Blog > Komentarze do wpisu

Graham Agnieszki

Właśnie wyjęłam zakwas z lodówki, ale zanim  powróci do życia postanowiłam coś upiec z drożdżami. Następny w kolejce był ten oto chlebek, który jeszcze kiedyś znalazłam w poradniku domowym.

Przepis mogę szczerze polecić nawet tym, którzy mają małe doświadczenie z pieczywem. Ciasto nie jest rzadkie, więc dobrze i przyjemnie się wyrabia. W czasie pieczenia ładnie wyrasta, a nawet bochenki mi się idealnie zarumieniły:)

Nie mówiąc o tym jaki jest smaczny! Wyszedł z bardzo mięciutkim, puszystym miąższem i grubszą skórką, która według mnie jest najlepsza ;)

Przepis zdecydowanie godny polecenia!

Na pewno jeszcze nie raz z niego skorzystam, a wszystkich piekarzy gorąco zachęcam pieczenia :)



Skadniki: ( na 2 bochenki)

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 2 szklanki letniego mleka
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli

Wsypać do miski po połowie obu rodzajów mąk, wkruszyć drożdże, wlać szklankę mleka i wszystko starannie wymieszać. Oprószyć rozczyn łyżką dowolnej mąki , przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, by wyrósł.

Gdy na zaczynie pojawią się bruzdy, dodać resztę mąki, letniego mleka, olej, sól i wyrabiać, aż ciasto będzie odstawało od ręki i zaczną pojawaić się w nim pęcherzyki powietrza.

Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut (można zostawić nawet na godzinę).

Przełożyć ciasto do dwóch prostokątnych, mocno wydłużonych form i pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut.

W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200*C, wstawić i piec około 45 minut.

* Było mi bardzo ciężko znaleść mąkę razową, więc zamiennie użyłam jasnej żytniej, więc wasz wyjdzie troszeczkę bardziej ciemniejszy*


sobota, 27 listopada 2010, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
karmel-itka
2010/11/27 02:31:00
co ja widzę, zimowa szata bloga ;]
bardzo ładnie.

i chleb taki wspaniały. och...
-
gosiaa99
2010/11/27 02:56:21
Karmelitko: Cieszę się, że ci się podoba :) Chciałam co nieco zmienić na święta ;)
-
wiosenka27
2010/11/27 06:34:49
Wspaniały bochenek:)
-
flusso
2010/11/27 07:44:23
Bardzo chętnie się poczęstuję, kilkoma kromeczkami na śniadanko do kawki :)
-
majanaboxing
2010/11/27 10:33:36
Piękny chlebek Gosiu! Zachwycam się Twoimi zdjęciami, cudne :)
-
justmydelicious
2010/11/27 10:39:24
dawno nie jadłam grahamu, a taki dobry jest :)
-
2010/11/27 11:02:16
Piękna nowa szata bloga i cudowne zdjęcia chleba...aż mam ochotę upiec...choć już 3 na dziś zaplanowałam:).:) pozdrawiam ciepło
A jeszcze pytanie: jak długie keksówki masz na myśli? Bo ja mam takie ok. 30-32 cm
-
gosiaa99
2010/11/27 14:13:00
Dziekuje!:)
Jolu: Dzieki :)
a co do form, przepis nie mowil dokladnie jaka dlugosc powinny miec formy. Ja wlozylam do krotkich foremek ( po mniej wiecej 24 cm kazda). Nie wiem jak twoja jest szeroka i wysoka, ale byc moze cale ciasto wejdzie ci do niej. Warto sprobowac, jesli bedzie ciasta za duzo zawsze mozna troche odjac i zrobic kilka grahamek :)

Pozdrawiam
-
milk_chocolate84
2010/11/27 14:29:45
Coś dla mnie.. czyli dla marnego wypiekacza pieczywa ;) Z takim przepisem to chyba i ja sobie poradzę :P
-
2010/11/27 16:09:08
a u mnie zakwasowiec sobie wyrasta :) nie ma to jak domowy chleb!
-
kulinarnespotkania
2010/11/27 16:51:36
smakowicie wyglada ten chlebek:)
-
Gość: Cooking Marta, *.home.aster.pl
2010/11/27 18:29:02
cudny chlebek! pieknie wyrósl, dziurki równe i ta skórka :)
-
2010/11/28 14:19:59
czy można go zrobić z suchych drożdży? [jak się domyślam, należałoby wówczas dodać ich połowę, czyli 25g]
-
gosiaa99
2010/11/28 15:22:01
ambiwalencjaa: Tak, można zastąpić świeże suszonymi.
I tak będzie to około 25g, ja myślę, że nawet 5 łyżeczek tutaj spokojnie wystarczy :)
Pozdrawiam i mam nadzieje, że posmakuje:)
-
mikimama
2010/11/30 14:03:36
Gosiu, zakupiłam dzisiaj mąki różnego kalibru i biorę się za ten chleb!
-
gosiaa99
2010/11/30 16:07:15
Mikimama: Bardzo się cieszę, mam nadzieje, że chlebek posmakuje :)
Pozdrawiam
-
wiosanna
2010/12/04 21:06:47
Bardzo ładnie wyszedł Ci chlebek. Bardzo mi się podoba, szczególnie, że piszesz, ze dobrze się zagniata. Ja nie mam specjalnie cierpliwości do chlebów i irytuje mnie to, że czasem najzwyczajniej nie wiem, czy konsystencja ciasta powinna być rzadka czy nie.
-
Gość: Barbara, *.dynamic.chello.pl
2013/04/09 21:03:30
Zrobiłam już dwa razy po dwa bochenki. Chleb jest wyśmienity, dziękuję za przepis i polecam innym! Moje dzieci też jedzą i nie marudzą, jak to zwykle bywa gdy kupuję ciemniejsze pieczywo:)
-
gosiaa99
2013/04/10 12:45:45
Wspaniale -:) chętnie podkradlbym ci jeden bochenek, bo akurat dzisiaj u nas brak pieczywa:-)

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.