Blog > Komentarze do wpisu

Chleb z dynią i prażonymi pestkami

WP#91


Zarobiłłam ciasto tylko z połowy składników, ale mimo tego wyszły mi dwa spore  bochenki. Jeden oczywiście znikł tego samego dnia, a drugi (jak widać;-) prawdopodobnie zostanie zjedzony dzisiaj. Chlebki wyszły naprawdę pyszne, niestety nie udało mi się uzyskać ładnego "dyniowego"koloru...myśle, że winę za to podnosi zakwas. Zamiast pszennego użyłam  żytniego, ale trudno. Ważne, że się udały:)

Gorąco polecam!


Cytuje za Tatter:

Chleb z pieczoną dynia i prażonymi pestkami


  • 1kg białej mąki pszennej (zwykłej lub chlebowej)
  • 286g aktywnego zaczynu zakwasowego ( białego 100% hydracji)
  • 314g wody
  • 378g pieczonej dyni
  • 20g soli
  • 59g uprażonych pestek dyni

Super aktywny zaczyn połączyłam z wodą, dodałam mąkę i pokrojoną w kostkę pieczoną dynie*. Wymieszałam dokładnie i zostawiłam na 20 minut do autolizy.
Dodałam sól i po wymieszaniu wyłożyłam ciasto na stół i zagniatałam przez 6 minut. Następnie rozłożyłam ciasto w prostokąt i posypałam wierzch 1/3 uprażonych pestek dyni, złożyłam jak list i powtórzylam jeszcze dwa razy.

Gotowe ciasto umieściłam w naoliwonej lekko misce i zostawiłam do wyrośnięcia na 2 1 /2 godziny, składając ciasto w tym czasie 2 razy. Ciasto podzieliłam, ukształtowałam luźne kule i zostawiłam na 10 minut. Z kul uformowałam 4 bagietki i bochenek. Zostawiłam do ostatniej fermentacji na 1 1/2 - 2 godziny. W tym czasie rozgrzałam piec do 240C. Piekłam z parą przez 2 minuty (spryskując piec co 30 sekund), po ostatnim pryskaniu zmniejszyłam temperaturę do 230C i piekłam kolejne 20 minut (bagietki), 30 minut (bochenek).


* aby przygotować pieczoną dynie, wystarczy: pokroić dynie na kawałki (bez gniazd nasiennych), skropić oliwą z oliwek i oprószyć odrobiną soli. Piec w 200C przez 45min, aż dynia będzie miękka.

niedziela, 31 października 2010, gosiaa99
Tagi: zakwas dynia

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
milk_chocolate84
2010/10/31 00:24:43
struktura taka jak lubię najbardziej :) Mogę się na wprosić na kromeczkę? ;)
-
gosiaa99
2010/10/31 01:10:21
Oczywscie :-) Moze byc z dzemem wisniowym ? ;)
-
Gość: Gosia, *.adsl.alicedsl.de
2010/10/31 07:23:08
alez cudnie Ci ten chlebek wyszedl!!!!!!!! jestem zachwycona...
Pozdrawiam :)
-
usmiecham-sie
2010/10/31 08:40:10
Bardzo lubie prażenie i uważam, że ono wydobywa dużo smaku, duzo więcej, niż jakby się nie podgrzało na suchej patelni. Bardzo mi się podoba ten pomysł gosiu :)
-
justmydelicious
2010/10/31 08:48:24
na śniadanie mogłabym go jeść i jeść delektując się smakiem :)
-
majanaboxing
2010/10/31 10:01:43
Jejku, wygląda tak idealnie! Piękny chleb , musi smakować nieziemsko :)
-
emma001
2010/10/31 14:38:37
wspaniały ten chlebuś. Chetnie skusiłabym sie na taką kromeczke ;)
-
zaytoona
2010/10/31 16:11:53
Wspaniały! I powiem Ci, że moja dynia również nie chciała zbytnio współpracować przy "koloryzacji" wypieków. Zupełnie nie wiem, dlaczego!
-
2010/10/31 17:14:02
bardzo ładny chlebek:)
-
kulinarnespotkania
2010/10/31 19:22:47
chlebek wyglada rewelacyjnie:) ach jak musi smakowac, mniam:)
-
izaa_a
2010/10/31 19:37:59
ojj cuda cuda robisz...;)
-
2010/10/31 19:43:51
Świetny miąższ!
-
efi
2010/10/31 21:26:07
Też robiłam taki chlebek, tylko z innego przepisu. Wspaniały prawda? Nie doceniałam dyni...Już niedługo zamieszczę go na blogu. Pozdrawiam serdecznie - muffingiel
-
kaspiecze
2010/10/31 23:49:06
ależ on musiał być mięciutki, lubię takie puchate chleby
-
majazteca
2010/11/01 19:48:49
Jaki piekny. I ile ma dziurek :)) Swietnie Ci sie upiekl :)

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.