Blog > Komentarze do wpisu

Ryba w piwnym cieście

Jeśli w lodówce marnuje się piwo, to warto wykorzystać je do np. takiego ciasta jak dzisiaj. Bardzo proste do wykonania, a przy tym bardzo smaczne....jestem pewna, że każdemu posmakuje:) Do takiej ryby idealnie pasują frytki (popularne fish &chips) i surówka.

Polecam!

Składniki:

  • 4 filety rybne (każda biała ryba się nada, ja lubię używać dorsza)
  • 140g mąki pszennej
  • 50g skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 250ml piwa
  • 1 łyżeczka soli
  • olej do głębokiego smażenia

Obie mąki, proszek i sól wymieszać razem. W osobnym naczyniu połączyć piwo i jajko, a następnie wlać do mąki. Całość dokładnie wymieszać. Odstawić.

Filety umyć i dokładnie osuszyć (ważne).

W garnku rozgrzać olej, przy tym należy pamiętać, że nie może mieć ani za niską, ani za wysoką temperaturę. Odpowiednią temperaturę możemy sprawdzić wrzucając do oleju odrobinę ciasta, przy tym obserwując jak szybko się rumieni (ten etap jest pokazany na filmiku).

Filety obtaczamy w cieście i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor ze wszystkim stron. Po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy.

Serwujemy z frytkami i surówką.

Smacznego!

*Przepis mówi tylko o 2 filetach, ja zrobiłam 4...i zostało mi ciasta na jeszcze jednego:) Oczywiście wszystko zależy od wielkości filetów*

 

Cały przepis można znaleść na filmiku poniżej:

środa, 18 sierpnia 2010, gosiaa99
Tagi: piwo ryba

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
wedelka
2010/08/18 23:20:57
Rzadko się zdarza, żeby zdjęcie ryby tak mi się spodobało :) A to jest naprawdę apetyczne :) Chętnie skusiłabym się na kawałek ;)
-
kubako
2010/08/18 23:26:45
Dopiero wróciłem znad morza, gdzie jadłem pyszną rybę w piwnej panierce. Twoja musi smakować rewelacyjnie! Pozdrawiam!
-
gosiaa99
2010/08/18 23:40:24
Wedelko: Bardzo dziękuje;))
A rybki usmażyłąm więcej, więc zapraszam:)
Kubako: Bardzo mi smakowała, ale chętnie skosztowałabym tą co ty jadłeś ;)
-
2010/08/19 00:22:02
Wygląda cudownie!
-
2010/08/19 06:31:41
cudnie wygląda, ale pewnie lepiej smakuje:)
-
wiosenka27
2010/08/19 07:01:20
Ja mam właśnie w planach fileta z kurczaka w cieście piwnym ale taka rybka też kusi:)
-
majazteca
2010/08/19 07:49:51
Jakie apetyczne zdjecie! Taka rybka musi byc naprawde pyszna :)
-
justmydelicious
2010/08/19 08:51:25
ale mam ochotę na taką piwną rybkę :)
-
milk_chocolate84
2010/08/19 09:32:19
świetny pomysł :) Co prawda u mnie piwa nigdy w lodówce nie ma, ale dla takich szczytnych celów kupię butelkę ;)
-
Gość: karmel-itka., *.dynamic.gprs.plus.pl
2010/08/19 10:20:14
pamiętam, ostatnio także robiłam. tyle, że zdjęcia mi nie wyszły. za to Twoje fotografia...
urzekają nasyconymi barwami i przedstawionymi potrawami ;]
-
Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/08/19 10:34:46
Powrót z wakacji, a tu tyle zmian na blogach. Piękne zdjęcia Gosiu. Rybka zapewne bardzo smaczna :)
-
darki85
2010/08/19 10:59:15
ostatnio się zraziłam do ryb, ale jak widzę taką to pewnie niedługo się skuszę (:
-
ugotujmy
2010/08/19 11:29:10
pyszna ryba na obiad.. tak.. z frytkami i surówką.
-
zaytoona
2010/08/19 13:32:30
Nie przepadam za smażonymi potrawami. Ale rybka prezentuje się smakowicie. :)

