • + 4 kromki białego chleba , łyżka oliwy

Pieczywo kroimy na małe kwadraciki, polewamy łyżką oliwy, mieszamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180*C przez około 30 minut, co jakiś czas mieszając.

W misce należy połączyć razem, oliwę, czosnek, ocet, sok z cytryny, sos i jajko które powinno być w większej części płynne. Oczywiście możemy je pominąć, ja tym razem także to zrobiłam. Składniki należy dokładnie wymieszać i przyprawić pieprzem do smaku.

Do dużej miski wsypać sałatę, polać sosem, wymieszać. Na wierzch wysypać grzanki i parmezan.

Dodatkowe składniki które możemy użyć:

  • majonez
  • inne rodzaje sałaty
  • kurczak
  • ser "romano"
  • krewetki
  • łosoś
  • boczek
  • sardela
  • pomidory

Sos Worcestershire to  sos kulinarny o korzennym smaku i płynnej konsystencji; produkowany przez firmę "Lea & Perrins" w angielskim mieście Worcester. Produkcja sosu na skalę przemysłową ruszyła w 1837 roku. Sos jest dodatkiem smakowym do zarówno poddanych obróbce (gotowaniu) dań, jak i dań niegotowanych, w szczególności zaś do dań z  wołowiny Jest też ważnym składnikiem sałatki Cezara oraz koktajlu " Krwawa Mary".

Sfermentowany sos rybny garum był jedną z nieodłącznych części kuchni greckiej i rzymskiej oraz stanowił podstawę handlu cesarstwa rzymskiego, lecz sos Worcestershire jest spuścizną kontaktów imperium brytyjskiego z Indiami. Podobne sosy bazujące na sfermentowanych  anchois pojawiały się w Europie już w XVII wieku, lecz popularność sosu Worcestershire nastąpiła w latach 30. XIX wieku.

(źródło - Wikipedia)

 

