Blog > Komentarze do wpisu

Aksamitne kluski śląskie

Kolejny już przepis na kluski śląskie;) Jest bardzo prosty, z łatwością można go zapamiętać, a co najważniejsze zawsze się udają. Wychodzą sprężyste, aksamitne i nie rozpadają się.
Zapewne opis przygotowania jest znany większości z was, ale dodaje...dla przypomnienia ;-)
Gorąco polecam!

A przepis oczywiście dodaje do acji Andrzeja i Ireny "Gotujemy po polsku", która jest pod patronatem serwisu "Z pierwszego tłoczenia"

Źródło: XXXX
Składniki:
  • ziemniaki (ilość zależy od tego jak dużą porcje chcecie zrobić-ja użyłam 6 dużych)
  • mąka ziemniaczana
  • 1 jajo
  • sól
Ziemniaki ugotować w łupinach.

Przestudzić, obrać i rozgnieść tłuczkiem lub przepuścić przez maszynkę ( ciepłe ziemnaki łatwiej się rozgniata)

Przełożyć do miski, ugnieść.

Nożem podzielić ziemniaki na 4 części, jedną część wyciągnąć i w miejsce po niej wsypać tyle mąki ziemniaczanej, aby powierzchnia ziemniaków i mąki była równa.

Dołożyć wcześniej wyciągniętą część ziemniaków, wbić jedno jajo, dodać dużą szczyptę soli.

Wyrobiać chwilę, aż ciasto będzie gładkie. (nie miszamy mikserem!)

Odrywać małe kawałeczki ciasta, formować kulki wielkości orzecha włoskiego.

W środku każdej kulki robić palcem wgłębienie.

Wodę, w której kluski będą się gotować osolić i dodać do niej 2 łyżki oleju.

Wrzucać do wrzątku, gotować około 2 minuty od chwili wypłynięcia.

Wyjąć, osączyć z wody wyłożyć na talerze.


Smacznego!

* Ja lubie swoje kluski sprężyste więc dodałam jedno żółtko więcej*
*Jajko można całkowicie pominąć, wyjdą bardziej delikatne*
środa, 03 listopada 2010, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
2010/11/03 19:03:15
wygladaja bardzo apetycznie:)
-
gosiaa99
2010/11/03 19:03:52
Olu: dziękuje:)
-
panna_malwinna
2010/11/03 19:14:54
kolejny smak mojego dzieciństwa;) pyszności!
-
2010/11/03 19:45:37
Gosiu udały się perfekcyjnie...a co do rogalików maślanych to mi nie przeszkadza wcale to, ze dość szybko tracą świeżosć...bo ja właśnie takie kocham najbardziej do wspomnianej herbaty:). Dzieuje raz jeszcze za wspaniały przepis...a kluseczkami sie częstuję:) ...z bułęczka i masełkiem jeszcze c nie jadłam:)
-
darki85
2010/11/03 19:51:43
ja bym mogła kluski jeść na każdy obiad (:
-
gosiaa99
2010/11/03 20:05:43
Jolu: Bardzo sie ciesze!:)
A z buleczki i maselkiem koniecznie musisz sprobowac :)
Pozdrawiam
-
wiosenka27
2010/11/03 20:16:11
U mnie były wczoraj:) Lubię takie polane masełkiem:)
-
fantazjemagdyk
2010/11/03 20:38:31
też znam właśnie taki sposób na kluski, potwierdzam, że są pyszne :)
-
2010/11/03 20:58:09
pysznie wyglądają:) uwielbiam te kluseczki:))
-
majanaboxing
2010/11/03 21:35:26
Bezwzględnie pyszne!~I jak pieknie u Ciebie wyglądają Gosiu!:)
-
2010/11/03 21:56:57
Śląskie uwielbiam :) i lubię je robić, narobiłaś mi apetytu, pozdrawiam serdecznie :)
-
usmiecham-sie
2010/11/03 21:57:46
Spodobało mi się okreslenie, że aksamitne :) Bardzo ładne na zdjęciach i bardzo na smaczne wyglądaja - poza tym ja ogromnie lubię wszelkie kluski, śląskie w szczególności. Jak byłam mała, mówiło się u nas na nie kluski z dziurką albo kluski z palcem (po dziurka po palcu) ;)
-
justmydelicious
2010/11/03 22:42:08
każde kluski śląskie uwielbiam :)
-
2010/11/03 22:53:23
Gosiu śliczne są i pyszne zapewne
-
gosiaa99
2010/11/04 02:43:47
Wiosenko: o no prosze :)
fantazjemagdyk: tak myslalam, ze wiekszosc z was bedzie znala ten przepis:))
Ilciu: ja tez i to bardzo:)
Majanko:dziekuje, ciesze sie,ze ci sie podobaja:)
Noblevo: Kto wie, moze i ty sie skusisz? :)
Usmiecham sie: Taka byla nazwa, wiec i taka zostala ;) A okreslenie "kluski z dziurka"juz keidys gdzies slyszlalam i mi sie podoba:)
Justmydelicious: Ja tez!:)
Kabamaiga:dziekuje!:)
Pozdrawiam!
-
2010/11/04 06:20:44
Pyszne i proste ! Najczęściej jemy je z sosem pieczarkowym albo z gulaszem :)
-
Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/11/04 08:18:28
Mnie teściowa nauczyła zasady dzielenia ziemniaków na kluski na cztery części, o której piszesz, ale już bez dodatku jajka. Kluski śląskie uwielbiamy (znane są też pod nazwą białe).
-
efi
2010/11/04 11:47:42
Uwielbiam, i robie wg tego samego przepisu :)
-
joanna-kuchareczka
2010/11/04 14:01:36
Robię dokładnie tak jak Ty Gosiu :). To najlepszy i najłatwiejszy sposób :)
-
kulinarnespotkania
2010/11/04 14:29:02
mmm... ale smakowicie wygladaja:)
-
olciaky
2010/11/04 16:21:42
Boskie są!
-
2010/11/04 17:12:38
Kluski z dziurką to moje ulubione :)
-
gosiaa99
2010/11/04 23:29:44
Abbro: O z sosem pieczarkowym tez lubie!:)
Ewo: tak bez dodatku jajka, to o ile sie nie myle najbardziej podstawowa wersje, ja wole moje nieco bardziej sprezyste:)
Efi: pyszne prawda?:)
Joanno: Wiedzialam, ze wiekszosc bedzie znala ten przepis:)
Kulinarnespotkania: wygladaja i smakuja:)
OlciuL dzieki!:)
Szarlotku: Niech beda :kluski z dziurka" :)
-
diab79
2010/11/04 23:56:38
Tak, tak, tak!!! To moje ulubione kluseczki.
-
Gość: kluski śląskie, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/11/09 19:17:48
kluski śląskie jeszcze z sosem z żeberek, mniammmm
-
Gość: efaminaj, *.adsl.inetia.pl
2012/02/06 13:27:55
kluski sie je z roladą wieprzową, sosem i modrą kapustą ( czerwoną) i nie robi sie w nich tych dziurek ino sie je gładkie!

-
2012/02/27 18:55:21
No pyszności :)

- te białe które proponujesz to "gumiklyjzy" ( u nas robi się je bez jaja) równie dobre :)

- śląskie to wersja ciemna z tartymi ziemniakami :)

pozdrawiam z Chorzowa :)
-
gosiaa99
2012/02/28 01:08:21
O na prosze zawsze sie czegos nowego naucze:)
A ja chetnie zrobilabym te prawdziwe kluski slaskie, cos czuje, ze smakuja jeszcze lepiej od tych.
Pozdrawiam!

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.