Pozdrawiam!
-
gosiaa99
2010/08/19 16:13:37
Maniu: dziękuje;)
msbella: tak, zdecydowanie:)
Wiosenko: Kurczaka w cieście też bardzo lubię ;)
Majazteca: dziękuje slicznie:)
justmydelicous: Naprawdę warto sporbować:)
milk_chocolate: Jak dla szczytnych celów, to jak najbardziej:))
Karmelitko: przyznam się, że nie lubie fotografowac ryb... , jest faktycznie ciezko zrobic w miare dobre zdjecie.
Ewo: ojej jak zazdrszcze;) Mam nadzieje, ze wypoczelas:)
Darki: ojej,mam nadzieje, ze ci minie:)
Ugotoujmy : tak, akurat tutaj nie można się obejść bez frytek:)
zaytoona: Zazdroszcze, ja bardzo lubię smażone ryby, ale pieczone czy na grillu są też bardzo smaczne;)
-
2010/08/19 16:13:53
U mnie też dzisiaj rybka, szkoda, że piwa nie mam w domu.
-
2010/08/19 18:05:10
połączenie moich dwóch ulubionych produktów spożywczych musi smakować wyśmienicie ;)
-
kucharnia
2010/08/19 20:34:27
Wspaniała ryba! W cieście piwnym należy do moich ulubionych - Twoje zdjęcia tak sugestywne, że pewnie jutro zjemy na obiad rybę! Pozdrawiam serdecznie!
-
2010/08/19 21:36:31
robię podobną rybkę, ale bez piwka;) koniecznie muszę spróbować Twojego sposobu na rybkę:)
-
2010/08/21 17:08:28
bardzo dobry przepis własnie jesteśmy po obiadku,typowy angielskie jedzenie.tylko że ja dodałem jeszcze do ciasta 5 łyżek sezamu palce lizać,dodatkowo upiekłem w tym cieście jeszcze krewetki w tartym czosnku i gingerze, normalnie niebo w buzi.synkowi i żonie też bardzo smakowało.dziekuje ci za pomysł i pozdrawiam.
-
gosiaa99
2010/08/21 17:33:45
Dziekuje slicznie;))

Wyczesany: Swietny pomysl z sezamem ;) Czesto dodaje go, ale do zwyklej panierki z bulki tartej. Ogromnie się cieszę, że smakowało! Musze spobowac krewetek w tym ciescie, cos czuje ze smakowaly wspaniale;)
Pozdrawiam
-
2010/08/21 22:23:30
tylko pamietaj gosiu żeby krewetki wkładać na olej pojedynczo najlepiej patyczkiem do szaszłyków;)przed smazeniem do krewetek wyciśnij czosnek i gingera i zostaw na kilka godzin naprawde rewelacja polecam;)
-
gosiaa99
2010/08/22 00:26:24
Mam ochote na te krewetki! I to bardzo: :)Podoba mi sie pomysl na nadziewanie krewetek na patyczki;] Dziękuje i pozdrawiam
-
2010/08/27 00:15:48
Ja robię podobnie, ale bez skrobi kukurydzianej.
-
bijana
2010/09/02 21:21:49
a ja mialam jutro piec rybke w piekarniku,no to juz nie upieke.Mam tez dorsza ale juz rozmrozilam makrele...czy ona tez sie nadaje na taki przepis? przepysznie to wygląda!pozdrawiam
-
gosiaa99
2010/09/02 22:52:12
Bijana: Ja osobiscie wole karpia pieczonego lub na grillu.
Oczywiście można też go usmażyć, widziałam nawet sporo przepisów na karpa w cieście, więc powinnien być ok :)
Pozdrawiam

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.