Blog > Komentarze do wpisu

Dark Silesian Rye (chleb żytni - ciemny)

Zaraz po jasnym żytnim przygotowałam ciemny chleb. 

Mimo, że chleby chleby nosz± tak± sam± nazwę, to różnica pomiędzy nimi  jest wielka.

Ten ma niewielkie dziurki, równ± strukturę i jest nieco bardziej zwarty mi±ższ.

Chleb ma wspaniały smak, dzięki sporej ilo¶ci m±ki żytniej. Najlepiej smakuje cienko pokrojony w towarzystwie twarogu i wędlin.

Kminek nie jest wyczuwalny, więc je¶li kto¶ lubi proponuje dać około 2 łyżek.

 

¬ródło: Ksi±żka:/zmodyfikowany/Local Breads - Daniel Leader

Składniki:

Zaczyn:

  • 1/4 szklanki zakwasu żytniego
  • 1/3 szklanki letniej wody
  • 1/2 szklanki m±ki żytniej ( użyłam ciemnej)

Składniki na zaczyn wymieszać, przykryć pojemnik foli± i odstawić na 8 -12 godzin.

Ciasto wła¶ciwe:

  • 1 i 1/3 -do 1 i 1/2 szklanki letniej wody
  • 2 i 1/4 szklanki m±ki chlebowej
  • 3/4 łyżeczki drożdży
  • 2 łyżeczki kminku
  • 1 szklanka m±ki żytniej (użyłam ciemnej)
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli

Do dużej miski wlać cały zaczyn, wodę, drożdże,sól, kminek i m±kę żytni±.  Powoli dosypywać m±kę pszenn±, cały czas mieszaj±c ręcznie b±dĽ też za pomoc± miksera. Ciasto wyrabiać przez około 10 minut, aż zrobi się jednolite, gładkie i elastyczne. Powinno lekko się lepić, ale nie może być rzadkie.

Czyst± miskę spryskać oliw±, włożyć ciasto do ¶rodka. Miskę przykryć i odstawić na 2 do 2 1/2 godziny do wyro¶nięcia w ciepłe miejsce.

Po upływie czasu z ciasta uformować podłużny bochenek ( można też ciasto umie¶cić w keksówce) który ułożyć na deseczce zł±czeniem do góry(lub w koszyku). Przykryć i odstawić na około godzinę do wyro¶nięcia.

Do piekarnika włożyć naczynie wypełnione 3/4 szklanki wrz±cej wody. Bochenek odwrócić na druga stronę (tak aby zł±czenie było na spodzie) i naci±ć kilka razy ostrym nożem.

Piec w 210 *C przez około 40 minut.


* Mój bochenek wyrastał na desce obsypanej m±k±. Wierzch także oprószyłam m±k±, nakryłam foli± (należy uważać, gdyż foli± łatwo się przykleja do ciasta,a następnie ¶ciereczk±. Dzięki temu bochenek przy wyrastaniu nie wysycha*

pi±tek, 08 paĽdziernika 2010, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2010/10/08 13:27:27
Jaki on piękny jest! Lubię zytnie ciemne pieczywo. Bardzo mi się podoba :)
Pozdrowienia serdeczne:)
-
anna.kaminska.pl
2010/10/08 13:47:20
Dla mnie cudny!
Uwielbiam ciemne pieczywo.Może być ciężkie,bez dziurek.Ale ten smak.Nic go nie zast±pi.
Swój zakwas u¶piłam w lodówce...Ale już niedługo będzie potrzebny!

kuchennymidrzwiami.blogspot.com/
-
grazyna1961.only
2010/10/08 13:56:30
Pięknie Ci wyszedł :)
-
kulinarnespotkania
2010/10/08 15:21:40
wyglada slicznie, i moge sobie tylko wyobrazic, ze smakuje pysznie:)
-
zaytoona
2010/10/08 15:31:15
Ależ piękny! Co¶ mi się widzi, że bez w±tpienia by mi posmakował. Uwielbiam chleby na żytniej m±ce.

Pozdrawiam!
-
justmydelicious
2010/10/08 16:27:35
piękny chlebek
-
gosiaa99
2010/10/08 18:35:52
Dziekuje slicznie:!
Rzeczywiscie chlebek jest smaczny, a mi zytnie zawsze lepiej smakowaly niz biale ;)
-
2010/10/08 19:39:32
wspaniały
-
2010/10/08 21:44:17
Sama nie wiem , który piękniejszy - jasny czy ciemny ? Oba mi się podobaj± ! :)
-
Go¶ć: , *.chello.pl
2010/10/08 22:29:39
Bardzo lubię takie chlebki!!! Mniam.
Pozdrawiam
www.kucharzytrzech.blogspot.com
-
karmel-itka
2010/10/09 01:05:47
wspaniały...
mowę mi odjęło ;]
-
2010/10/10 08:16:19
Wyglada rewelacyjnie Gosiu ...
-
2010/10/10 17:39:28
Zafascynował mnie ten chlebek :) Ciemne pieczywko to co¶ dla mnie ...drukuję :)
-
gosiaa99
2010/10/11 03:47:51
Wspaniale!:) Bardzo sie cieszę mam nadzieje że posmakuje:)
-
2010/10/11 22:41:08
piekny ten chleb piekny. mam pytanko- czy Ty mieszkasz na wyspach?? jesli tak, to w jakich sklepach kupujesz make zytnia?? bo ja nigdzie nie moge jej dostac, a trafilam jedynie w polskim sklepie. moja strona to
kuchareczkaagusia.blogsspot.com, z gory dziekuje za odpowiedz
-
gosiaa99
2010/10/11 23:12:32
Agusiu: bardzo chcialbym pomoc, ale niestety nie mieszkam na wyspach...a nawet nie w Europie;/

Ale jestem pewna, ze make zytnia mozesz znalesc w sklepach ze zdrowa zywnoscia.
A jesli nie to moze warto zamowic przez internet.. chyba Amazon ma kilka rodzaji :)
Pozdrawiam:)
-
Go¶ć: elsidka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/08/22 18:15:15
chlebek cudowny, bardzo dobry w smaku, upiekłam w sobotę i jem do dzisiaj bo ci±gle jest ¶wieży. Będzie mój ulubiony :)
-
gosiaa99
2011/08/26 13:09:04
Ogromnie sie ciesze!:))
Pozdrawiam serdecznie i dziekuje za komentarz:)

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
s± własno¶ci± autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.