Blog > Komentarze do wpisu

Ziołowy chleb z ricottą

Przepis odrobinę zmieniłam dodając trochę szczypiorku, koperku i pietruszki.

Ciasto łatwo  i przyjemnie się wyrabia i formuje. Nie ma z nim większych kłopotów.

Chlebki wyszły piękne! Okrągłe, rumiane cudownie pachniały ziołami ..jak dla mnie to można ich dosypać jeszcze więcej.

Puszyste, miękkie i bardzo smaczne. Z pewnością wam posmakują:)


Źródło:Książka: Local Breads -Daniel Leader

Składniki na dwa małe bochenki:

  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1 łyżka suszonych drożdży
  • 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 3/4 szklanki serka ricotta
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka drobno posiekanej pietruszki


Drożdże rozpuścić w wodzie, kolejno dodać:mleko, sól, masło, ricottę i zioła. Wymieszać, następnie powoli dodawać mąkę. Wyrobić gładkie i jednolite ciasto. Ciasto powinno odchodzić od brzegów miski, w razie potrzeby dodać kilka łyżek mąki więcej. Wyrabiać przez około 10 minut, lub do czasu aż zrobi się elastyczne.

Ciasto przkryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 i 1/2 godziny w ciepłe miejsce.

Po upływie czasu podzielić na dwie równe części. Z każdej uformować zgrabny okrągły bochenek.

Chleby ułożyć na natłuszczonej i oprószonej np. semoliną blaszce do wyrośnięcia.

Przykryć i odstawić na około 40 -45 minut (jeśli zimne pomieszczenie to nawet do godziny).

Do piekarnika włożyć żaroodporne naczynie z 1/3 szklanki lodu.

Przed pieczeniem chleby naciąć ostrym nożem.

Piec na rozgrzanym wcześniej kamieniu lub blaszce przez około 25 -30 minut w 200 *C

Smacznego!



czwartek, 14 października 2010, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
karmel-itka
2010/10/14 00:39:57
intryguje mnie ten dodatek ricotty...
przecudny wypiek! idealny kształt, wspaniały kolor.
-
evenka-arabeska
2010/10/14 05:33:02
Wspaniałe bochenki i piękne zdjęcia. A przepis oczywiście zapisuję , bo chociaż chlebek jest bez zakwasu , to dodatek ricotty bardzo mnie zachęcił ;-)
-
majanaboxing
2010/10/14 06:44:51
Śliczne chlebki ! Piękne zdjęcia zrobiłaś :)
Pozdrowienia:)
-
kulinarnespotkania
2010/10/14 07:57:09
piekne zdjecia i piekne chlebki:) taki domowy to musi byc pycha:)
-
2010/10/14 08:26:02
Ale piękny chleb i zdjęcia, chleba z serem to ja jeszcze nie piekłam, odważę się? może
-
milk_chocolate84
2010/10/14 08:38:23
fotki cudne! Chlebek też.. ale muszę się zadowolić patrzeniem bo wypiek pieczywa to wciąż nie moja najlepsza strona.. ;)
-
anna.kaminska.pl
2010/10/14 09:25:19
Powiem tylko tyle,że doskonałe!


kuchennymidrzwiami.blogspot.com/
-
2010/10/14 11:18:56
Ale fajny chlebuś, zjadłabym na śniadanko. U Ciebie zawsze takie pyszności. Pozdrawiam serdecznie.
-
cezonia_wino_i_oliwki
2010/10/14 11:56:19
Musiał być wspaniały bo tak właśnie wygląda :)
-
2010/10/14 12:47:31
Ten chlebek musi smakowac wysmienicie :)
-
2010/10/14 13:17:08
śliczne zdjęcia! zapisuję przepis do wypróbowania :)
-
efi
2010/10/14 14:03:34
Fajny, może przygotuje na dzien chleba, o ile zdążę. Tak czy inaczej - do wypróbowania. Pozdrawiam serdecznie - muffingirl
-
gosiaa99
2010/10/14 15:15:42
Dziekuje za komentarze:)
Evenko: Bardzo sie ciesze, ze chlebeki ci sie spodobaly :)
Noblevo: zdecydowanie warto, przynajmniej raz :)
Milk_chocolate: ALe co tyy opowiadasz:) Twoje bagietki przeciez byly sliczne, jestem pewna, ze kazdy wyypiek ci sie uda:)
Efi: A dzien chleba..dziekuje za przypomnienie..musze cos koniecznie przygotowac:)
-
justmydelicious
2010/10/14 17:15:26
piękny chlebek! takie połączenie jest dla mnie nowością :)
-
Gość: elzunia, *.b-ras2.lmk.limerick.eircom.net
2010/10/14 22:48:43
Super pomysł, a pewno wypróbuje

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.