Blog > Komentarze do wpisu

Kisz lotaryński

Smaczna i łatwa do zrobienia tarta na francuskim spodzie. Część kwaśnej śmietany zastąpiłam słodka kremówka i dodatkowo dodałam 2 łyżki ostrego sera cheddar.

Ma smaczne chrupiące boki i serowo boczkowe nadzienie...pycha:)


Źródło: XXXX

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 8 plasterków boczku
  • 3 jajka
  • 1 1/2 szklanki gęstej śmietany (dodałam 3/4 szklanki +1/4 słodkiej śmietanki)
  • 100 g startego parmezanu lub innego drobno startego sera
  • 2 łyżeczki masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki sera cheddar (opcjonalnie)



Piekarnik rozgrzej do 200 st. C.

Boczek włóż do gotującej wody na 2 minuty.
Następnie osusz i podsmaż na patelni, aż zrobi się brązowy.
Ciasto wyłóż na formę do tarty. Wystające poza brzegi ciasto obetnij.
Jajka roztrzep, dodaj śmietanę, ser i przyprawy.
Następnie dodaj pokrojony w małe kawałki boczek.
Mieszankę wylej na ciasto, ale nie więcej, niż na 3/4 wysokości ciasta.
Włóż kisz do piekarnika, zmniejsz ogień do 150 st. C i zapiekaj przez 30 minut, aż wierch kiszu się zezłoci (wbity w ciasto patyczek po wyciągnięciu powinien być suchy).

Smacznego!


wtorek, 12 października 2010, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Komentarze
2010/10/12 22:38:09
Wygląda bardzo pysznie! :))
-
2010/10/12 22:55:23
smakowicie wyglada:) ladnie przyrumienione i apetyczne:)
-
2010/10/12 23:00:06
Wygląda trochę jak pizza :) Pięknie przyrumieniona.
-
2010/10/12 23:03:46
Majanko & Kulinarnespotkania: dziekuje:)
Usagi: heh to samo uslyszalam w domu:))
-
Gość: Fuchsia, pro4100.homerton.cam.ac.uk
2010/10/12 23:12:27
Wygląda przepysznie. Kisz to idealne danie na jesień.

Zapraszam na swojego bloga kulinarnego:
kraina-szczesliwosci.blogspot.com/
-
2010/10/12 23:43:12
wygląda świetnie, lepiej niż niejedna pizza
-
2010/10/13 00:09:54
Fuchsia: Dziękuje i oczywiscie na stronke zajrze;)
Kasiu: milio mi !:) Tylko jeszcze pomidorow brakuje:)
-
2010/10/13 07:58:36
Wyglada fajnie z wierzchu, ladnie sie przyrumienila, ale od spodu ciasto wyglada na nieupieczone. Warto by bylo przed wylaniem masy zapiec przez kilka minut z jakims obciazeniem typu ziarenka fasoli itp.
-
2010/10/13 08:59:39
Uwielbiam tą tarte, a u Ciebie wyglada bardzo apetycznie:), pozdr
-
2010/10/13 09:25:41
oj, tak uwielbiam :)
-
2010/10/13 10:37:31
Wygląda smacznie.
Tyle,że prawdziwy kisz robi się na kruchym cieście. Gotowe ciasto francuskie to droga bardzo na skróty...
Pozdrawiam!


-
2010/10/13 10:37:49
mniami :)) Musi smakować wybornie :)
-
2010/10/13 10:53:21
Uwielbiam serowe nadzienie! :)
-
2010/10/13 13:44:36
Bardzo apetycznie wygląda:) Śliczne zdjęcie:)
-
2010/10/13 14:55:38
piewsze co pomyslałam jak zobaczyłam zdjecie to: pizza ;)
-
2010/10/13 15:32:03
Citrouille:Tarta ze spodu byla rumiana i chrupiaca, a w smak "surowego: ciasta nie byl wyczuwalny nawet w najmniejszym stopniu...na szczescie:)
Zastanawaiłam sie nad podpieczenim tarty przed wylaniem nadzienia..ale nie jestem pewna, czy efekt nie był by taki sam lub podobny. Wydaje mi sie, ze czesc wchłonie zanim sie zetnie, a reszta opadnie pod ciezarem..moze sie myle
Ale sluszna uwaga dla tych co bedą chcieli upiec to tarta, napewno warto spowbowac. :)- Dziekuje a sluszna uwage
Pozdrawiam

-
2010/10/13 17:03:46
I ja lubię ten kisz i chętnie bym wcięła porcyjkę:)
-
2010/10/13 18:02:00
świetny pomysł na pyszne danie!
-
2010/10/13 19:53:03
zjadłabym na kolację teraz...:)
-
2010/10/13 20:41:28
Wygląda wspaniale ...
-
2010/10/15 21:06:18
zapisuje przepis i na 100% wkrotce probuje :-)
-
Gość: joanna, adrs99.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/02/02 21:15:11
kisz na cieście francuskim??? to dla laików

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.