Blog > Komentarze do wpisu

Serowe wiatraczki z powidłami

Pyszne serowe ciasteczka z powidłem. Zamiast "cream cheese" można użyć tłustego twarogu, ale wtedy dodać odrobinę mniej mąki. W zależności od tego jak ciasto zostanie rozwałkowane, takie otrzymamy ciasteczka. Dla przykładu: przy cienko rozwałkowanym cieście wiatraczki, będą bardziej kruche i chrupiące. Natomiast przy grubszych ciasto będzie pulchniejsze i miękkie. Ja zrobiłam trochę grubych i cienkich i obydwa rodzaje bardzo mi smakują:)

Źródło: Przepis zmodyfikowany:XXXX

Składniki:

Ciasto:

  • 2 ( +2-3 łyżki) szklanki mąki pszennej
  • 100g sera "cream cheese"
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 115g  miękkiego masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • powidła

Masło utrzeć z cukrem i serem na gładką masę. Wbić jajko, wlać ekstrakt i mieszać aż składniki się połączą. Następnie powoli dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię i wstawić na 2 godziny do lodówki.


Ciasto podzielić na 3 części, a następnie każdą rozwałkować na kwadrat o grubości około 3 mm. Nożem podzielić na mniejsze kwadraty o boku 5 cm. Każdy rożek naciąć  delikatnie nożem. Na środek położyć po około 3/4 łyżeczki powidła. Co drugi rożem zawinać do środka, lekko docisnąć. Proponuje zwijanie robić już na blaszce na której będziemy piec.

Wiatraczki piec około 10 minut w 180*C. Boki powinny się lekko zarumienić. Po wystudzeniu posypać cukrem podrem.

Smacznego!

czwartek, 08 lipca 2010, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2010/07/08 18:56:37
Jejku jakie są cudowne! Zazdroszcze umiejętności robienia takich pięknych wiatraczków!:)
-
2010/07/08 18:57:13
jak ja lubię takie przepisy jak w zależności od wykonania otrzymujemy z tych samych składników różne ciacha, miękkie bądź chrrrupiące (:
-
Gość: kornik, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/07/08 19:02:39
Jakie piękne! Bardzo apetycznie wyglądają. Schrupałabym takiego wiatraczka ze szklanką herbaty przy wieczornym, zachodzącym słońcu:)
-
gosiaa99
2010/07/08 19:03:18
Majanko dziękuje, ale one sa bardzo prste do wykoniania a faktycznie wygladaja jakby bylo przy nich duzo pracy:))
Viridianko: Oj tak to wszystko dzieki serkowi:)) Cienkie szybko sie rumienia i staja sie bardziej "suche" czyli kruche ;) A znowu grubsze puchna i przypominaja odrobine francuskie ciasto ;)
-
2010/07/08 19:05:56
a w jakiej temperaturze powinno się je piec?:)
-
gosiaa99
2010/07/08 19:06:07
Kornik: A wiesz przypomnialas mi jak dawno nie siedzialam na zewnatrz i czekalam na zachod slonca...czas to nadrobic ;)
-
wiosenka27
2010/07/08 19:08:29
Wspaniałe wiatraczki, kiedyś robiłam podobne z brzoswkiniamii:)
-
ugotujmy
2010/07/08 19:08:59
ja bym chyba wybierała kruche i chrupiące.. :-)
-
zaytoona
2010/07/08 19:58:46
Jakie piękne!
Szkoda, że mnie tak bardzo brak cierpliwości...
-
2010/07/08 23:14:46
takie wiatraczki nie mają u mnie szans na przetrwanie... znikają jeszcze ciełe :)
-
milk_chocolate84
2010/07/08 23:16:26
cudeńka :) Ale co tam.. u Ciebie to inaczej być nie może ;)
-
izaa_a
2010/07/09 08:48:44
cudne....:) jak będzie chłodniej muszę zrobić, bo teraz jakoś nic mi sie nie chce
-
2010/07/09 20:39:26
Wiatraczki sa urocze :)
Pewnie sie powtarzam po raz kolejny ale Twoje zdjecia sa cudowne :)
-
ses-ame
2010/07/09 21:16:00
Ale super!! :))))
-
gosiaa99
2010/07/10 00:07:23
Dziękuje, dziękuje i jeszcze raz dziękuje:))
-
cezonia_wino_i_oliwki
2010/07/10 09:35:29
Alez są piękne te wietraczki! Nigdy takich nie robiłam. U mnie w domu często gościły jak byłam mała "chusteczki" z serkiem ;)
-
Gość: PasjaPieczeniaLillan, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/07/11 15:27:19
Śliczne wiatraczki! Ja na pewno bym sobie nie poradziła z ich zwijaniem, ale Twoje cieszą oko :) I na pewno są pyszne!
-
Gość: , *.rev.pro-internet.pl
2010/10/31 21:12:55
ile ich wychodzi z przepisu?
-
gosiaa99
2010/10/31 21:33:58
W zaleznosci jak cienko je rozwalkujesz. Srednio powinno wyjsc okolo 26;-)

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.