Blog > Komentarze do wpisu

Przekładane ciasto "Espresso"

Bardzo mi się spodobał pomysł na wykonanie tego ciasta, który podpatrzyłam TUTAJ. Zrobiłam kakaowy biszkopt, przełożyłam masą kawową, a całość udekorowałam waniliową śmietanką i odrobiną startej gorzkiej czekolady. Ciasto pozostawiłam na noc w lodówce..a na drugi dzień staje się tak miękkie, wilgotne i kremowe i SMACZNE, że nie sposób mu się oprzeć:)

Ciasto:na formę : (36x28- użyłam płaską do wypiekania ciastek)

Przepis:źródło: XXXX

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki
  • 3  łyżki kakao

Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy żółtka z 1/4 szkl. cukru do białości. Białka ubijamy na sztywno z resztą cukru i szczyptą soli. Do białek wlewamy masę żółtkową i ostrożnie mieszamy (nie mikserem!). Wsypujemy powoli mąkę przesianą z proszkiem i kakao, lekko mieszając łyżką lub szpatułką. Wlewamy do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 min w temperaturze 180ºC. Następnie podzielić na 3 równe - szerokie pasy.

Krem:

  • 220g serka mascarpone (można użyć także "cream cheese")
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki rozpuszczalenej kawy
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wierzch:

  • 1 szklanka ubitej śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki cukru wanilowego
  • 2 łyżki drobno startej czekolady
  • 1/2 łyżki cukru pudru

Przesączenie :

  • 1/2 szklanki  parzonej kawy (zimnej)
  • 2 łyżeczki brandy (można użyć innego alkoholu)

Składniki na "przesączenie" połączyć razem.

 

Serek utrzeć z cukrem i ekstraktem.

Żelatynę i kawę rozpuścić w miej więcej  1/3 szklanki wrzącej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia.

Śmietankę ubić na sztywno, dodać serek, a na koniec powoli wlać rozpuszczoną kawę ( cały czas ubijając). Masę wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.

Płaty biszkoptu nasączyć kawą i przełożyć masą.

Wierzch i boki przykryć ubitą śmietanką i posypać drobno startą czekoladą (można użyć także kakao) i odrobiną cukru pudru dla ozdoby.

Schłodzić w lodówce przez około 4 godziny, a najlepiej przez całą noc.

Smacznego!


*Ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień, wtedy biszkopt idealnie przesiąknie a masa odpowiednio stężeje*


poniedziałek, 27 września 2010, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
2010/09/27 16:03:59
Gosiu ciasto wygląda rewelacyjnie:) przepis zapisuję:) pozdrawiam ciepło
-
gosiaa99
2010/09/27 16:06:30
Jolu: bardzo mi miło :)) Pozdrawiam :)
-
2010/09/27 16:08:57
Gosiu toż to jak tort. Cudowne, tym bardziej, że jest w nim kawa.
-
gosiaa99
2010/09/27 16:11:32
Kabamaiga: Hmn zmienilam na przekladane ciasto, by moze faktycznie kogos w blad wprowadze ;)
-
anna.kaminska.pl
2010/09/27 16:12:00
Oj z kawą to musi być pyszne! Wspaniały dodatek do kawy z pianką na przykład...



kuchennymidrzwiami.blogspot.com/
-
grazyna1961.only
2010/09/27 16:40:11
To musi wspaniale smakować :)
-
zaytoona
2010/09/27 16:40:19
Choć za ciastami z masą nieszczególnie przepadam, to kawałka takiej pyszności zdecydowanie bym nie odmówiła! ;)

