Blog > Komentarze do wpisu

Zaproszenie do WP#91


Bardzo się cieszę, że udało mi się poprowadzić weekendowa piekarnie :) Dziękuje Gospodarnej narzeczonej za zaproszenie:)

Pierwsza propozycja to  drożdżowe rożki, a na drugą miał być  chleb z dynia, który już jakiś czas temu znalazłam w jeden z moich książek.

I właśnie kilka dni temu Tatter w ramach festiwalu dyni zaproponowała jeszcze lepszy chleb z dynią i pestkami. Bardzo się ucieszyłam, gdy zobaczyłam ten przepis, bo właśnie takiego chlebka szukałam. Tamten przepis wylądował z powrotem w książce..niech czeka na następny festiwal.

A autorce dziękuje za wspaniały przepis!:)

Mam nadzieje, że propozycje wam się spodobają:)

Pozdrawiam

Propozycja pierwsza:

Pierwsze wybrałam maślane rożki. Kochani są naprawdę cudowne! I tak już je upiekłam i jest bardzo zadowolona. Muszę wam powiedzieć, że wychodzą  wspaniałe, rumiane, puszyste, pachnące masełkiem, ..ach już się nie będę rozpisywać...sami spróbujcie:)

Źródło: książka:"How America Eats" -Clementine Paddleford

Butterhorn Rolls- Rożki maślane

Składniki:  (32  rogale)

  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 szklanki roztopionego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • opakowanie suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 jajka
  • 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w wodzie, odstawić na 10 minut.

Do dużej miski wlać mleko, wodę, jajka,  masło, wsypać cukier i sól. Wymieszać

Na koniec powoli dodawać mąkę. Wyrabiać przez około 10 minut, aż ciasto zrobi się jednolite, gładkie i elastyczne.

Z ciasta uformować kulę i umieścić w czystej, natłuszczonej misce. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę i 15 minut.

Następnie ciasto podzielić na 4 części, uformować kule. Każdą rozwałkować na okrągły placek, a następnie podzielić na 8 trójkątów ( w sumie wyjdą 32 rogaliki).

Trójkąty posmarować rozpuszczonym masłem i ściśle zwinąć (rogi można zagiąć-ja tego nie robiłam). Rogaliki ułożyć na natłuszczonej blaszce. Wierzch posmarować delikatnie pozostałym masłem.

Rogaliki przykryć i odstawić do podrośnięcia na około 30 - 40 minut.

Piec na złoty kolor w 180*C przez około 20 - 25 minut.

Smacznego!


Propozycja druga:

Co do chleba nie mam wątpliwości, że wychodzi wspaniały..zresztą jak każdy wypiek Tatter:) Autorka poza chlebem upiekła także bagietki i bułeczki...wszystkie wypieki wyglądają wspaniale, więc ciężko będzie mi się zdecydować co upiec:)

 

Cytuje za Tatter:

Chleb z pieczoną dynia i prażonymi pestkami


  • 1kg białej mąki pszennej (zwykłej lub chlebowej)
  • 286g aktywnego zaczynu zakwasowego ( białego 100% hydracji)
  • 314g wody
  • 378g pieczonej dyni
  • 20g soli
  • 59g uprażonych pestek dyni

Super aktywny zaczyn połączyłam z wodą, dodałam mąkę i pokrojoną w kostkę pieczoną dynie*. Wymieszałam dokładnie i zostawiłam na 20 minut do autolizy.
Dodałam sól i po wymieszaniu wyłożyłam ciasto na stół i zagniatałam przez 6 minut. Następnie rozłożyłam ciasto w prostokąt i posypałam wierzch 1/3 uprażonych pestek dyni, złożyłam jak list i powtórzylam jeszcze dwa razy.

Gotowe ciasto umieściłam w naoliwonej lekko misce i zostawiłam do wyrośnięcia na 2 1 /2 godziny, składając ciasto w tym czasie 2 razy. Ciasto podzieliłam, ukształtowałam luźne kule i zostawiłam na 10 minut. Z kul uformowałam 4 bagietki i bochenek. Zostawiłam do ostatniej fermentacji na 1 1/2 - 2 godziny. W tym czasie rozgrzałam piec do 240C. Piekłam z parą przez 2 minuty (spryskując piec co 30 sekund), po ostatnim pryskaniu zmniejszyłam temperaturę do 230C i piekłam kolejne 20 minut (bagietki), 30 minut (bochenek).


