Blog > Komentarze do wpisu

Light Silesian Rye ( chleb żytni - jasny)

Po dość długiej przerwie ponownie wychodowałam zakwas, kupiłam kilka różnych mąk i zabrałam się do pieczenia chleba. Najpierw upiekłam chleb czeski (klik klik), który znikł jeszcze w tym samym dniu... :)..A dzisiaj przygotowałam chrupiący, sprężysty chlebek biały na żytnim zaczynie. Ma wspaniały miąższ, piękne dziury...nie mówiąc o tym, że jest bardzo smaczny ;)

Gorąco polecam !


 

Źródło:Książka: Local breads - Daniel Leader

Składniki:

Zaczyn:

  • 1/4 szklanki zakwasu (użyłamżytniego)
  • 1/3 szklanki letniej wody
  • 1/2 szklanki mąki żytniej (użyłam ciemnej)

Składniki na zaczyn wymieszać razem, pojemnik przykryć folią i odstawić na 8 -12 godzin (temp. pokojowa)

Ciasto główne:

  • 1 do 1 i 1/4 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli

Do dużej miski wlać cały zaczyn, wodę (zacząć od szklanki), drożdże i sól. Wymieszać

Następnie powoli dosypywać mąkę, cały czas mieszając. Ciasto wyrabiać przez około 10 minut, aż zrobi się gładkie i jednolite. Ciasto powinno się delikatnie lepić, ale nie może mieć rzadkiej konsystencji.

Ciasto przełożyć do czystej naoliwionej miski, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 do 2 i 1/2 godziny.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony blat mąką. Uformować zgrabną kulę lub podłużny bochenek ( który można umieścić w natłuszczonej keksówce) Przykryć i odstawić na około godzinę ( u mnie 45 minut). Wyrośnięty bochenek przed pieczeniem można posmarować wodą i posypać kminkiem.

Pieczemy przez około 40 minut w 200 *C


* Wraz z bochenkiem do piekarnika warto włożyć pojemnik wypełniony 3/4 szklanki lodu dla uzyskania ładnej chrupiącej skórki*

czwartek, 07 października 2010, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
evenka-arabeska
2010/10/07 05:09:47
To nawet widać , że skórka jest chrupiąca , a te dziury... Piękny chlebek!
Już sobie zachowałam przepis - kolejny przepis od Ciebie :-)
-
gosiaa99
2010/10/07 05:26:25
Arabesko: Gorąco polecam, chlebek wyszledł bardzo smaczny i sprężysty :) Jestem pewna, że ci posmakuje:) Pozdrawiam!
-
atina_bc
2010/10/07 06:01:40
Wygląda cudownie! I to wnętrze ... bardzo mi się podoba:)
-
kulinarnespotkania
2010/10/07 08:07:40
zdjecia mnie zachwycily:) cudny chlebek, a jak musi smakowac wspaniale:)
-
majanaboxing
2010/10/07 08:23:29
Piękny chleb, piękne zdjęcia! :)))
-
Gość: kornik, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/10/07 08:31:58
Jakie on ma piękne dziury!
Przystojny bochenek z niego!
-
2010/10/07 12:31:14
Uwielbiam chleby z mnóstwem dziur!:))
-
justmydelicious
2010/10/07 14:42:17
ma piękny przekrój!
-
2010/10/07 15:04:36
właśnie piekę chleb :) Twój jest przecudny :)
-
emma001
2010/10/07 17:27:19
Boski ten chlebuś. Te dziurki sa urocze!
-
gosiaa99
2010/10/07 18:39:17
Dziękuje ślicznie ;)
-
zaytoona
2010/10/07 20:05:27
Ja ostatnio zakwas zagłodziłam. Nigdy nie spodziewałabym się, że może mi się to przydarzyć! Mam na szczęście zasuszony jego zapas; ciekawa jestem jak i czy w ogóle się sprawdzi. Już wkrótce mam zamiar spróbować.

Chlebek rewelacyjny. Miąższ wygląda po prostu niesamowicie!
-
gosiaa99
2010/10/07 20:10:43
zaytoona: Czytalam kiedys z "zasuszaniu"zakwasu, metoda mi sie bardzo podoba..ale jakoś sie jeszcze nie odwazylam. Jestem ciekawa jak twoj zakwas sobie poradzi .
czekam na efekty ;)
Pozdrawiam
-
karmel-itka
2010/10/07 20:35:01
przypomina mi czasy, kiedy jeszcze prababcia piekła taki chleb, identyczny!
och, jego smak, gdy był ciepły...
-
2010/10/07 21:03:23
miąższ przepiękny!!! ja nie mogę się doczekać soboty i też będę piekła chlebuś :)
-
gosiaa99
2010/10/08 00:54:02
Karmelitko:Miło mi, że chleb tak dobrze ci się kojarzy :)
Myolinko: O w takim razie czekam na twoj wypiek:)
-
2010/10/08 21:41:48
Piękny chlebek !
Ja też zasuszyłam trochę zakwasu, ciekawa jestem , czy będzie się nadawał do użytku ... :)
-
joanna-kuchareczka
2010/10/09 20:25:44
Wspaniały. Te dziury... super
-
2010/10/10 08:16:59
Kolejny wspaniały chleb ...
-
2010/10/21 10:22:42
witam Cie gosiu99. robie dzisiaj Twoj chleb ale mam pytanie bo juz go zagniotlam przy mniejszej ilosci wody i mniejszej ilosci maki pszennej bo dalam tylko 3 1/2 szkl czy to wystarczajaco?? dodam ze ciasto zrobilo sie bardzo mieekie i lekko sie tylko kleilo, nie rozplywalo sie..
-
gosiaa99
2010/10/21 12:36:42
Agusiu: NIc nie szkodzi :) Jesli sie nie rozplywa i nie jest rzadkie, w takim razie wszystko powinno byc ok:)
Pozdrawiam i zycze powodzenia:)
-
Gość: marialeksandra, *.dynamic.chello.pl
2011/10/07 09:11:37
Ha! Jednak mamy inne mąki. Tym razem chleb dobry - w smaku i konsystencji - bochenek rósł mi bez koszyka nawet i się nie rozlał, ale w przekroju wygląda niemal dokładnie jak Twój... polski :) Nie ma takich przepięknych dziur jak u Ciebie, tylko takie nieregularne jak przy polskim właśnie. a jak piekłam Twój polski - wyglądał jak Old Milwaukee :) Wszystkie smaczne, ale każdy z niespodzianką :) Chyba zgodnie z Twoim zaleceniem biorę się teraz za wiejski. Old Milwaukee tak mnie nie pociąga, bo molasy nie mam a kminku nie cierpię :)
-
gosiaa99
2011/10/07 12:42:43
Heheh to odwrotnie, bo u mnie ciasto bylo ciut za rzadkie ;-) A skoro wyszedl ci jak polski, to musial byhc przepiekny :) Pamietam, ze bylam zachwycowa wygladaem polskiego chleba. Ten faktycznie mia duzo dziur, ale tak jak wspominialam wyszedl bardziej plaski;/
Powinnam dopisac, ze do kazdego wypieku bedzie dolaczona niespodzianka hehe ;)
A co do wiejskiego, to mi on bardzo smakowal i mam nadzieje, ze tym razem obejdzie sie bez niespodzianek ;p ;)
Pozdrawiam

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.