niedziela, 11 lipca 2010, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Komentarze
2010/07/11 07:51:37
Mam przepis na tę sałatkę od dawna ale jakoś nie mogę się za nią zabrać, tyle jest przepisów do wypróbowania. no ale musze w końcu ją zrobić. Twoja wersja jest bardzo smaczna:)
-
2010/07/11 09:08:36
Bardzo lubię tą sałatkę i masz rację, przepisów na nią jest mnóstwo. Pięknie wygląda, tak letnio i kolororwo :)
-
2010/07/11 09:11:30
Mniam, powiem tyle - po prostu mniam!:))
-
2010/07/11 10:49:04
lubię te kolory. i ten smak.
-
2010/07/11 12:12:44
Idealna. Do obiadu, na kolację i śniadanie! mniam!
-
2010/07/11 12:15:13
kolory lata :) To jedna z moich ulubionych sałatek, a u Ciebie na zdjęciu wygląda powalająco pysznie :)
-
Gość: Nika, chello089074211112.chello.pl
2010/07/11 12:28:24
Sałatka Cezar jest dobra na wszystko:)
Bardzo apetyczny blog - Pozdrawiam
-
2010/07/11 14:49:42
Ta sałatka to jedna z niewielu sałatek, które lubię. Śliczne, apetyczne zdjęcia.
Pozdrawiam
-
2010/07/11 15:09:54
Ja też ją bardzo lubię :)
-
Gość: PasjaPieczeniaLillan, cbe86.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/07/11 15:28:47
Wspaniała! :) Chyba się skuszę, bo sałatki są niezastąpione w takie upały...
-
2010/07/11 16:14:55
Wiosenko: Oj tak wersje jest tak duzo, jak przepisow na ciasteczka z czekolada:))
Kasiu: Slicznie dziekuje;)
Majanko: zgadzam sie hehe;)
Ugotujmy: ja tez ;)
justmydelicous: Zgadza sie, bardzo mi tez smakuje z kurczakiem:) Pycha!
Milk_chocolate: O to trafilam :)) Dziekuje:)
Usagi: Ta saltka jest tak pyszna, ze mysle ze malo kto moze ja nie polubic:)
Maniu: W takim razie moze i ty sie skusisz? ;)
Lillian: O Wspaniale, dziekuje:)
Pozdrawiam
-
2010/07/11 16:23:43
uwielbiam :-)
-
2010/07/11 19:41:19
To jedna z moich ulubionych... do chrupania.
Twoja wygląda pyszniasto :DDDDD
-
2010/07/11 22:34:04
mm... jakie pyszności tu nam prezentujesz Gosiu:))) mniam
-
2010/07/11 22:34:29
Bardzo lubię takie sałatki, są przepyszne i zdrowe!! Super smacznie wygląda:-) pozdrawiam
-
2010/07/11 23:04:22
a ja ją muszę w końcu zrobić, bo brzmi naprawdę fajnie i smacznie :)
-
2010/07/12 08:49:44
i ja też muszę w końcu zrobić.... widziałam wiele razy ale nie jadłam ani nie robiłam...;)
-
2010/07/12 11:52:53
Słyszałam o tej sałatce, ale jakoś o niej zapomniałam. Twoje prześliczne, jak zresztą zwykle, zdjęcia i dokładny przepis zdopingowały mnie do jej zrobienia. Pozdrówki :)
-
2010/07/12 12:04:48
Zajadałam sie ta sałatką w Australii:) Do tego stopnia ze jak wóciłam nie mogłam na nią parzeć przez ponad rok!! Ale teraz chyba zatęskniłam .. Tylko tam robili tylko z sałaty, grzanek i sera:) I tak była pyszna.
-
2010/07/12 13:50:38
ja się szczerze przyznam, że sałatki cezar nigdy nie jadłam.. a wygląda tak apetycznie, że muszę się skusić :) zwłaszcza, że w takie upały pyszna sałatka często zastępuje mi obiad ;P pozdrawiam..
-
2010/07/12 14:43:11
Pyszna sałatka !:)
-
2010/07/12 15:21:33
Telepatia.
U mnie była wczoraj:)
Pozdrawiam
www.WaniliowaChmurka.blogspot.com
-
2010/07/12 19:14:28
Dziękuje wszystkim! :)
ses-ame: A z serem tez musi byc pyszna, ciekawa jestem jaki to byl ser
Izabell: Oj koniecznie mussisz sprobowac!
Olciu: oj chyba masz racje:)
-
2010/07/12 19:50:35
Albo twardy parmezan albo gorgonzola:))ale myśle sobie że i z innym by była smaczna:)
-
2010/07/12 20:27:51
ses-ame; z parmezanem prktycznie zawsze robie, ale z gorgonzola to musi byc pyszne!: ) Ale fakt faktem, pewnie ze wszystkim serami (które lubiemy) będzie dobrze smakować:)
Dziękuje za informacje i pozdrawiam!
-
2010/07/13 13:26:02
Zapomniałam napisać ze też polewają sosem. Często jest to sos czosnkowy jakoś specjalnie robiony ale nie wyciągnęłam od człowieka u którego ją kupowałam jak sie taki sos robi:/
-
2010/07/13 16:52:53
To ja podobnie jak wiosenka27. Wiele razy już na nią patrzyłam (na sałatkę ) ale jakoś nigdy nie mogłam się za nią zabrac.Fajnie, że u ciebie są dodatkowe skladniki które można "wrzucić". Super. Myślę, że teraz się zmobilizuję :)
-
2010/07/14 00:11:45
ses-ame : Oj dziekuje..no tak co miasto to inna salatka cezara albo co ulica ;p ;))
Cezoniu: KOniecznie trzeba sprobowac, bo tak naprawde nie ma co w niej nie lubic..hmn moze poza rzymska salata, bo ja nie kazdy uwielbia, ale cala reszta musi przypasc do gustu:)

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.