Pozdrawiam!
-
skoraczek
2010/09/27 16:49:58
wygląda smakowicie :-)
-
fiolka-fiolunka
2010/09/27 17:16:01
Ciasto polecam z czystym sercem, chętnie zjadłabym jeszcze takie :)
Zapraszam na kurczaka pieczonego na piwie: www.kuchcikowo.wordpress.com
-
2010/09/27 17:29:45
moja Siostra byłaby zachwycona, ona uwielbia takie ciasta i kawowe smaki (:
-
Gość: malwinka, *.magma-net.pl
2010/09/27 17:33:55
Wygląda przepysznie, uwielbiam takie kawowe ciacha. Upiekę z pewnością:)
-
majanaboxing
2010/09/27 17:58:08
Świetne to ciasto! Kawowe, uwielbiam:) Bardzo mi się podoba, wygląda tak delikatnie i lekko:)
-
2010/09/27 18:02:48
bardzo paetyczne to ciacho! robię podobną masę w Cappuccino, również jest nasączane i bardzo wilgotne no i dobre:) muszę spróbować Twojej wersji Gosiu:)
pozdrawiam
-
ses-ame
2010/09/27 18:56:23
ZNOWU MAM ZALEGŁOŚCI! A u ciebie tak pysznie:))
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/09/27 20:00:10
Ciasto wygląda mega-apetycznie! Jednocześnie nie mogę się napatrzeć na Twoje zdjęcia! Wspaniałe, "pachnące i smakowite", i ta kolorystyka... Ach! Gratuluję i pozdrawiam Aniado
-
kaspiecze
2010/09/27 20:14:58
idealnie równiótkie, puchaty biszkopt no i pyszne nadzienie - super!
-
wiosenka27
2010/09/27 20:21:30
Bardzo lubię takie przekładańce z masą:)
-
rain1drop
2010/09/27 20:25:06
Wygląda niesamowicie pysznie, mniam :))
-
2010/09/27 20:53:53
takie kawowe, mięciutkie ciasta należą do moich faworytów!
-
2010/09/27 21:27:17
Wygląda na warte grzechu. Będę musiała spróbować - koniecznie ;)
-
milk_chocolate84
2010/09/27 21:46:22
niesamowicie pysznie wygląda :) Jestem maniaczką kawy więc takie ciacho to coś co zjadłabym z wieeeeelką ochotą :P
-
olciaky
2010/09/27 21:51:00
Bardzo miło wygląda to ciasto:)
Pozdrawiam serdecznie
-
Gość: , *.chello.pl
2010/09/27 22:01:00
To ciasto po prostu wygląda rewelacyjnie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
pozdrawiam
www.kucharzytrzech.blogspot.com
-
kulinarnespotkania
2010/09/27 22:13:30
ciacho wyglada bardzo pysznie:) ta masa kawowa mnie kusi, mniam:)
-
2010/09/28 08:24:53
Uwielbiam takie kawowe, choć "niegrzeczne" ciacha!
-
cuda.wianki
2010/09/28 12:30:02
Gosiu, Ty to zawsze takie pysznosci pokazujesz, ze ja chodze potem glodna! ;-)
-
majazteca
2010/09/28 13:53:38
Ja bym sie tez nie oparla :) Lubie wszystko co kawowe. Wpraszam sie na kawaleczek :)
-
cezonia_wino_i_oliwki
2010/09/28 14:30:06
Co ja bym dała jakby teraz ktoś wszedł do mnie z takim ciachem w ręce przy kubku kawy.....
.....wszystko bym dała....
Wspaniałe :)
Pozdrawiam!
-
izaa_a
2010/09/28 18:50:40
pieknie wygląda...;)
-
ciastella
2010/09/28 22:21:45
znalazłam ciasto moich marzeń !!! jak ja uwielbiam kawe i wszystko to co z nią związane ;) pycha ;)
-
gosiaa99
2010/09/29 16:42:19
Ślicznie dziękuje wszystkim;)
Pozdrawiam
-
2010/10/21 00:11:34
Sama nie wiem co mnie bardziej kusi - wuzetka cytrynowa czy to ciasto?
-
espresso9
2010/11/05 13:39:22
Uwielbiam ciasta z kawą.Pięknie wygląda :D
-
Gość: pani et, *.ssp.dialog.net.pl
2010/11/07 15:47:05
A ja zrobiłam dzisiaj to ciasto, tylko masą z kawą udekorowałam też ciasto, bo na samo przełożenie było jej za dużo. I jest przepyszne. Bardzo dziękuję za ten fantastyczny przepis, na pewno będę do niego wracać (ale nie tak często, jak bym sobie tego życzyła, bo moja talia może tego nie przeżyć).
Pozdrawiam.
-
gosiaa99
2010/11/07 15:55:20
pani et: Bardzo sie ciesze, ze ciasto smakuje:)
Szczerze pwoiem, ze zjadlabym kawaleczek do popoludniowej kawy :)
Pozdrawiam i dziekuje za komentarz!
-
Gość: Andrzej, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/12/29 22:55:01
Pani chyba kieruje się swoim zmysłem smaku - tworząc swoje delicje-dlatego one tak kuszą ,tak uwodzą - prawda?
-
Gość: Andrzej, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/12/29 23:09:20
Pani wersja jest doskonalsza - od oryginału na którym się Pani inspirowała- To coś wyjątkowego- To tak jak wiosna rozbłyskująca - urokiem kwiatu-promiennością słońca
na jakie się czeka przez długą zimę -

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.