Blog > Komentarze do wpisu

Chałka (challah)

Zwyczajna chałka bez zbędnych dodatków. Myślę, że przepis jest idealny dla osób, które jeszcze jej nigdy żadnej. Samo zaplatanie jest naprawdę bardzo proste, więc nie ma potrzeby się obawiać!! Gwarantuje, że efekt będzie wspaniały ;)

Ja zrobiłam z połowy porcji, ale mimo tego wyrosła spora. Jest puszysta i bardzo smaczna i co najważniejsze nie za słodka:)

Idealna z ulubionym dżemem, powidłem lub nawet samym masłem.

Gorąco polecam!


Źródło:Książka: "Baking" James Peterson

Składniki:

  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 5  jajek (temp. pokojowa)
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 3/4 łyżeczki soli

Glazura:

  • 1 jajko

Drożdże rozpuścić w mleku.

Do dużej miski wsypać mąkę, jajka, żółtka, cukier, sól i mleko z drożdżami. Składniki wymieszać (ciasto powinno być miękkie i lekko się lepić- w razie potrzeby dodać odrobinę więcej mleka), przykryć folią i odstawić na 20 minut.

Ciasto przełożyć na lekko oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez około 10 minut. Powinniśmy otrzymać gładkie, elastyczne ciasto.

Następnie przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.

Po upływie czasu ciasto podzielić na 3 równe części. Z każdej uformować długie, równej długości wałki. Następnie spleść warkocz, końce zlepić i podwinąć. Przykryć ponownie i odstawić do podrośnięcia 40 - 55 minut. Przed pieczeniem posmarować rozbełtanym jajkiem (można też posypać np. makiem) Piec około 45 minut.

*Z przepisu wychodzi jedna bardzo duża chałka, ja sugeruje zrobić dwie mniejsze*

*Jeśli chałka zbyt szybko się zarumieni,można ją przykryć folią aluminiową, co zapobiegnie przypaleniu*

*Długość wałków zależy tylko od wwaszego upodobania*

Smacznego!


 

Do przepisu dodaje filmik, na którym można zobaczyć ja wyglada proces zaplatania chałki*

 

niedziela, 12 września 2010, gosiaa99
Tagi: drożdże

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Justin Dorothy, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/09/12 15:48:56
Bardzo lubimy bułki maślane i oczywiście chałki ! :) Twoja na tych zdjęciach wygląda super:) Do tego masełko i dżem...Mniam
-
ciastella
2010/09/12 15:56:49
wyglada świetnie ;D
-
2010/09/12 16:00:32
Piękna chałka....uwielbiam zabawę z drożdżami, a więc przepis zapisuję:) zrobiłam już kilka chałek w życiu, ale tak je lubię, że wypróbowanie kolejnego przepisu to będzie sama przyjemnosć:)pozdrawiam ciepło
-
wiosenka27
2010/09/12 16:06:24
Ja też już kilka chłek robiłam ale chętnie wypróbuje kolejny przepis. Zwłaszcza, że wnętrze Twojej chałki jest tak zachęcające:)
-
kulinarnespotkania
2010/09/12 16:07:11
mniam, slinka mi cieknie na widok takiej pieknej chaleczki:)
oj, zjadlabym taka z maselkiem:)
-
Gość: cookingmarta, *.home.aster.pl
2010/09/12 16:28:21
kolejna chalka do wyprobowania, z pewnoscia jest pyszna :)
-
gosiaa99
2010/09/12 16:32:51
Justin&dorothy : Dziękuje, ja takze jestem WIELKIM fanek wszystkich slodkich bulek :)
Ciastello: dziękuje;)
Jolu: Bardzo sie cieszę :)
Wiosenko: Dziękuje ;) Szczerze powiem, że bardzo wystrzlila do gory w piekarniu..bardzie, niz sie spodziewalam ;)
Kulinarnespotkania: Ach ja tez uwilebiam z samym maslem i koniecznie kubeczkim kawy lub kakao ;)
Marta: Cieszę się, że ci się podoba;)
Pozdrawiam!
-
mojeslodkie
2010/09/12 16:45:01
bardzo apetyczna, wygląda idealnie:)
-
2010/09/12 17:27:32
Też robiłam chałeczkę w weekend. Pozdrawiam!
-
milk_chocolate84
2010/09/12 18:06:53
rewelacyjnie wygląda :) Fajna struktura ciasta.. taka puszysta :))
-
usmiecham-sie
2010/09/12 18:07:06
musze kiedys zrobic chalke bo sie zbieram i zbieram, i zawsze konczy sie na zwyklym chlebie.
-
anna.kaminska.pl
2010/09/12 18:18:05
Bardzo lubię chałki.
Twoja pysznie wygląda.Z tym dżemem,mniammmmm...
-
2010/09/12 18:32:53
uwielbiam chałkę z samym masłem, przepiękna Ci się upiekła (:
-
zaytoona
2010/09/12 20:51:36
Bardzo lubię chałkę; sama już jedną upiekłam i smakowała rewelacyjnie. Na kromeczkę tej Twojej, z masłem, oczywiście, skusiłabym się z ogromną chęcią.