* aby przygotować pieczoną dynie, wystarczy: pokroić dynie na kawałki (bez gniazd nasiennych), skropić oliwą z oliwek i oprószyć odrobiną soli. Piec w 200C przez 45min, aż dynia będzie miękka.

środa, 27 października 2010, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
2010/10/27 14:33:05
Gosiu cudne propozycje. Tylko jak je wykonać w ten weekend jak będę w rozjazdach?
-
2010/10/27 14:44:38
Gosiu ja z wielką ochotą upiekę maślane rogaliki:) Niestety chleba z dynią nie, bo ja jeszcze bezzakwasowa i na dodatek dyni nie mam:). pozdrawiam ciepło, obie propozycje są wyśmienite:)
-
wiosenka27
2010/10/27 14:51:58
Super propozycje:)
-
milk_chocolate84
2010/10/27 15:26:12
rożki mi się bardzo podobają :)) Może zjadzie się chwila podczas weekendu :)
-
anna.kaminska.pl
2010/10/27 16:29:56
Gosiu, jakie smakowite zaproszenie!
Wyjeżdżam na zasłużone wakacje i nadrobię stopniowo po powrocie.
Niech Wam się upiecze!

kuchennymidrzwiami.blogspot.com/
-
olciaky
2010/10/27 17:00:46
Mlask już nie mogę się doczekać pieczenia;)
Miło Mi widzieć, że gospodarzysz, Gosiu:)
-
gosiaa99
2010/10/27 17:07:52
Kabamaigo:Dziekuje, ale moze jakos sie uda:)
Jolu: Bardzo sie ciesze, ze rozki ci sie spodobaly :))
Wiosenko: Dziekuje:)
Milk_chocoalte: Bedzie mi bardzo milo!:)Pozdrawiam
Aniu: nic sie nie dzieje ;) Zycze ci udanych wakacji:)
Olciu: Bardzo mi milo! :)
-
Gość: Agnieszka, *.satfilm.net.pl
2010/10/27 17:30:05
Z chęcią skorzystałabym z obu propozycji, niestety ostatnio musiałam pozbyć się zakwasu, więc pozostają mi tylko rogaliki. :)
-
grazyna1961.only
2010/10/27 17:42:21
Na rogaliki może się skuszę :)
-
2010/10/27 17:44:12
pyszne propozycje! na rogale miałabym ogromną chęć... ciekawe czy czasu wystarczy... a można je czymś nadziać?
-
gosiaa99
2010/10/27 17:50:07
Agnieszko: Rogaliczki upieklam i potwierdzam, ze sa smaczne :)
Grazyko: Wspaniale:)
myolinko: Tak, mozna:)
Ale moze w takim wypadku pomin smarowanie maslem od srodka?. Rogaliczki nie wychodza za duze, wiec pomysl z nadzieniem jest wspanialy ;)
Pozdrawiam
-
2010/10/27 17:54:16
Gosiu dziękuję za świetne propozycje.
-
karmel-itka
2010/10/27 20:35:38
cudowne, cudowne.
jak się cieszę, że mamy długi weekend xd
-
tilianara
2010/10/28 09:48:15
Zaproszenie i podsumowanie już jest. Gosiu, wspaniałe wypieki zaproponowałaś. Aż żałuję, że sama się za nie nie będę mogła wziąć w ten weekend. Jednak, co się odwlecze ... tak czy siak w końcu pojawią się na moim stole :)
Pozdrawiam :)
-
gosiaa99
2010/10/29 23:11:42
Dziękuje:) Cieszę się, że wam sie podobają ;)
-
kubako
2010/10/31 23:55:28
Rogaliki są pyszne!!!
-
2010/11/02 18:19:47
Gosiu rogaliki są pyszne i bardzo wdzieczne do robienia:) dziekuje za wspaniały przepis

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.