Blog > Komentarze do wpisu

Kotlet szwajcarski ( Cordon Bleu)

Klasyczny cordon bleu, zwany inaczej kotletem szwajcarskim. Jest to panierowany filet ( zazwyczaj z cielęciny) z " kieszonką" wypełnioną serem i szynką. W skrócie -ulepszona wersja "kotleta"

Napewno mieliście okazje zrobić go w domu, czy  też zjeść w restauracji. A jeśli nie, to przepis jest banalnie prosty, więc każdy poradzi sobie z przygotowaniem.

Gwarantuje, że posmakuje ;)

Źródło:"Kobieta i życie"

Składniki:

  • 4 sznycle cielęce lub drobiowe
  • 4 plastry gotowanej szynki
  • 4 plastry żółtego sera
  • jajko
  • pół szklanki mleka
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • główka sałaty
  • pół cebuli
  • pół szklanki śmietany
  • łyżka octu winnego
  • pieprz, sól cukier

Sznycle lub filety oczyść z błon, opłucz. Zalej mlekiem i wstaw na pół godziny do lodówki. Osusz mięso i delikatnie rozbij na cienkie, owalne plastry, uważając, żeby nie zrobić dziur.Przypraw odrobiną soli i pieprzu.



Plastry szynki przytnij tak, aby pasowały do kształtu sznycla, a potem przekrój na połówki. Na każdym sznyclu ułoż (w taki sposób, by połowa pozostała wolna) pół plastra szynki, na niej plaster sera i znów pół plastra szynki. Gotowy kotlet złoż na pół. Możesz spiąć go wykałaczką, ale jest to nie koniecznie.



Jajko wbij do głębokiego talerza, roztrzep widelcem z odrobiną soli. Na drugi talerz wsyp mąkę, a na trzeci bułkę tartą.  Gotowe sznycle panieruj w mące, zanurzaj w jajku, a na koniec w bułce tartej.  Na dużej patelni rozgrzej olej ( możesz dodać łyżeczkę masła), smaż kotlety na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.


Sałatę umyj, osusz, porwij na kawałki. Śmietanę wymieszaj z octem, solą, pieprzem oraz cukrem do smaku. Cebulę obierz, posiekaj w drobną kosteczkę.  Tuż przed podaniem wymieszaj z sałątą.

Cordon bleu podawaj z sałatą i frytkami.

Smacznego!

 

wtorek, 31 sierpnia 2010, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Komentarze
2010/08/31 06:41:05
Bardzo elegancki i pyszny kotlecik :))
-
2010/08/31 07:58:20
uwielbiam! A twoje takie smakowite!
-
2010/08/31 08:16:23
też tak robię, jest pyszny
-
2010/08/31 08:24:29
Pyszny kotlecik:)
-
2010/08/31 08:48:25
często robię takie kotleciki :) Czasem udziwniam dodając do środka jeszcze pieczarki, paprykę czy nawet kiszony ogórek :)) Pycha :D
-
2010/08/31 10:18:36
mega apetycznie wygląda.....lubię takie dania:)
-
2010/08/31 10:40:09
już tak apetycznie wyglądają na tej fotografii... och!
-
2010/08/31 11:11:15
prezentuje sie smakowicie:) narobilas mi smaku:)
-
2010/08/31 11:58:17
przepiekne robisz zdjęcia wytrawnym wypiekom! no nie mogę się napatzrec na... kotleta! xD
-
2010/08/31 12:50:22
Apetyczny :)
-
2010/08/31 12:55:16
Lubię tak przyrządzane mięso. Twoje wygląda THE BEST !!!!
-
2010/08/31 12:57:50
ten rozpływający się ser jest najpyszniejszy!
-
2010/08/31 13:42:40
Wróciło wspomnienie kotleta jaki jadłam w restauracji i może ja jestem rozkapryszona , ale czegoś wstrętniejszego dawno już nie jadłam : ( Ani ser się nie rozpływał, ani mięsko nie było mięciutkie...istna rozpacz. Dlatego z przyjemnością oglądam twoją propozycję, bo istnieje szansa, że niektórzy nadrobią braki w kulinarnym warsztacie ;D
-
2010/08/31 18:20:21
Nie lubię panierowanych mięs, ale taki kotlecik prezentuje się doskonale!

Pozdrawiam! :)
-
2010/08/31 19:43:49
-
2010/08/31 21:02:36
-
2010/09/01 12:11:40
Uwielbiamy. Piękne zdjęcie, aż się głodna zrobiłam.
-
2010/09/01 13:21:44
Gosiu pyszny miałaś obiadek :) Wspaniale wygląda :)
-
2010/09/01 18:15:48
nawet jeśli przepis jest banalnie prosty, to wygląda cudownie!
-
2010/09/01 20:49:51
Elegancko się prezentuje. jak wrócę i już będę miała dość chińszczyzny, to zajrzę tu po przepis.
Pozdrawiam.
-
2010/09/02 21:32:02
Kotleciki palce lizać !:)
-
2010/09/02 21:57:12
jaki pyszny ten kotlecik!:) też mam smaka na takiego z szynką i serem:) zdjęcia mega apetyczne:)
-
2010/09/06 01:26:28
Bardzo lubię. To taki "bogatszy" kotlet :)
-
2010/09/07 17:21:27
Pięknie wygląda, zjadłabym sobie kawałeczek, pozdrawiam:-)
-
2010/09/11 16:11:19
zjadłabym takiego kotlecika...
-
2010/10/27 15:09:21
Bardzo fajny pomysł na urozmaicenie kotletów. Ja robię je również z serem i plastrem ananasa i podaję z ryżem z kawałkami owoców. Równie pyszne. Ale z szyneczką też bardzo ciekawy pomysł.
-
Gość: , 87-207-30-109.dynamic.chello.pl
2011/01/08 16:11:31
Kotlet pyszny!! Dodałam więcej sera bo go bardzo lubie, i wyszło ekstra !! Swietny przepis!!
-
2011/04/14 12:55:26
Bardzo sie ciesze, ze smakowal ;))
-
Gość: xxx, dynamic-78-8-237-169.ssp.dialog.net.pl
2011/12/28 15:23:33
Ja jem kupne Cordon Bleu i tez są bardzo dobre. Wlasnie czekam az ziemniaki sie ugotuja i bedzie pyszny obiadek :)
-
2011/12/29 15:02:53
Na pewno !:) Ale gwarantuje, ze domowe wychodza rownie pyszne ;)
-
Gość: miCHAU, 77-253-166-15.adsl.inetia.pl
2013/03/15 19:44:44
Przepis na Cordon bleu brzmi pysznie, ale to nie jest kotlet po szwajcarsku. Szwajcar jest tylko z serem.
-
Gość: jay, ip-109-91-144-10.unitymediagroup.de
2013/09/07 17:08:41
Sugeruje z serem plesniowym.. Mniam

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.