Blog > Komentarze do wpisu

Kremówka z bitą śmietaną

Bardzo chciałam odtworzyć kremówkę, którą kiedyś jadłam. Na dole była żółta, gęsta, kremowa masa, a na niej delikatna śmietanka. Całość zamknięta oczywiście w cieście francuskim, ja akurat nie miałam całego opakowania, więc zrobiłam delikatne kruche ciasto. Mogę powiedzieć, że jestem z siebie dumna, bo kremówka wyszła BAJECZNIE pyszna! Masa budyniowa nie jest za rzadka, ale nie jest też za ścisła..nie mówiąc jaka jest pyszna! Jedyny problem jaki miałam to przy krojeniu...musiałam się postarać, aby ukroić ładny kawałek do zdjęcia. Myślę, że następnym razem górną część ciasta przed nałożeniem najpierw pokroje na kwadraty, a potem nałożę. W ten sposób masa nie będzie wypływać przy krojeniu i taki też sposób wam polecam.


Pozdrawiam ;-)

 

 

Źródło: Na podstawie tego przepisu -XXXX

Składniki:

Można użyć zamiennie opakowanie ciasta francuskiego.

Ciasto:

  • dwie niepełne szklanki mąki pszennej
  • 225g masła
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany

Składniki na ciasto  zagnieść, a następnie schłodzić.


Podzielić na 2 części i rozwałkować na dwie blaszki (u mnie 23x33), ponakłuwać widelcem i upiec w temp. 200 *C

Ciasto po upieczeniu jest bardzo kruche, więc najlepiej jest je upiec na papierze, dzięki czemu będzie nam łatwiej je przenieść.

Krem:

  • 3 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki masła

Bita śmietana

  • 230ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru



Dwie szklanki mleka, masło, cukier i cukier waniliowy zagotować razem. W osobnym naczyniu dokładnie połączyć razem resztę mleka, obie mąki i żółtka i wlać do gotującego się mleka. Całość podgrzewamy do czasu, aż masa zgęstnieje.Odstawić do wystudzenia.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i ekstraktem.
Na pierwszy blat ciasta wyłożyć zimną masę budyniową, a na wierzch ubitą śmietankę. (można też wylać letnią masę na pierwszy blat, odstawić do przestudzenia, a następnie na wierzch wyłożyć śmietankę)

Całość przykryć drugim blatem. Należy ostrożnie to robić, gdyż ciasto jest bardzo kruche. Najlepiej delikatnie zsunąć z papieru prosto na krem.

Przykryć folią i wstawić na noc do lodówki.

Następnego dnia oprószyć cukrem pudrem i pokroić na kwadraty.

Podawać :)

Smacznego


 

niedziela, 28 listopada 2010, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Komentarze
2010/11/28 15:20:46
Rzeczywiscie wyglada bajecznie...cudowne polaczenie tych mas...no i typowo na dzisiejszya zimowa aure za oknem...
-
2010/11/28 15:21:27
ale pychota!!! bardzo cudnie i pysznie wyglada, a ja tak bym zjadla czegos wlasnie kremowego:)
-
2010/11/28 15:28:18
Przepiękne ciasto i zimowy szablon! Jestem pod wrażeniem!
-
2010/11/28 15:39:15
piękna!! Też taką kiedyś jadłam i uwielbiam :)
-
2010/11/28 16:01:41
Pysznie wygląda :)
-
2010/11/28 16:09:32
Gosiu, kremówka wygląda przepysznie i pięknie. Po prostu. :)
Uściski:*
-
2010/11/28 16:29:12
wow, slow mi zabraklo :)
-
2010/11/28 16:47:17
Wygląda super pysznie, ślinka cieknie!!!
-
2010/11/28 16:49:22
Zdjęcie jest Cudne!! Ślicznie Ci wyszła ta kremówka, to ciasto takie cieniutkie...:D
-
2010/11/28 17:06:22
Koncertowo Ci się udało pokroić kawałki do zdjęcia. Są naprawdę idealne! I to ciasto... Cudownie listkuje. Aż trudno uwierzyć, że to nie francuskie!

Pozdrawiam! :)
-
2010/11/28 17:24:32
Takie kremówki kupuję w mojej ulubionej cukierni, są przepyszne!
-
2010/11/28 18:12:56
To jest właśnie prawdziwa kremówka :) Pysznie wygląda.. aż nabrałam ochoty :D
-
2010/11/28 18:41:46
robiłam kiedyś podobną;) z bitą śmietaną musi smakować wyśmienicie:)
-
2010/11/28 19:02:24
Wygląda świetnie. Chętnie ją zrobię jak znajdę dłuższą chwilę czasu. Dodaje do zakładek ;)
-
2010/11/28 20:10:09
Nie jadłam kremówki ze śmietaną, ale myślę, że smakuje obłędnie.
-
2010/11/28 20:53:30
Wygląda cudnie. Planuję upiec również kremówkę w niedalekiej przyszłości ;) tylko ciągle zastanawiam się z jakiego ciasta. Muszę sobie koniecznie zapisać Twój przepis. Zdjęcia piękne :)
-
2010/11/28 20:55:04
niepowinnam oglądac takich pysznosci o tej godzinie :) Wspaniała ta kremóweczka
-
2010/11/29 06:44:54
Wygląda pysznie i wręcz luksusowo ! Wspaniała kremówka ! :)
-
2010/11/29 15:22:18
Wygląda BAJKOWO, oj ślinka mi cieknie, tak bym teraz zjadła taką pyszną kremówkę ... cudo upiekłaś Gosiu :)
-
2010/11/30 07:31:47
Cudowna :) Jak ja kocham takie kremowki... Koniecznie wlasnie z masa budyniowa i smietana :)
-
Gość: kawucha, 213.156.120.12*
2011/06/21 15:36:25
wygląda modelowo :) a co zrobić zeby ciasto francuskie nie wyrosło tylko było takie płaściutkie??
-
2011/06/21 22:28:30
Kawucha: Ja do tej kremowki zrobilam ciasto z maki, masla i smietany (przepis jest dodany) i tak mi pieknie i ladnie wyroslo :) nie jest tak "warstwowe" jak francuskie, ale smaczne i ladnie wyglada. Jeden minus-jest troche bardziej twarde niz francsukie, ale kiedy przelozylam masami, owinelam folia i wlozylam na noc do lodowki..to nastepnego dnia bylo pyszne!:)
Jesli chcesz uzyc francuskiego ze sklepu,to przed pieczeniem ponakluwaj widelcem. Moze nie bedzie idealnie proste, ale naklucie powinno troche pomoc ;)
Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki!:)
-
Gość: kawucha, 213.156.120.12*
2011/06/22 13:35:44
ogromnie dziękuję za radę! :)

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.