Pozdrawiam! :)
-
majanaboxing
2010/09/12 21:04:49
Jaka ona u Ciebie piękna! Dawno nie piekłam chałeczki,a bardzo lubię .
Pozdrówki:)
-
2010/09/12 21:38:17
wygląda perfekcyjnie
-
justmydelicious
2010/09/12 21:53:45
najlepsza :)
-
karmel-itka
2010/09/12 22:59:13
chałka... smak dzieciństwa. bez niczego, ze szklanką zimnego mleka. och, pamiętam to. niesamowite!
i piękna chałka. ślicznie wygląda, więc z pewnością musi smakowac niesamowicie ;]
-
2010/09/13 19:01:11
Ja piekłam tylko na zakwasie:)) masz rację, zaplatanie jest bardzo latwe:)
PS, mam straszną ochotę na Twoje kokosanki:)
-
2010/09/13 22:21:40
kojarzy mi się z dzieciństwem :)
-
gosiaa99
2010/09/14 00:46:53
Dziękuje za wszystkie komentarze;))
Pozdrawiam!
-
katarzyna_sar
2010/09/19 16:35:11
Super wygląda ta chałwa, mniam, zjadłabym sobie kawałeczek:-)

Gosiu:-) pozwoliłam sobie na otagowanie Twojego bloga, czym zapraszam Cię do tej zabawy, jak to wyglądać powinno możesz zobaczyć na moim blogu: www.kuchniana5.blox.pl, pozdrawiam
-
kaspiecze
2012/02/08 10:02:24
zrobiłam :) wyszła bardzo smaczna! moja pierwsza chałka, ale nie sprawiła w przygotowaniu żadnego problemu. polecam przepis
za Twoją radą ciasto podzieliłam i wyszły dwie wspaniałe, średniej wielkości chałki

pozdrawiam!
-
Gość: joasiah, 91.244.213.*
2012/12/29 20:31:28
Witam
mam takie pytanie czemu jest tak dużo jajek do tej chałki ? :)
Pozdrawiam
Joasia
-
gosiaa99
2012/12/29 20:54:05
Challah wychodzi super puszysta i pyszna. Ja uwielbiam i briszoke i chalka z duża ilością jajek. Jeśli nie masz lub nie chcesz dodać tylu jajek, to zastąpić każde jajko 1/4 szklanki płynu(np. mleka)
Pozdrawiam serdecznie
-
Gość: Mrufka, *.dsl.dyn.ihug.co.nz
2015/06/17 14:40:45
Nie podana temperatura pieczenia. Jaka ma byc?? Kobieta na filmie sugeruje by piec w 350 stopniach (F sie domyslam) przez 50-60 min. Tutaj podane ze mniej piec ale temperatura zadna... A czy dwie mniejsze chalki piecze sie krocej niz jedna wielka?
-
Gość: Mrufka, *.dsl.dyn.ihug.co.nz
2015/06/17 14:43:10
Chałka to musi mieć słodką kruszonkę :) To najważniejsza częśc chałki, a nie jakiś tam mak! Kruszonka: łyżka mąki, pół łyżki cukru pudru, pół łyżki masła (rozpuszczonego). Zmieszac, i posypac chalke po wysmarowaniu ją rozbełtanym jajkiem.
-
gosiaa99
2015/06/18 12:29:37
Chalke nalezy piec w 180*C, Dwie powinny sie upiec w okolo 35 minut.
Ale jak zawsze powtarzam kazdy ma inny piekarnik, wiec nalezy przed koncem zwracac uwage na wyglad i kolor chalki. Ma miec piekny zloty kolor od spodu jak i od gory.
Dziekuje!

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.