Blog > Komentarze do wpisu

Pieczone roladki czosnkowo - pietruszkowe z sosem musztardowym

Zamiast smażonych zrobiłam pieczone roladki. Według mnie są znacznie lepsze, niż te smażone na głębokim tłuszczu. A  dodatkowo przepis jest bez jajek:) Zamiast ich roladki obtacza się jogurtowej marynacie,a potem w bułce. I najważniejsze..wychodzą soczyste, nie suche..wspaniałe i mięciutkie...podane z sosem musztardowym..ach poezja:) Jak widać udało mi się (ledwo!) zachować jedną roladkę i zrobić zdjęcie..a chciałam pokazać chociaż kilka...ale trudno...

 

Źródło: Przepis zmodyfikowany: Książka:"the cookbook /Williams Sonoma

Składniki:

  • 1/2 szklanki naturalnego jogurtu
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Sos: 1/2 szklanki jogurtu wymieszać z łyżka musztardy i szczypiorkiem.

----------------------------------

  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 4 łyżki posiekanej pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 piersi z kurczaka
  • sól i pieprz

Kurczak:

Piersi rozbić, (jeśli są duże to przeciąć wzdłuż) oprószyć solą i pieprzem. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z masłem i pietruszką. Każdą pierś posmarować masłem i ściśle zwinąć.

---------------------------

  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1/2 szklanki startego sera parmezan
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła


W osobnej misce wymieszać 1/3 szklanki jogurtu z łyżeczką musztardy.

Parmezan wymieszać z bułką tartą.

Roladki najpierw namoczyć w jogurtowej marynacie, a potem obtoczyć w parmezanowej bułce.

Naczynie żaroodporne lub blaszkę skropić odrobiną oliwy(łyżeczka lub dwie). Ułożyć roladki,a wierzch skropić 2 łyżkami masła.

Piec  w 200 *C przez około 30 minut (lub do czasu, aż będą całkowicie upieczone w środku). Ja piekłam 30 min w 200, a na koniec zwiększyłam temperaturę i włączyłam tylko górną grzałkę.

Smacznego!


piątek, 22 października 2010, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2010/10/22 06:39:41
Śliczne te roladki! Pięknie wyglądaja na Twoich zdjęciach i muszą świetnie smakować:)
Milego dnia:)
-
izaa_a
2010/10/22 08:17:51
cudnie wyglądają i takie apetyczne...;)
-
2010/10/22 08:28:18
Podoba mi się ta panierka bez jajek, no i że z piekarnika. To jest jakieś rozwiązanie, bo smażyć to ja nie bardzo lubię, zwłaszcza wszelkich roladek. Dlaczego mnie to nie dziwi, że do zdjęcia pozowała jedna?
-
ugotujmy
2010/10/22 09:10:48
jakie one ładne!
-
justmydelicious
2010/10/22 10:03:50
bardzo lubię wszelkie roladki :)
-
Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/10/22 10:15:25
Bardzo mi się podoba pomysł pieczenia a nie smażenia. Muszą bardzo smakować. Jak dla mnie musiałabym tylko pomyśleć nad innym farszem, niestety od dziecka nie lubię pietruszki :(
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/10/22 10:29:33
Genialne! Podoba mi się zarówno sposób panierowania jak i sos:) Przepis zapisuję "ku pamięci":) Pzdr Aniado
-
milk_chocolate84
2010/10/22 11:00:56
uwielbiam roladki drobiowe. Z każdym dodatkiem smakują wyśmieicie. Bardzo podobno miałam okazję robić i były przepyszne :)
-
2010/10/22 11:07:40
mmmm moje smaki :) Na pewno wypróbuje ten przepis. Pozdrawiam :)
-
kulinarnespotkania
2010/10/22 11:21:02
wygladaja slicznie:) bardzo lubie takie roladki, jakis czas temu robilam ze szpinakiem, a teraz wyprobuje Twoja wersje, gdyz zapowiada sie bardzo smacznie:)
-
karmel-itka
2010/10/22 16:39:44
wspaniałości.
jeżeli są tak wyborne, jak wyglądają, poproszę od razu dwie. a nawet i trzy!
-
gosiaa99
2010/10/22 16:40:31
Bardzo sie ciesze, ze pomysl wams ie podoba:)
Ewo: Nadzienie mozesz zmienic hmn np. posiekana bazylia..i szuszone pomidory ?:)
Pozdrawiam!:)
-
emma001
2010/10/22 18:07:52
ten przepis strasznie mi sie podoba. Zapisuje go. Mam juz dosc zwykłych kotletów z piersi ;)
-
zaytoona
2010/10/22 21:16:24
Cudne! A na tych zdjęciach, to prezentują się tak apetycznie, że aż zgłodniałam. ;)
-
2010/10/22 22:01:35
świetna fotorelacja!
-
gosiaa99
2010/10/22 23:31:56
Emmo: Mam nadzieje, ze posmakuja:)
Zaytoona &Viridianka: dziękuje
Pozdrawiam
-
2010/10/23 15:50:42
zgłodniałam od tych świetnych fotek - roladki 1 Klasa
-
2010/10/23 22:01:22
pyszniutkie te roladki! zapisuje przepis i już się nie mogę doczekać kiedy spróbuję:) pozdrawiam i miłego weekendu Gosiu:)
-
Gość: MD, *.5-3.cable.virginmedia.com
2010/10/30 01:23:29
Zrobilam je, byly pyszne. Z czystym sercem polecam wszystkim a Tobie dziekuje za inspiracje. Najbardziej zaciekawilo mnie czy nie beda za suche po wyjeciu z piekarnika. Mieso bylo soczyste, miekkie i pieknie pachnialo czosnkiem. Mniam. :) na koniec jeszcze wyrazy uznania dla pieknego bloga. Pozdrawiam.
-
gosiaa99
2010/10/30 14:26:34
Wspaniale:) Bardzo sie ciesze, ze posmakowaly ;) Rzeczywscie obtaczanie w jogurcie duzo daje i mieso wychodzi miekkie i soczyste.
Pozdrawiam cieplo i dziekuje za komentarz:)
-
Gość: sandra, *.toya.net.pl
2013/10/04 20:40:31
można pominąć parmezan lub go czymś zastąpić?
z góry dziękuje za odpowiedź

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.