Blog > Komentarze do wpisu

Biały domowy chleb z makiem

Typowy biały chleb na kanapki, tosty grzanki, zapiekanki itp.  Ma bardzo delikatny miąższ i miękką skórkę.

Będzie dobrze smakować zarówno z wędliną, ale także  i na słodko np. z konfiturą.

Polecam!

Źródło: Książka : The bread bible - Beth Hensperger's

Składniki: (dwa bochenki)

  • 3/4 szklanki ciepłej wody (nie gorącej)
  • 1 i 1/2 łyżki suszonych drożdży
  • szczypta cukru
  • 1 i 1/2 szklanki letniego mleka
  • 8 łyżek miękkiego masła
  • 2 i 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki suchego maku ( opcjonalnie)
  • 5 - 5 i 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej

Glazura:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietanki lub mleka
  • 2 łyżki maku

Składniki na glazura połączyć razem.

 

Przygotować dwie foremki ( u mnie 25cm) ( chleby mogą być także pieczone bez foremek na zwykłych blaszkach). Każdą natłuścić lub wyłożyć dobrym papierem do pieczenia i posypać makiem.

Drożdże rozpuścić w wodzie, zamieszać i dostawić na 10 minut.

Do dużej miski wlać mleko, mak,  dodać masło, cukier, sól, 2 szklanki mąki i miksturę drożdżową. Za pomocą robota lub ręcznie zacząć wyrabiać, w między czasie dosypując resztę mąki. Stolnicę delikatnie oprószyć mąką, przełożyć ciasto i wyrabiać ręcznie przez około 5 -7 minut, aż zrobi się gładkie i elastyczne.

Czystą miskę spryskać olejem lub oliwą, przełożyć ciasto i przykryć. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.

Po upływie czasu podzielić na 6 równych części. Każdą rozwałkować na podłużny placek, zwinąć ściśle, i ułożyć po 3 roladki do foremki "złączeniem do dołu"( patrz zdjęcie nr. 1 i 2)


Foremki przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 35 -45 minut.

Przed pieczeniem wierzch posmarować glazurą i posypać makiem.

Piec  w 185 *C przez około 40 minut.

Studzić na kratce.

Smacznego!


poniedziałek, 16 sierpnia 2010, gosiaa99
Tagi: mak drożdże

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
mojeslodkie
2010/08/16 21:05:11
ślicznie wygląda, aż chce się sięgnąć po kromeczkę:)
-
gosiaa99
2010/08/16 21:24:40
Dziękuje;) Można się częstować:)
-
2010/08/16 21:39:57
Prześliczny, zapisuję przepis :)
-
2010/08/16 21:47:09
Wiesz co, muszę upiec chleb, i sobie ten upiekę. Idę.
-
zaytoona
2010/08/16 22:04:27
Co prawda jestem zdecydowaną zwolenniczką ciężkich chlebów na zakwasie - ale gdyby mnie poczęstować kromeczką takiej pyszności bez wątpienia bym nie odmówiła. ;)

Pozdrawiam!
-
2010/08/16 22:12:10
wlasnie miacham ciasto lewa reka :)
-
gosiaa99
2010/08/16 23:00:32
Anytsujx: Bardzo sie ciesze;)
Nobleva: ojej, milo mi!:)) To na jutro śniadanie będziemy mieć to samo :)
Mam nadzieje, ze ci posmakuje:)
Pozdrawiam!
Zaytonna: Ja także lubię chleby na zakwasie..ale gdy potrzebuje upiec bochenek przypominam sobie, ze moj zakwas jest w lodówce..:/
-
Gość: kornik, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/08/16 23:21:35
Widać, widać, że puszysty ten Twój chlebek w środku i miękki. Pięknie zezłocony z wierzchu!
-
milk_chocolate84
2010/08/16 23:45:04
oo.. kochana jesteś :) Znowu coś dla mnie ;) Taki jaki lubimy :D
-
2010/08/16 23:45:09
świetny kształt mu nadałaś, wygląda pięknie!
-
gosiaa99
2010/08/17 00:41:25
Kornik: Dziękuje! Właśnie dodałam mu dodatkowe 5 minut, aby nabarał ładnego koloru :)
Milk_chocolate: Ojej bardzo się cieszę:))
Viridianko: Dziękuje, :)
-
majazteca
2010/08/17 07:47:58
Ale ma swietny ksztalt. Juz dla samego jego ksztaltu warto go upiec :) Piekny chlebek.
-
Gość: karmel-itka., *.dynamic.gprs.plus.pl
2010/08/17 08:32:39
takim chlebem rozpocząc dzień to prawdziwa bajka... taki miękki, tak puszysty i niepowtarzalny. mam ogromny sentyment do domowego pieczywa, ale jakoś nie mogę się zabrac za jego przygotowywanie...
-
2010/08/17 09:43:11
Kolejny piękny wypiek Gosiu! :)
-
Gość: Kuchenne Figle, 193.24.14.*
2010/08/17 12:13:34
Ślicznie wygląda!
-
2010/08/17 12:19:27
No, pyszny jest, tosty z niego sobie zrobiłam i wyszły idealne, to zawsze najlepszy sprawdzian dla białego chleba.
-
Gość: Ivon, 195.117.67.*
2010/08/17 14:09:44
Jak malowany ! - taki piękny !
-
gosiaa99
2010/08/17 14:17:14
Majazteca: dziekuje slicznie:)
Karmelitko: Moze jednak sie skusisz? ;) Ale ostrzegam, ze pieczenie chleba wciaga!:)
Maniu: dziekuje;)
Kuchenne figle: dziekuje;)
Noblevo: U mnie już po chlebie zostałą tylko piętka;) Cieszę się, że posmakował:)
Ivon: dziękuje:)
-
dorota20w
2010/08/17 14:33:31
Smakowicie wygląda !
-
Gość: monikucha, 192.107.26.*
2010/08/17 16:58:44
swietny chlebek, w sam raz cos dla mnie!
-
gosiaa99
2010/08/18 03:34:06
Dziękuje;)
-
2010/08/18 09:12:20
śliczny ten chlebek!! i pewnie pyszny!
-
joanna-kuchareczka
2010/08/19 00:04:29
Fajny, taki "neutralny" chlebek do wszystkiego, no i niezawodna metoda zwijania ;)). Pozdrawiam gorąco z Polski :)
-
usmiecham-sie
2010/08/19 08:18:48
Fajny pomysł z tymi trzema zawijankami. Podoba mi się :)
-
2010/08/19 21:39:47
bardzo ładny ten Twój chlebuś!:)
-
2010/08/20 22:21:29
Nie ma to jak smak i zapach domowego chleba.

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.