Blog > Komentarze do wpisu

Chrupiąca tarta z ciasta fillo w greckim stylu

Wspaniałe tarta! Dosłownie nie można się jej oprzeć:) Mega chrupiąąąąca!

Farsz nie rozlewa się na boki, więc bez problemu możemy ją pokroić i elegancko zaserwować.

Dla "mięsożerców" do środka możemy włożyć upieczone wcześniej kawałki kurczaka.

Podawać z sałatą.

Gorąco polecam!

Źródło:http: XXXX

Składniki:

  • 200g szpinaku
  • 175g suszonych pomidorów
  • 100g sera feta
  • 50g sera mozzarella
  • 250g ciasta filo (ja użyłam tylko 200g)
  • 2 jajka
  • przyprawy : czosnek, sól, pieprz, oregano

Na patelnie lub do garnka wrzucić szpinak i czosnek, podlać trzema łyżkami wody i podgrzewać do czasu, aż "opadnie". Nadmiar wody odsączyć na sitku, a następnie posiekać.

Pomidorki pokroić, wrzucić do dużej miski. Kolejno dodawać szpinak, jajka, przyprawy i sery. Całość wymieszać.

Przygotować formę o wymiarze 22cm.

Delikatnie rozwinąć ciasto filo ( najlepiej na wilgotnej ściereczce, co zapobiegnie wysychaniu)

Na spód tortownicy(23cm) wyłożyć płat ciasta, posmarować odrobiną oliwy ( z suszonych pomidorów) i położyć kolejny kawałek ciasta. Układać tak, aby boki wystawały poza obręcz. Pozostawić kilka płatów na wierzch. Na spód wylać masę; wyrównać.

Pozostawione boki zawinać na wierzch, tak aby dokładnie przykryć farsz. Można posmarować jeszcze oliwą i dołożyć ( jeśli potrzeba) jeszcze kilka płatów na wierzch. Piec w 180*C przez około 30 minut.

Smacznego!

* Oliwą nie musimy smarować dokładnie każdego płatu, wystarczy "maznąć" w kilku miejscach.*

niedziela, 29 sierpnia 2010, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
karmel-itka
2010/08/29 01:48:47
o rzesz. jaka cudowna! a te kolory, te składniki! i smak musi byc koszmarnie smaczny, wyrafinowany, niebezpiecznie czarujący ;]
-
milk_chocolate84
2010/08/29 02:00:55
bardzo fajne, eleganckie danie :) Przepis już w zakładkach ;)
-
gosiaa99
2010/08/29 02:39:19
Karmelitko: Dziekuje, tarta czy tez racze "paj" bardzo nam smakowala.
Goraco polecam, bo warto:)
milk_chocolate: Dokladnie! Napewno mozna "zablysnac" przy gosciach :))
-
Gość: anna.kaminska.pl, 82.177.55.*
2010/08/29 07:29:29
Wszystkie tary lubię. Te z ciasta fillo też - na słono i słodko.
Toja wygląda pysznie!
-
2010/08/29 08:37:17
ale ładne zdjęcia robisz wytrawnym wypiekom, ja się staram ale mi nie wychodzą ;P wolę słodkości fotografować.
-
Gość: gosiab_3, *.adsl.alicedsl.de
2010/08/29 09:36:19
alez pieknie i apetycznie sie prezentuje :)
Pozdrawiam :)
-
zaytoona
2010/08/29 09:59:12
W tej tarcie są tak właściwie wszystkie moje ulubione składniki - więc jak tu się nie skusić? ;))

Pozdrawiam!
-
Gość: kornik, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/08/29 10:06:30
Ciasto filo wygląda pięknie, lubię te jego cieniutkie warstwy i warstewki. A jak w środku jeszcze znajdą się takie pyszności to już w ogóle wow:)
-
2010/08/29 10:34:17
Szkoda, że nie mam ciasta filo, bo wszystkie inne składniki tak, pychotnie wygląda ta tarta.
-
majanaboxing
2010/08/29 11:22:09
Jaka cudnie kolorowa! Piękna tarta i musi wspaniale smakować:)
-
justmydelicious
2010/08/29 11:34:04
pyszny ten grecki styl :)
-
2010/08/29 12:38:29
Gosiu, widzę, że rozsmakowałaś się w tartach. :) Ja aktualnie poluję na odpowiednią formę. :)
-
peggykombinera
2010/08/29 15:36:46
pięknie się prezentuje.
żałuję jedynie, że nie mam ciasta filo (a sama nie podejmę się własnej produkcji).
zdjęcia hipnotyzują - są wspaniałe :)
dosłownie kęs Grecji na wyciągnięcie ręki :)
-
dorota20w
2010/08/29 22:01:34
bardzo apetycznie wygląda !
-
gosiaa99
2010/08/30 14:11:01
Dziekuje slicznie :))
Viridianko: Hmn, zdecydowanie wole fotografowac wytrawne wypieki. Doslownie same sie ukladaja :)
Peggy: Oj ja tez bym sie nie podjela, duzo ..duzo pracy i cierpliwosci.
Ale na cale szczescie ciasta nie jest bardzo drogie, wiec mozna sobie na nie pozwolic;)

-
2010/08/30 16:01:27
Gosiu to jest przepiękne.
-
kubako
2010/08/30 21:12:19
Piękne! Szukałem ostatnio filo, ale nie udało się odnaleźć. Musze wybrać się na drugi koniec miasta do lepiej zaopatrzonych sklepów.... Pozdrawiam!
-
gosiaa99
2010/08/31 01:53:57
Kabamaiga: Dziękuje;)
Kubako: Napewno nie zaszkodzi :) Ciasto fillo , czy tez francuskei warto miec chocby na wypadek niespodziewanych gosci:))
-
efi
2010/08/31 11:10:55
Bardzo fajny przepis i piękne zdjęcia. Może uda mi się gdzieś kupić ciasto filo, chociaż dotąd niegdzie się z nim nie spotkałam. Pozdrawiam serdecznie - muffingirl
-
2010/09/02 22:00:10
mmm... jaka smakowita tarta:) jeszcze nie miałam okazji spróbować tego ciasta:)

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.